Domácí karamely
Příprava této oblíbené cukrovinky je poměrně snadná. Stačí se držet postupu, vybavit se teploměrem a při přípravě dodržovat dané teploty. Výsledkem je báječné mlsání, které můžete použít i jako jedlý dárek.
Suroviny pro 40 kusů
40kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 628 kJ / 2 779 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,86 g |
Tuky | 116,50 g |
Vláknina | 1,25 g |
Cholesterol | 378 mg |
Sodík | 1,69 g |
Sůl | 4,25 g |
Sacharidy | 425,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Smetanu, máslo, semínka z vanilkového lusku, skořici a sůl přivedeme k varu a jakmile vidíme, že se vaří, dáme z plotny pryč. Necháme stranou při pokojové teplotě.
Krok 2: Cukr s medem dáme do hrnce, a vaříme na středním plameni na teplotu 138 °C, občas promícháme. Když dosáhneme této teploty, přidáme smetanovou směs a pokračujeme ve vaření, stále na středním plameni, dokud směs nedosáhne 126 °C.
Krok 3: Nádobu či plech vyložíme pečicím papírem, kam vylijeme hotovou směs. Vršek můžeme zlehka posypat vločkovou solí.
Krok 4: Asi 30 minut necháme nepřikryté při pokojové teplotě. Poté přemístíme do lednice, cca na 2 hodiny.
Krok 5: Až bude celá směs tvrdá, nakrájíme (buď naolejovaným nožem, či krájítkem na pizzu) na kostičky či obdélníčky. Nakrájené karamely jednotlivě balíme do pečicího papíru či potravinové fólie.
Krok 6: Skladujeme v uzavřené nádobě při pokojové teplotě až 3 týdny.
Zveřejněno 15. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí karamely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5r1Y
Moje poznámka
Domácí karamely
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5r1Y
Nejnovější recepty
Fazolová pomazánka
Přidáno před 4 hodinami
Mrkvovo-jablečné dortíky
Přidáno před 5 hodinami
Jablečné lívance
Přidáno před 6 hodinami
Zapečené gnocchi s kuřecím masem v sýrové omáčce se špenátem
Přidáno před 10 hodinami
Smaženice z lišek
Přidáno před 11 hodinami
Pečený citrusový čaj se zázvorem
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablečný štrúdl z domácího těsta
zizalova.k před 2 hodinami
Vídeňské knedlíky
Nebe1276 před 3 hodinami
Rajčatový salátek
Kajkajak před 3 hodinami
Grilované pak choi (bok choy) s asijskou zálivkou
MarcelaPa před 3 hodinami
Segedínský guláš
Nelijetka68 před 3 hodinami
Krupicová kaše
kodrla před 3 hodinami
Krůtí karbanátky se sýrem, šunkou a sušenými rajčaty
wimra před 4 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
wimra před 4 hodinami
Klasické palačinky
KladiKIK před 4 hodinami
Zelný salát s jogurtovo-hořčicovou zálivkou
wimra před 4 hodinami
Tématické fráze:
domaci karamelky,
recept na domácí karamelky,
jak udělat domácí karamel,
jak vyrobit karamel,
karamely,
karamelky recept,
karamelky,
karamel z medu,
karamel recept,
domaci karamelky recept,
jak se vaří karamel,
karamely recept,
jak se děla karamel,
recept na karamelky,
recepty na karamel,
jak udelat karamel,
recept na karamel,
jak vyrobit karamelky,
smetanové karamely,
domaci smetanove karamelky
Suroviny:
smetana ke šlehání,
máslo,
lusk vanilkový,
skořice mletá,
sůl,
med,
cukr,
vločková sůl
Komentáře (15)
Zkuste třeba tady:
https://www.zbozi.cz/hledani/?q=vanilkov%C3%BD%20o...
Je to za hubičku, že
No a pro neúrodu bude hůůůř
co znamená vločková sůl??