Domácí kmínový chleba
Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času na přípravu. Když chceme upéct časově nenáročný dobrý chléb z droždí, bude se nám hodit tento recept.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 612 kJ / 3 970 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,80 g |
Tuky | 45,42 g |
Vláknina | 40,86 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 747,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho zmladit.
Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
Krok 3: Pak těsto propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Na plech s pečicím papírem položíme bochánek a necháme přikrytý utěrkou opět kynout, asi 30 minut.
Krok 4: Předehřejeme troubu na 225 °C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme kmínem.
Krok 5: Dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200 °C a dopečeme asi 35 minut.
Zveřejněno 17. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí kmínový chleba
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yX66
Moje poznámka
Domácí kmínový chleba
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yX66
Nejnovější recepty
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 7 minutami
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 10 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 10 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 10 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 10 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina II
Frana74 před 53 minutami
Řezy se zakyskou
Koffi před 2 hodinami
Bábovka...
Marcela0123 před 2 hodinami
Plovdivské maso
Barunka1 před 3 hodinami
Pohanková pomazánka se sušenými rajčaty a pažitkou
Lucille před 4 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
kajapece13 před 4 hodinami
Kuskusový salát s cuketou
AndreaAbb před 4 hodinami
Africké kuře
Hypnos před 4 hodinami
Šťouchané brambory
Benetka před 4 hodinami
Kuřecí prsa Kung pao s mandlemi
Severynka před 4 hodinami
Tématické fráze:
domácí chleba,
recept na domácí chleba,
chleba recept,
recept na chleba,
domácí chléb,
domácí chleba recept,
kmínový chléb,
domácí chleba recepty,
kmínový chleba,
domácí chléb recept,
nejlepší recept na domácí chleba,
nejlepší recept na domácí chléb,
domácí chléb recept z chlebové mouky,
nejlepsi domaci chleba,
jak upect domaci chleba,
recept na domácí chléb,
jak upect chleba,
nejlepší domácí chleb,
chléb domácí,
kminovy chleb recept
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
sůl,
kmín celý,
droždí,
olej,
cukr,
voda,
kmín celý
Komentáře (346)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Ale pokud potřebujete rychlou radu, tak ano, opravdu. Vánočka se peče jinak a také pak ve výsledku nevyžadujeme pevnou kůrku jako u chleba.
A vlastní postřeh - když pečeme chleba v naší maličké jílové peci, vkládáme ho dovnitř při 320 °C
Určitě by bylo dobré balík dobře vystlat starým papírem a chléb dobře zabalit, aby se zachoval v co nejlepší chuti.
Nicméně. Dokud to nezkusíte, nic nezjistíte
Chleba moc dobroucky, dekuju za recept.
Rad bych se jeste zeptal, jestli nekdo ma zkusenost s posilanim peciva …?
Rad bych chleba poslal postou a nejsem si moc jisty jak.
Predem dekuju 🙇♂️
Rad bych se zeptal na jednu vec k tomuto receptiku, a to, jestli vysledek bude hodne rozdilny pokud pouziju instantni drozdi ..?
V Japonsku je to velice nedostatkove zbozi a tak vetsinou pecu s instantnim.
Dekuju
1/ Pár pekařek si stěžuje na suchou a tvrdou kůrku. Proti tomu je nejlepším opatřením péct tzv. s párou, tj. dát do trouby kastrůlek s trochou horké vody nebo zapařit troubu postříkáním vodou ručním postřikovačem. V případě nouze je také možné ještě stav trochu napravit tak, že na upečený a ještě horký chleba stříknete trochu vodní mlhy.
2/ Jakmile chleba na mřížce už není horký, ale je ještě dost teplý, přikryjte ho (suchou) utěrkou a nechte vychladnout pod utěrkou. Trvá to sice trochu déle, ale chleba bude vláčnější, kůrka neztvrdne na kámen.
3/ Několika kuchařkám nakynutý bochník splaskl při nařezávání nebo po vložení na plech. S největší pravděpodobností se jednalo o překynuté těsto; je třeba příště dát bochník do trouby o trochu dříve.
4/ Pár diskutujícím tento chléb připomínal buchtu. Použijte proto příště více kmínu nebo chlebového koření a hlavně přidejte do těsta 1 - 2 polévkové lžíce octa; já doporučuji ocet jablečný.
5/ Samozřejmě, že je možné péct i celopšeničné chleby, ale pokud se část (např. 1/3) pšeničné mouky nahradí moukou žitnou, bude výsledná chuť "chlebovější". Všimněte si, že velká část zkušenějších pekařek to tak dělá a zmiňuje to i v komentářích. Nelekněte se však toho, že těsto s přidáním žitné mouky bude lepivější.
6/ Z vlastní praxe můžu doporučit tzv. překládání těsta. Tento krok při zpracování těsta vede k lepšímu vykynutí, má to vliv na strukturu lepku v těstě, který "udržuje" bublinky CO2 v těstě stabilní.
