

Polévka zeleninová s uzeným a dršťkami podle babičky
Suroviny
- 800 g předvařených drštěk
- 100 g tuku (sádla )
- 120 g hladké mouky
- 200 g kořenové zeleniny
- 150 g hub
- sůl
- červená paprika nebo gulášová paprika
- pepř
- voda nebo vývar
- zázvor
- uzené maso
- petrželka
- 2 rajčátka na vyvaření
Postup přípravy receptu
Drštky (předvařené) ještě jednou opereme, vařící vodou spaříme, vodu slijeme a zalijeme ji novou vodou a osolíme. Můžeme přidat i kosti. Později přidáme oškrábanou kořenovou zeleninu. Vše vložíme do polévky.
Když jsou drštky měkké, pokrájime je i se zeleninou na drobné nudličky. Vše vložíme zpět do polévky.
Jíšku děláme dvojí: Jednu, která polévku zahustí a pak druhou, tmavší, která ji dodá správné barvy a vůně. Drštková polévka potřebuje hodně jíšky. Když jíška trochu zažloutne, oddělíme ji polovinu do hrnečku a ostatní smažíme až dohněda. V poslední chvíli přidáme do jíšky lžičku sladké červené papriky (nebo čerevené gulášové papriky), zamícháme a hned zalijeme studenou vodou. Ve studené vodě rozmícháme i světlou jíšku a všechno nalijeme do polévky.
Vaříme ji dál mírným varem ještě půl hodiny, aby se jíška dobře povařila. Často polévku zamícháme, aby jíška neklesla ke dnu a nepřipálila se.
Kořeníme pak ještě čerstvě mletým pepřem, popřípadě i zázvorem a hlavně zelenou petrželkou. Zvlášť dobrá je drštková polévka, uvaříme-li v ní kouzek uzeného, obzváště žebírko nebo kousek uzené nožky.
Nakonec na kousku tuku osmažíme plátky hub a přidáme je povařit do polévky a přihodíme i dvě rajčátka na vyvaření. Uzené maso obereme ze žebírek, pokrájíme a také přidáme do polévky. Drštkové polévky uvaříme vždy více, aby zbyla i kvečeři. Je vydatná, po ní můžeme podat již jen malý doplněk nebo moučník.
Poznámka od kuchařky
Pakliže máme doma drštky nepředvařené, vaříme je 3-4 hodiny, aby byly pořádně měkké. Nejprve drštky promneme v soli nebo v mouce, oškrábeme silnou lžicí, vypereme v několika vodách a vřelou vodou spaříme nebo je přivedeme do varu, vodu slijeme, zalijeme novou a osolíme. Dál pokračujeme již podle postupu shora uvedeném.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Polévka zeleninová s uzeným a dršťkami podle babičky
-
1974andrea: ty dáváš dršťky manželovi? Jejda, to by tě tu všichni milovali
-
Strašně mi chutná dršťkovka, ale dršťky vždycka vyndám a předám manželovi
. T bych asi udělala i u této polévky, ale chuťově bude moc dobrá
-
acojako, belinda, Libor : baví tě to? Jsi trapná
.
-
Pěkná polívečka
+10
-
-
Jestli chutná jak vypadá dávám bodík a ukládám
A ať počítám jak počítám,5x tam talíř fakt nevidím
a otočit o 180*-nevylila by se???
-
Libor: jsi moc nápadný - nápadná už svými neregi jmény, víme všichni o koho jde, tak se podepiš radši svým regi jménem a uděláš lépe
-
Mám dotaz: proč je tu vyfocený jeden talíř polévky 5x??????
-
belinda: uvař, nafoť, ráda se podívám, ale tento komentář je mi povědomý od registrované kuchařky
-
Jana Remkova: ty jsem tam Jani přihodila asi dvě, dáváme je do všech polévek, písnu to také, díky Jani
-
spagetka: správně- libeček- tam chybí, ano, tak napravíme jindy a díky Špagi
-
Ivo, vidím tam i rajčata??
-
U nás držkovka vždy jede, já tam teda dávám ještě libeček, jak mě naučila babička i mamka, jinak
-
Moc dobrou polévečku jsi Myško uvařila
"Husťačky"jsou u nás vítány
-
Já polévky "husťačky" mám ráda a této posílám 4.plusíka