Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 27 738 kJ / 6 630 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 66,26 g |
| Tuky | 338,47 g |
| Vláknina | 28,65 g |
| Cholesterol | 1,29 g |
| Sodík | 470 mg |
| Sůl | 0,88 g |
| Sacharidy | 815,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Měkké máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do pěny zašlehejte rozklepnutá vejce (jestliže se základ srazí, není to na závadu). Zvlášť promíchejte v misce metličkou mouku s nasekanými „lískáči“, kakaem, oběma druhy kypřicího prášku a kořením.
Krok 2: V další misce umíchejte dohladka med s ohřátým mlékem a tekutinu zapravte stěrkou střídavě se sypkou směsí do vyšlehaného krémového základu. Propracované těsto nalijte do polokulovité kovové misky o průměru cca 20 cm, kterou jste v předstihu vytřeli máslem a vysypali pečlivě hrubou moukou a vložte vše do trouby vyhřáté na 180°C.
Krok 3: Asi po 30 minutách pečení snižte teplotu na 160°C a korpus při ní dopečte (cca 20 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový nechte v misce po vyjmutí z trouby 5 minut vydýchat, vyklopte ho pak na mřížku a zcela zchladlý uložte do druhého dne v chladu (perník se díky tomu rozleží a nebude drolivý).
Krok 4: Korpus následně 2-3x prokrojte nožem s vroubkovaným ostřím a připravte krém, tak že máslo vyšlehejte důkladně s medem a zapravte do pěny prosáté kakao. Většinou krému potřete všechny pláty, polokulovitý korpus opětovně složte a celý potřete zbylým krémem. Takto upravený nechte v chladu ztuhnout.
Krok 5: Modelovací hmotu mezitím obarvěte na zeleno, důkladně ji propracujte a vyválejte s ní větší kruhový plát, kterým ztuhlý korpus potáhnete. Přebytek potahu po obvodu odkrojte s přesahem cca 1 cm, který založíte pod korpus.
Krok 6: Povrch uhlaďte a dortík hned rozdělte ostrým dlouhým nožem na 6 stejně velkých výsečí. Na povrch každého dílu přilepte pomocí alkoholu cik cak shora dolů tence vyválený proužek fondánové hmoty (navodí iluzi řetězu), který doplníte ozdobami (lentilky, hvězdičky, vločky, barevné perličky apod.).
Zveřejněno 1. 12. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Stromečkový perníkový dortík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zyzq
Moje poznámka
Stromečkový perníkový dortík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zyzq
Nejnovější recepty
Ořechová vosí hnízda podle Josefa Maršálka
Přidáno před 3 hodinami
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 18 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 19 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 22 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 22 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové maso v mrkvi
RadmilaS před 1 hodinou
Koňakové řezy
janatka před 2 hodinami
Polévka s drožďovými noky
Vrbaska před 3 hodinami
Medovníkové koule
evik_svistik před 4 hodinami
Kokosky
veveruska73 před 11 hodinami
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 12 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 14 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 14 hodinami
Vosí hnízda
RNiklova před 15 hodinami
Tématické fráze:
perníkovy dortíčky,
modelovací čokoláda s medem recepty,
pernikovy korpus,
tncz nova,
nejrecepty video,
stromeckove cukroví recepty,
perníkový kmeny,
zdobeny pernikovy dorty,
dorty recepty pernikovy,
zdobený perníkový potah,
perníkový dort,
nejrecepty vanocni cukrovy,
fondanovy perník,
cukrový potěr na perník,
minilentilky,
co se zbylými perníčky,
nejrecepty.cz vánoční cukroví,
perníkový korpus recept,
modelovací hmota nejrecepty,
top recepty
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
vejce,
mouka hladká,
ořechy lískové,
kakao,
kypřící prášek do pečiva,
prášek do perníku,
koření do perníku,
med tekutý,
mléko,
máslo,
med tekutý,
kakao,
hmota modelovací,
potravinářské barvivo gelové,
čokoládové minilentilky,
zdobení,
alkohol
Komentáře (3)