7/ Všiml jsem si, že někteří začátečníci pekaři nerozlišují kvásek zadělaný z droždí (kvasnic) a kvásek žitný. Oba mají při pečení stejnou funkci, tj. vytvořit v těstě bublinky a tím těsto nakynout. U pečení s žitným kváskem se však droždí vůbec nepoužívá. A má to i vliv na kvalitu výsledného chleba. Chleba nakynutý droždím některé lidi nadýmá a má krátkou trvanlivost (na pečivu v obchodech je uvedeno, že se má spotřebovat do 48 hodin), po této době většinou pečivo zplesniví. Naopak chleba vyrobený s požitím žitného kvásku je lépe stravitelný a má dlouhou trvanlivost, dá se jíst klidně i po 5 dnech a nezplesniví, ale ztvrdne.
A proč?
Já to vííídeo ještě stihl zhlédnout a nic mě nepohoršuje, dokonce ani ta chlupatá ruka neééé
Naopak! Mám rád nízké chlebíky, kde vypečená kůrka vítězí nad střídou
Ale k videu:
Myslím, že video "dojelo" především na to, že tvůrce se držel receptu: "... potřeme rozšlehaným vejcem..."
Chleba se běžně potírá vodou po upečení a já mlžím někdy i před pečením, aby se na povrch lépe přichytil semencový posyp
Ale potírat VEJCEM
včera jsem pekla tento chlebik. Chleba po vyndani byl krásný, ale uvnitř tvrdý. Cim to může být?
Děkuji
Slova mého manžela, když ho ochutnal: "Ňákej planej". S tím nešlo nesouhlasit. Já ještě měla další výhrady. Přišla mi velmi tenká chlebová kůrka a chleba byl takový buchtoidní, drobivý, což nemá ráda. Víckrát chleba nepeču. Není nad chleba od Svobody a Březíka ze Zlína
Tak si ho dochutte. Ja treba davam na pul kila mouky 13 gramu soli, bez soli to neni ono. No a zkombinuju mlety i cely kmin, rozmarynku, tymian a davam i vice oleje, delam chleba obycejne jen z polovicni davky a davam presto 3 lzice oleje. Chlebik je mekkoucky a vlacny, nic se me nedrobi.
a pak na 200-C -25min. Poslednich 15 minut ho ale prikryvam papirem, protoze zvrchu ma v tu dobu uz krasnou barvu a nechci ho spalit. Pridavam slunecnicova a lnena seminka, take rozmarynu. Ihned po upeceni ho zabalim do uterky a polozim na mrizku ...aby chladl pomalounky, pak neni kurka tvrda.
Jen místo jednoho velkého,tak si těsto rozdělím na dva a udělám si menší.....
Jsem kuchař a recept doporučuji.
Je unikátní a jednoduchý,drahé domácí pekárny se mohou zahrabat...
dneska peču již šestý bochánek a kůrka byla vždy dobrá. Nevím co bych vám mohl poradit,
ale těch prvních 15 minut zkuste ubrat na teplotě a dejte - 180-200° a péct opravdu ve spodní části trouby.
Vajíčko se kterým to potírám si trochu zředím vodou a lehce osolím. Potírám 3x až 4x během pečení.
Držím palce a přeji hezký den.
Mira
Jinak veškerý postup dle receptu. Po upečení jsem se byl pochválit naproti u sousedů
a po zhodnocení jsme dospěli k názoru, že je chleba opravdu dobrý.
Dnes peču cirka šestý bochánek.
Zdravím. Milan P.
Jani pokud prikryjete upeceny chleba mokrou uterkou, tak nebudete mit kurku krupavou.
Vy vazne ocekavate, ze vam ten recept nekdo posle?
www.bing.com/search?q=recept+kvaskovy+chleba&form=EDGEAR&qs=PF&cvid=1f01148d39f84dbd9d75fa7a0f6ce6c8&pq=recept%20kvaskovy%20chleba
ĎAKUJEM.
Kvásek: žitná mouka + voda, konzistence krupičky do lahve. Za dva tři dny vzejde, pak je potřeba přikrmit - přidá se čerstvá mouka a trocha vody. Za dva dny se přikrmí znova, nechá se vzejít a druhý den je připraven k množení na pečení. výsledné množství by mělo být alespoň 200 ml, teplota NESMÍ přesáhnout 30 °C. Správný kvásek je cítit trochu jako zkvašené ovoce, kdo pálí slivovici, pozná.
Těsto: kvásek, 150 g žitné mouky, 100 ml vody - namnožíme kvásek, můžeme přes noc, měl by v míse udělat načechranou peřinku.
Do namnoženého kvásku nasypeme další díl žitné (150 g), 400 g pšeničné, kmín, cca 250 ml slané vody (já používám cca 4-5% roztok, podobně jako mořská voda, teplota opět max 30 °C, podle množství kvásku). Je-li těsto příliš tuhé, pochopitelně přidáme vodu - mělo by si pomalu sedat. Těsto z žitné mouky je celkem lepivé, ale toho se člověk nesmí leknout.
A jsme zpátky u kvásku: nakrmit a nechat spát, za dva dny zopakovat....
Další podrobnosti i s fotografiemi na FB: https://www.facebook.com/KvasekDomaci
@ Martin K.: člověče mluvíš mi z duše. U nás si taky napřed všichni klepali na čelo, když jsem s tím začal, teď už pár let sestra rozdává kvásek po vesnici.
Jestli ještě recept stále rozdáváte
ebka2012@seznam.cz