Postup přípravy
Krok 1: Každý, kdo si vede žitný kvásek ví, jak je snadné o něj přijít. A i když založení nového kvásku není nijak pracné, po dobu, než novic zesílí, kváskový chleba péct nemůžete. Pro tyhle příležitosti je vhodné si svůj dobře rozběhnutý kvásek schovat, nějak uložit - třeba nasušit.
Krok 2: Aby se dal kvásek na podložku dobře roztírat, umícháme pro tuhle příležitost trochu řidší kvásek a necháme jej vykvasit. Stěrkou ho v tenké vrstvě rozetřeme po pečícím papíře a necháme na vzduchu uschnout. Jde to rychle, prakticky přes noc je hotovo.
Krok 3: Suchá vrstvička jde z pečícího papíru snadno sloupnout - jen ji rozdrobíme na menší kousky a uzavřeme ve vzduchotěsně uzavíratelné skleničce nebo jiném, velmi dobře těsnícím obalu. Skladujeme v suchu a temnu.
Krok 4: V případě potřeby si kvásek zaktivujeme namočením v příjemně vlažné vodě. Po objevení bublinek ho můžeme začít krmit.
Zveřejněno 19. 11. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Doma sušený žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lNmV
Moje poznámka
Doma sušený žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lNmV
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 18 minutami
Burizonové kuličky
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 1 hodinou
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 1 hodinou
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno před 18 hodinami
Belgické lanýže
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Masové koule s medvědím česnekem a paprikou v pomalém hrnci
Pavlina06 před 40 minutami
Kokosky - sněhové s kokosem
Teryshek před 53 minutami
Pečený rolovaný bůček s dušenou kapustou
mustafka před 1 hodinou
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Andruse před 6 hodinami
Vepřová krkovice s bramborem v PH
Pavlina06 před 7 hodinami
Zdravý makový koláč
Janicee před 14 hodinami
Tradiční linecké cukroví
kamila.k před 16 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
vladhn před 16 hodinami
Čokoládové crinkles s bílým kabátkem
Pajafaja před 17 hodinami
Košíčky plněné ořechovou náplní
marhau před 17 hodinami
Tématické fráze:
sušený chlebový kvásek,
sušení kvásku,
založení žitného kvásku,
jak usušit kvásek,
kvásek do mrazáku,
jak sušit kvásek,
aktivace sušeného kvásku,
jak usušit žitný kvásek,
kyselo ze suseneho kvasku,
chleba ze sušeného kvásku,
chleb že sušeného kvasku,
sušení žitného kvásku,
chleba ze sušeného žitného kvásku,
založení kvásku,
chléb ze sušeného žitného kvásku,
jak sušit žitný kvásek,
založení nového kvásku,
aktivace kvasku,
jak ususit kvasek v troubě,
zitny kvasek postup
Suroviny:
kvas žitný
Komentáře (19)
Kváskovanie je proste vášeň, vždy prinesie aj napätie. A potom radosť.
Než kvásek rozetřete po plechu, neměl by přezrát. I proto, že i na tom plechu pořád pracuje, ještě než uschne.
Hedwika: ještě jsem sama nevyzkoušela (ale tohleto sušení kvásku je mnohokrát vyzkoušeno od jiných, včetně jeho pozdější aktivace). Postupovala bych tak, že po objevení bublinek kvásek normálně nakrmím a uvidím, jak vyběhne - mělo by to být bez problémů. Musí být schopný v pohodě zdvojnásobit svůj objem.