Tmavší kmíňák (chleba)

Suroviny

380 ml vody
1 lžíce octa
2-3 lžíce oleje
1 lžička cukru
3 lžičky soli
250 g pšeničné hladké mouky
250 g žitné chlebové mouky
2 lžičky sušeného droždí
2 lžíce kmínu + trochu navrch
trošku hrubé soli
štipec nastrouhaného muškátového oříšku

Postup přípravy receptu

  1. Do pečky dáme suroviny jak je psáno za sebou. Troubu nastavíme na těsto a po půl hodině vyndáme na vál, ještě propracujeme a vytvarujeme chleba jaký chceme mít (kulatý,veku...)

  2. Pekla jsem ve skleněném pekáčku, tak vymazat olejem, přikrýt a nechat hodinu na teple kynout.

  3. Pak potřít vodou, posypat kmínem a hrubou solí, vložíme do vyhřáté trouby na 220°C a po 10 minutách teplotu snížíme na 170°C a dopečeme tak 45 minut, až má chleba tmavší kůrku a při zapíchnutí špejle zůstane suchá.

  4. Dáme ho do ošatky, nebo na mřížku potřeme olejem a necháme vystydnout.

  5. Během pečení můžeme 1-2x potřít vodou.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Zdravý životní styl-chleba upraven

Komentáře k receptu Tmavší kmíňák (chleba)

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    olousek 68: Oloušku, jsem moc ráda, že chlebík chutnal;-) Jinak tě vítám v naší Topkové rodině a přeji ti, aby se ti u nás líbilo:-K

    Odpovědět

  • olousek 68 olousek 68

    Jednoduchý a hoooodně dobrý :yes::-p

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Janatko, já taky raději to čerstvé, ale prostě jsem ho už nemněla-pořád něco peču:-D,tak došlo na sušené, to mám pro tyhle situace do foroty. Já mám takovej skleněnej pekáček a v tom jsem to pekla a má to dobrej tvar a taky jsem už pekla v Římském hrnci-taky dobrý, ale musí se hrnec namáčet do vody a je s ním víc práce.;-)

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Vypadá krásně:-p.To mne nikdy nenepadlo:-/ dát to do pekáčku,vždy jsem to nechala buď v pečce nebo jsem si vyválela tvar jaký jsem chtěla a pekla na plechu.Zkusím a také používám bez problému čerstvé droždí(když mám)na toto množsví půlku kostky.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Bibinko, chleba vypadá velmi dobře:yes:č.4.

    Odpovědět

  • Aneta Aneta

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    finneta, určitě, I Cathleen by nám doporučila čerstvé droždí a ona je přes ty chleby opravdu dobrá;-)

    Odpovědět

  • finneta finneta

    nevím, jestli můžu, ale na půl kila mouky je zhruba tak 1/2 kostky čerstvého droždí. jinak já používám hlavně droždí čerstvé. mám pocit, že je pak jakékoli těsto lepší:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Gabi díky!;-)

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Jani, 10 g čerstvého je jedna lžička sušeného, tedy dej půl kostky :-))

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Jani, ty brďo, to fakt nevím, že by tak půlka kostky? Většinou to tak bylo, ale já čerstvý všechny spotřebovala, tak došlo na sušené. Nevím jestli je to možný, ale to sušený je asi do pečky lepší;-):yes: Třeba nám to někdo prozradííííí:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Taky láká, vyzkouším :-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Bibi, tak Zdravý životní styl, jo? No, když já asi nemám žitnou chlebovou mouku, musím se mrknout. Jinak je krásný!!:-p:yes: Jo, ještě tohle, když bych chtěla dát čerstvé droždí, tak kolik to je na ty dvě lžičky suchého, asi nevíš, co?

    Odpovědět

Tématické fráze: chleba z čerstvého droždí chléb z čerstvého droždí chléb z pekáčku chleba ze sušeného droždí chleba z pekáčku recept chleba cerstve drozdi kolik droždí do chleba chleba bez droždí domácí chléb z cerstveho drozdi domácí pekárna čerstvé droždí kolik droždí na chleba čerstvý chléb tmavý chléb z droždí v troube chlebaz čerstvé droždí tmavý kmínák-chleba recepty na chleba v pekacku jaký chléb je zdravý recept na chleb z pekáčku kolik je sucheho drozni na kostku drozdi domácí chleba v pekáčku