Paštika
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 115 kJ / 2 656 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 125,12 g |
Tuky | 226,75 g |
Vláknina | 5,00 g |
Cholesterol | 1,51 g |
Sodík | 1,27 g |
Sůl | 2,95 g |
Sacharidy | 16,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Určitě použijeme bůček, z libovějšího masa by paštika byla suchá. Játra naškrábeme nebo umeleme podle zvyklostí. Špek nakrájíme na drobné kostičky. Jalovec nadrtíme. Vše kromě anglické slaniny pečlivě promícháme a necháme do druhého dne v chladnu uležet, aby se chutě propojily (ale není to nezbytně nutné).
Krok 2: Pak vyložíme formu plátky anglické slaniny, vložíme masovou směs, případně přikryjeme zbytkem slaniny. Do pekáčku vložíme naplněnou formu (měla jsem skleněnou zapékací mísu) s víkem nebo zakrytou alobalem, nalijeme vodu do pekáčku tak, aby sahala asi do 1/2 formy a dáme do trouby na 180°C.
Krok 3: Voda by měla během pečení jen jemně perlit. Pečeme 45 minut, pak odkryjeme a dopečeme. Podle potřeby přiléváme vařící vodu kolem formy, ale většinou to není třeba. Celková doba pečení je kolem 75 minut podle velikosti formy.
Krok 4: Paštika během pečení zmenší objem a kolem se vytvoří šťávička, která při chladnutí zrosolovatí. Pečeno je, když doprostřed zapíchneme špejli a vytéká čirá voňavá šťáva.
Krok 5: Necháme vychladnout, vyklopíme, nakrájíme a podáváme s brusinkami nebo rybízem ála brusinky a čerstvým pečivem.
Zveřejněno 25. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G8q3
Moje poznámka
Paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/G8q3
Nejnovější recepty
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 1 hodinou
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 13 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 14 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 22 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 10 minutami
Luxusní a rychlý makovník
Amona před 1 hodinou
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 2 hodinami
Jahodové muffins
kahus308 před 2 hodinami
Meruňkový koláč
Evellinka před 2 hodinami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 4 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 5 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 10 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 11 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 11 hodinami
Tématické fráze:
paštika,
paštika recept,
bažantí paštika,
paštika z bažanta,
recept na pastiku,
recept paštika,
bažantí paštika recept,
-domaci paštika recept,
pastika recepty,
paštika z bažanta recept,
paštika z uzeného masa recept,
paštiky recepty,
paštika z uzeného masa,
domácí paštika recept,
recepty na paštiku,
paštiky recept,
recepty na pastiky,
recepty paštiky,
paštika z vnitřností,
forma na paštiku
Suroviny:
bůček vepřový mletý,
játra kuřecí,
špek uzený,
slanina anglická,
jalovec,
pepř mletý,
ořech muškátový,
sůl,
tymián,
víno červené,
mandle sekané
Komentáře (14)
V postupu něco vypadlo: "Pečeme 45 minut, pak e a dopečeme."