

Krémešníčky
Suroviny 32 ks
- 2 rozválená listová těsta
- 1 malé vejce na potření
- Krém:
- 1 litr mléka
- 3 vanilkové pudinky
- 3 lžíce cukru krupice
- 3 žloutky
- ze 3 bílků sníh se špetkou soli
- Dále:
- 2 smetany ke šlehání 33%
- 1 ztužovač
- lžíce moučkového cukru na poprášení
Postup přípravy receptu
Listové těsto podélně rádýlkem rozdělíme na 4 pruhy a příčně na 8 obdélníčků. Zapneme troubu na 200°C. Obdélníčky dáme na plech vyložený podložkou nebo pečícím papírem a takto připravíme i druhé těsto. Obdélníčky potřeme rozšlehaným vejcem a na jednom plechu každý třikrát propíchneme vidličkou - to budou na spodky krémešníčků. Na druhém plechu je nepropichujeme, krásně se nafouknou - to budou vrchní části. Oba plechy dáme ve vyhřáté troubě upéct dozlatova (hlídáme, podle trouby 7-8 minut).
Dáme vařit 3/4 litru mléka a ve zbylé 1/4 rozmícháme pudinkové prášky s cukrem a žloutky. Než mléko začne vařit, ušleháme se špetkou soli bílky. Do vroucího mléka nalijeme rozmíchanou směs a za stálého míchání metličkou uvaříme hustý pudink. Do horkého pudinku vmícháme ušlehané bílky a za občasného promíchání necháme vychladnout. Krém není moc sladký (kdo má rád, přidá do pudinku cukr) a díky bílkům jemný a nadýchaný.
Vychladlý krém přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme na spodní rovné obdélníčky. Poté ušleháme hustou šlehačku a nastříkáme opět cukrářským sáčkem s řezanou trubičkou na krém. Na šlehačku přiklopíme nafouknuté obdélníčky a zlehka poprášíme moučkovým cukrem .
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krémešníčky
-
mika59:
moc děkuji za komentář, od tebe mě obzvášť těší
přeji krásný den a hodně zdraví, štěstí, úspěchů i pohody v novém roce
-
casino: Našlehané bílky do pudinku dělám už dávno a dost často. Nesrazí se a pudink je výborný a řez taky.
https://www.toprecepty.cz/recept/41755-nepecene-re...
Maruško a tvé krémešníčky vypadají velice lákavě. -
casino: Zitra pecu ty bajecne marokanky, pred Vanoci ,jsem uz nestihla. A pak v patek, udelam kremes.
-
"Do horkého pudinku vmícháme ušlehané bílky"
Veronika.Hrozna:
Tož až ten krém uděláte, tož se ozvěte
Zítra jsem chtěl zkusit pudink se ZASTUDENA šlehaným sněhem, tož počkám...
Na druhou stranu, 3 bílky (+ 3 žloutky které taky zahušťují) na 3 pudinky není zas až tak moc
Na třetí stranu by asi stačily i bílky nešlehané, ale protože se špatně pojí s pudinkem, tak dost možná i proto ten sníh
Ááá nééébo, když se sníh vmíchá do horkého krému tak se srazí, ale není to ani vidět -
Marie Svarcova: Děkuji, ano chvilku ten sníh stál, ale opravdu ne moc dlouho, no stane se. Až dovařím pudink,tak zapnu robot , aby to pak nestálo ani chvilku, snad se podaří.
-
Veronika.Hrozna:
dík za komentář, ano ušlehaný, pevný sníh (až dělá špičky , které drží) nedává se cukr ale špetka soli.
kupodivu po částech zlehka zapracujeme do právě s cukrem uvařeného, tudíž horkého pudinku (použila jsem menší ruční metličku). Co se týká sněhu, který ti spadl mohl být málo ušlehaný, nikdy nepřestat šlehat . už se nedošlehá, nebo zůstal delší dobu stát a zvodnatěl.
překji hezký zbytek večera a všechny příští dny
-
Jen mě zaujalo, že do krému dát sníh, když je ještě krém - pudink horký !
Může se do sněhu přidat i cukr, nebo se solí, se mi už párkrát stalo, že sníh spadl a zůstaly jen takové cácorky a vodička na dně mísy. A vyšlehal ho robot metlou a stejně jsem tak dopadla. Naposled se mi to stalo, když jsem pekla olejový korpus na dort, od Isindy, ale ten se přesto podařil.
-
hospodyne: priznám sa, lístkové z toho čerstvého vnútorného bravčového sádla som robila len raz, bolo to prácne a niekde v sebe mám voči tomu nejakú stopku, zábranu. Skúšala som tiež s maslom, aj so 100 % rastlinným tukom. (Aj to od casina, ktoré tu zverejnil.) Ale potom som zistila, že za tých pár korún nemá zmysel sa s tým babrať - obchod ponúka od viacerých výrobcov.
(U nás v rodine viac frčí medový krémeš beztak.)
-
magdalenka: nechtěla jsem se moc "rozpovídávat", ale také babičky i mamka po zabíjačkách dělaly lístové těsto z umletého plstního /vnitřního, ale ne střevního/ sádla. Já už ne. Jen někdy dávám napůl máslo a stoprocentní tuk. Prý je to lepší, ale já jsem rozdíl nijak nepozorovala.
Někdy, hlavně když bylo potřeba hodně kousků, se místo šlehačky dával na pudinkový krém vařený sníh z bílků. A to bylo nejčastěji. -
gogyna:
děkuji , pak dejte vědět
hezký zbytek večera a všechny dny příští
-
Kreméšníky vypadají úžasně.Příštý týden je upeču.
-
magdalenka:
moc děkuji , tak podobný jak píšeš dělala také moje sousedka a byl moc dobrý
hezký večer
-
Marie Svarcova: U nás doma sa tiež podobne piekli krémeše. Na spodu plát lístkového cesta, na to krém ako máš v recepte, na to šľahačka, vrchný plát sa obyčajne pokrájal ešte pred pečením. Pokladal sa na naplnený plát. Ak sa nepokrájal a chceli sme to slávnostnejšie, polialo sa to celé čokoládovou polevou. A obyčajný krémeš - menej slávnostný býval dokonca bez šľahačky. Mamka v zime robila aj domáce lístkové cesto zo sádla.
Máš to krásne! -
MamlajdaD: Moc děkuji
Já ,mám recept na krémeše také asi 45 let od tehdejší sousedky (Slovenky) ale krém byl úplně jiný a peklo se i jiné těsto. Kremeše jsou asi skvělé vždy
hezký večer.
-
Krémeše jsou skvělý, původně slovenský recept.
Mám už moc let dost podobný receptík od jedné zdravotní sestřičky, která je původem Slovenka a musím říct, že je to dost snadný a přitom vynikající zákusek!
Já už sladké téměř nepeču, ale krémeše můžu každému jen doporučit! Je to dobrota!
Maruško Švarcová, máš to za 5! (Ne jako ve škole, ale jako počet hvězdiček!
) Zdravím!