Pravé valašské frgály
Frgály jsou tradiční krajová specialita z Valašska, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Máme pro vás osvědčený poctivý recept jako od babičky, tak se vrhněte na pečení.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 827 kJ / 4 500 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 148,83 g |
Tuky | 151,36 g |
Vláknina | 22,84 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 759 mg |
Sůl | 1,75 g |
Sacharidy | 624,17 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 3. 3. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravé valašské frgály
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wZx1
Moje poznámka
Pravé valašské frgály
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wZx1
Nejnovější recepty
Pomazánka ze sýrů a šunky
Přidáno před 7 hodinami
Sachr dort z jablek
Přidáno před 16 hodinami
Křenové fazole s kuřecím masem
Přidáno 5. 10. 2025 21:43:45
Rajská polévka s masovými knedlíčky a nudličkami
Přidáno 5. 10. 2025 17:40:47
Zapečené masové kuličky v sýrové omáčce
Přidáno 5. 10. 2025 17:23:22
Pečený kapr s kořenovou zeleninou a jablíčky
Přidáno 5. 10. 2025 17:06:52
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hruškový špaldový perník
Brumaire před 8 hodinami
Kuřecí mexické nudličky
Tally před 10 hodinami
Česnekový bůček na pivě
lubosykora1 před 10 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Rradka před 11 hodinami
Cikánské kuře
Sahula před 12 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
Sahula před 12 hodinami
Pečený losos s bazalkou a rajčaty
Alenas23 před 12 hodinami
Borůvkový kynutý koláč
76alena před 12 hodinami
Rychlá buchta s povidly
rubihorn před 13 hodinami
Pomazánka z uzeného sýra a žervé
Kajkajak před 13 hodinami
Tématické fráze:
frgály recepty,
moravské frgále,
valasske frgaly,
recept na moravske frgale,
valašské frgály recept,
recepty valasske frgale,
těsto na frgale,
valašské frgále,
moravský frgál,
frgaly recept,
frgale,
moravské frgály,
frgale recept,
recept moravsky frgal,
recept na valašské frgály,
frgaly,
recept na frgály,
frgal recept,
moravsky frgal recept,
recept na frgale
Suroviny:
mouka polohrubá,
máslo,
cukr,
žloutek,
mléko,
sůl,
droždí,
tvaroh měkký,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
pudink vanilkový,
povidla švestková,
cukr,
povidla švestková,
mouka,
máslo,
cukr,
máslo,
rum,
vejce
Komentáře (37)
Moje zkušenosti - byla jsem na kurzu pečení frgálů ve Velkých Karlovicích. Těsto jsme pod vedením lektorky dělali s olejem. Domů jsme dostali brožuru, kde byl recept na frgály s Herou. Zajímavé, že? Takže kdo ví, jaký tuk je ve skutečnosti v těch pravých frgálech.
Peču především s máslem. Před týdnem jsem zkusila Heru do frgálů /máslo došlo/. Byla jsem mile překvapena- takové vláčné a kypré těsto jsem z másla nikdy neměla a to dělám stále stejný recept.
Jednu bábovku dělám zásadně z Hery, je lepší než z másla.
Nikdy nezatracuji nic, co předem nevyzkouším. Pravda Hera není máslo - ale víme s jistotou, že to máslo je kvalitní máslo a nebylo 3 roky někde v mrazáku v potravinových rezervách?
No, frgál není Sacher, že
Milan:
K té hruškové náplni...
Nejedná se o povidla jako taková, ale o původně usušené hrušky (kvůli uskladnění), které se posléze (před pečením koláčů) rozvařily (odtud i název "hrušková voda")
Tak co, jak to dopadlo?
No, asi nedopadlo..., když jste jako hrob.
"mléko na rozředění, kdyby povidla byla příliš hustá"
Mlíííko?
No, vlastně proč neééé, že?
Ale i do těchto "pravých" frgálů dát raději rum! ...a ani nemusí být pravý