Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 37 896 kJ / 9 057 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 22,47 g |
| Tuky | 992,24 g |
| Vláknina | 4,87 g |
| Cholesterol | 900 mg |
| Sodík | 3,56 g |
| Sůl | 8,91 g |
| Sacharidy | 8,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sádlo nakrájíme na kostičky, dáme do kastrolu, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme, přikryjeme pokličkou a dusíme.
Krok 2: Když se vydusí voda a začne pouštět sádlo, pokličku odkryjeme. Když škvarky zrůžoví, odebereme 3 malé naběračky sádla a do odebraného čistého sádla rozdrobíme kostku bujonu.
Krok 3: Do kastrolu přidáme cibuli na kostičky a česnek na plátky. Když začne cibule hnědnout, přidáme odebrané sádlo s bujonem, necháme přejít a odstavíme. Ochutnáme škvarečky a necháme ve studenu vychladnout.
Zveřejněno 12. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Škvařené sádlo od babičky F.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yDJ6
Moje poznámka
Škvařené sádlo od babičky F.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yDJ6
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 20 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 20 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vrstvený salát
Haname před 1 hodinou
Sýrové tyčinky
Jitinka před 2 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 4 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 4 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 5 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 5 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 5 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 5 hodinami
Mila kuličky
Marule před 6 hodinami
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 7 hodinami
Tématické fráze:
domaci škvařene sadlo,
domácí škvařené sádlo recept,
ochucené sádlo,
doma škvařené sádlo,
sadlo s cibulkou,
škařené sadlo,
škvařeného sadlo,
jak správně škvařit sádlo,
cibule v sádle,
slepičí sádlo,
výroba škvařeného sádla,
domácí škvařené sádlo v troubě,
recept na škařené sádlo,
sádlo s cibulí,
svařené sádlo,
sadloškvařene,
skvarenesadlo,
ochucené škvarky,
šedé sádlo,
vepřové sádlo
Suroviny:
sádlo vepřové,
voda,
sůl,
kmín celý,
bujón slepičí,
cibule,
česnek
Komentáře (57)
Petra Benesova:
Omlouvám se, omlouvám se, omlouvám se...
Jméno babičky F. by mělo býti odtajněno a do kamene vytesáno!
hosta:
Omlouvám se
Šedá je teorie, zelený...
Směle vyzkoušejte!
Ochucené škvarky neškvařím. Pokud vůbec, tak je ochutím ex post.
Rcp jsem dodržel (pouze česneku jsem dal polovic): ale napřed jsem přihodil cibuli (málem to z hrnce zdrhlo - bylo to jako Eyjafjallajökull) a teprve až kastrol přestal pařit, přidal jsem česnek.
Bohužel, pro porovnání chuti mi nenapadlo odebrat vzorek před přidáním masoxu. Krásně to voní po cibulce, příjemně to chutná česnekově, ale těžko říci zda masox se projevil jinak než na barvě produktu...
Ač sádlo bez masa, tak je to opravdu MASO
Děkuji za recept
No, když už mám kližku, tak ji nemáčím ve vodě na polívku, ale raději dusím na guláš či Osso buco...
Zkuste zkusit místo kližky, hovězí ocas, a něco uvidíte, či spíše ochutnáte
Já už desítky let vařím cosi podobného tomuto: http://www.toprecepty.cz/recept/40316-hovezi-polev...
Leč, díky za resuscitaci tohoto rcp
Zatím jsem tu pouze theoretizoval a asi nastal čas recept podrobit zkoušce... Nu, jen co v krámu potkám pěkný kožuch z prasete
Naše babičky říkávaly "proti gustu, žádný dišputát", takže je-li libo masox, budiž, ale milý "casino", zkuste místo chemické laboratoře (což je dnešní masox) dát na kilo kližky 1 lžíci rajčatového protlaku. Nejprve jemně dozlatova cibuli, pak maso, rychle osmahnout ze všech stran, osoilit, opepřit, přidat mletou papriku, promíchat a jen velmi krátce osmahnout, hned pak přidat protlak a za míchání jen krátce osmahnout, aby se paprika ani trochu nepřipálila, poté přidat skutečný hovězí vývar místo masoxu (dá se přece připravit z odřezků), není-li vývar, pak vodu, a zvolna pod pokličkou dusit. I když mi můžete namítnouti, že též v masoxu je přece sušený rajčatový protlak. Výše uvedená rada je z poctivé české hospody, kde se vaří z poctivých surovin, nikoli z prášku a náhrad, a výsledek je ještě lepší nejen pokud jde o barvu.
ono se nesmí brát vše doslova
Na ľudskom jazyku sú špeciálne receptory slúžiace na rozpoznávanie prírodnej kyseliny glutámovej, ktorá je dôležitá pre zdravý vývoj a správne fungovanie mozgu. Má zásadný vplyv na rozvoj intelektu, pomáha pri depresiách, impotencii a znižuje únavu. Tieto receptory reagujú aj na soľ tejto kyseliny, glutamán sodný.
Málokto vie, že prírodný glutamát obsahuje vo veľkej miere aj zdraviu prospešná zelenina: brokolica, paradajky či hrach, rovnako ako huby, ustrice, vlašské orechy a populárne syry ementál, čedar alebo parmezán. Ešte menej je známy fakt, že ľudské materské mlieko obsahuje až desaťkrát viac glutamátu ako kravské.
Nájdeme ho aj v slaných dobrotách – krekroch a zemiakových lupienkoch, nielen v bujónoch a vegete ...a aj tam, kde nie je priamo vypísaný, lebo práve kvôli tej hystérii to zakrývajú inými názvami...že bielkovinový hydrolyzát ap.
Viac tu: ...... plnielanu.zoznam.sk/c/2437/strasiak-menom-glutaman-sodny-naozaj-o-nom-viete-vsetko