Suroviny
Porce: 12 porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 36 792 kJ / 8 794 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 131,33 g |
Tuky | 666,11 g |
Vláknina | 19,90 g |
Cholesterol | 2,81 g |
Sodík | 1,61 g |
Sůl | 3,18 g |
Sacharidy | 543,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravte si první korpus. Arašídy rozmixujte najemno. Vyložte formu pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Do mísy prosejte mouku, přidejte arašídy a zlehka promíchejte, nejlépe silikonovou stěrkou. Těsto nalijte do formy, vložte do trouby. Pečte 25 – 30 minut.
Krok 2: Než těsto vychladne a budete moct připravit formu na další pečení, připravte těsto na profiterolky. Do rendlíku nalijte vodu, olej, přidejte špetku soli. Až se začne směs vařit, přisypte mouku, plamen mírně stáhněte a míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a vařečky a bude „gumové a vláčné“. Bude to trvat 1-2 minuty. Těsto přendejte do mísy, rozprostřete a nechte zchladnout.
Krok 3: Než zchladne těsto na profiterolky, připravte do nich náplň. Do kastrůlku nalijte smetanu a bourbon. Přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte krátce probublat a odstavte z plotny.
Krok 4: Do zchladlého těsta na profiterolky postupně zapracujte obě vejce. Použijte nejlépe hnětací háky. Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Vyložte plech pečícím papírem. Do misky nalijte studenou vodu.
Krok 5: Pomocí dvou lžiček vykrajuje z těsta kuličky. Vždy si lžičky namočte ve vodě, než se pustíte k vykrajování další. Vložte do trouby. Pečte zprudka 5 minut. Pak snižte teplotu na 180 ⁰C a dopečte dozlatova asi 15 minut.
Krok 6: První korpus vyjměte z formy. Jednoduše odřízněte korpus naplacato položeným nožem od formy. Opět si připravte formu k pečení. Znovu připravte korpus s arašídy.
Krok 7: Slaný karamel. Na pánev nasypte rovnoměrně cukr, položte na plotnu a nechte rozpustit. S karamelem nemíchejte, ale pánví vždy zakružte. Zlatý karamel odstavte asi na minutu. Poté přidejte máslo a smetanu. Přisypte sůl a promíchávejte, dokud se vše nespojí. Pokud se vám bude zdát karamel hodně hustý, přilijte ještě smetanu.
Krok 8: Do trezírovacícho sáčku dejte trubičku s dlouhou kulatou úzkou špičkou. Sáček naplňte krémem a naplňte odpalované kuličky náplní. Vložte do lednice.
Krok 9: Banán rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Do mísy přidejte půl kila mascarpone, 250 ml smetany a dva ztužovače smetany. Našlehejte. Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
Krok 10: Do studené mísy nalijte 500 ml smetany, přidejte 2 ztužovače smetany a vyšlehejte smetanu. Smetanu po částech lehce vmíchejte k mascarpone směsi.
Krok 11: Oba korpusy rozkrojte v půli. Na spodní vrstvu natřete krém, přelijte lehce karamelem, přiklopte korpusem a postupujte takto se všemi patry. Pokud vám zbyl banán, můžete jej nakrájet na slabé plátky a proložit jím dort.
Krok 12: Dort rovnoměrně pomažte krémem. Na spodní hranu nalepte profiterolky. Slaným karamelem přelijte povrch dortu. Nasekanými buráky posypte dort po obvodu. Ke zdobení vytvořte z cukru a kapky vody karamel, kterým můžete dozdobit profiterolky.
Zveřejněno 17. 2. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Arašídový dort s banánovým krémem a slaným karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pmQy
Moje poznámka
Arašídový dort s banánovým krémem a slaným karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pmQy
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 14 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 14 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 14 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 15 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 15 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kedlubnové zelí
Merylas před 14 minutami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 57 minutami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 16 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 17 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 18 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 20 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 20 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 20 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 21 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 21 hodinami
Tématické fráze:
arasidovy dort,
arasidovy krem recept,
karamelový dort s mascarpone,
arašídový korpus,
čokoládový dort se slaným karamelem,
dort s arašídy,
arašídový krém recepty,
dort sburaky a karamelem,
krém do profiterolek,
dort s karamelem,
slaný karamelový dort,
cokolado arasidovy dortik,
bila cokolada se slanym karamelem,
dort s mascarpone slaný,
slany dort s mascarpone,
karamelový krém s mascarpone,
korpus na dort s arašídy,
náplň do profiterolek,
arašídový dortík,
arasidovy dorty
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
mouka hladká,
arašídy,
voda,
olej,
sůl,
mouka hladká,
vejce,
smetana 33%,
čokoláda tmavá,
bourbon,
banán,
mascarpone,
smetana 33%,
ztužovač,
cukr moučkový,
cukr krupice,
máslo,
smetana,
sůl,
arašídy,
cukr
Komentáře (7)