Netradiční valašská koprovka podle babičky paní Blaženky Blahové

jan.alois Kuchař: jan.alois

Doba přípravy: 30 minut 4 porce Omáčky 18 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1 kg nových brambor
750 ml mléka
200 ml smetany 33%
2 vrchovaté lžíce másla
hladká mouka podle potřeby
kopr čerstvý, i dvě lžíce sterilovaného, podle toho, kolik kdo má rád
1 hlávka salátu nebo ledového salátu
něco cukru a octa (to podle chuti - každý rád jinak, někdo více, někdo méně kyselou)
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Jak tak brouzdám po netu, narazím na recept na koprovku. To není moc zajímavé, ale diskuse k tomu mne zaujala a tak jsem se připojil s kritikou kvality prodávaných brambor. A jak to tak chodí, odpověděla mi paní Blahová a tak s jejím souhlasem uvádím. Vše bude rychlé.

  2. Z uvedených surovin, každá kuchařka ví jak, uvařit koprovku a na větší kousky nakrájené nové brambory. A teď ten netradiční fígl.
    Vyper a osuš salát. Natrhej ho na přiměřené kousky, vlož do talíře, přidej brambory, přelij horkou omáčkou. Případně ozdob uvařeným vejcem a hurá do toho.

Poznámka

Jako bonus od té samé babičky - Kyška dříve na pole, dnes do lednice a na zahradu nebo ke grilu:

Vezmi litr plnotučného mléka z mlékomatu, převař a nechej zkysnout, nebo kup mléko kyselé. Nastrouhej okurku, trochu osol, rozmíchej do toho kyselého mléka a nechej vychladit. V případě velkého hladu zakroj kus dobrého chleba a letní svačina je na světě. Na doporučení autora uvádím, že je možné použít ředěný neochucený jogurt.

Ještě jsem nevařil, je to nové, tak kdo mě předběhne, může foto vložit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Netradiční valašská koprovka podle babičky paní Blaženky Blahové

  • hospodyne hospodyne

    jan.alois:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    hospodyne: To jsme si nerozuměli pudink znamenalo ,že dcera uvařila pudink dětem. Ale zbytek asi litr zůstal a dnes ráno bylo kyselé. Mléko zahřáto scezeno a tvaroh je dobrý . Tak už jdu na ten kliháč.:-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    jan.alois: vydržte, ráno moudřejší večera:-)nemíchejte s tím. Ráno trochu zamíchat/ já to dělám šťouchadlem na brambory/, ohřát asi na padesát stupňů a scedit

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    hospodyne: Z mléka se stal puding a ráno zajedu pro nové a bude to tak jak má být.<3

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    jan.alois: ono to klapne. A takový dobře uleželý " starý sýr", jak mu říkáme doma, s anglickou slaninou a čerstvá paprika k tomu....óó<3

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    hospodyne: Už je svařeno. Dám trochu citronu a uvidíme .Když to neklapne tak koupím jiné .Mám možnost známí má kravím a mlékomat. Za 15 Kč mléko s tučností 4 - 4,3% Je super cena a kvalita nesrovnatelná s mléčným výrobkem v krabici . Za 12.90 Kč Naše slepice mléko taky můžou když to neklapne. :-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    jan.alois: mléko na tvaroh nesvařujte, Tepelně opracované sice také zkysne, ale za delší dobu. Nechci to popisovat dopodrobna, ale spustí se proces bližší hnití než kvašení.
    Mléko z obchodu, byť pojmenované čerstvé, je ošetřené jako každé, které prošlo mlékárnou. Už z praktického hlediska. Kyšku a tvaroh získáme jen z nativního mléka. Ve výrobě se pochopitelně používá syřidlo. Doma můžeme kápnout citronovou šťávu nebo ocet. Já obyčejně nechávám mléko zkysnout v teple v kuchyni 2-3 dny, při krájení, třeba lžící, má ostré hrany. Buď ho rozmíchám a pak to pijeme jako kyšku nebo zahřeji a scedím na tvaroh. Má ale hrubší zrno a hodí se jen na pomazánky ne do pečiva.

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    Eja57: Mléko podle slibu koupeno večer svařím a uvidíme . když to klapne udělám tvaroh a potom klihový sýr.<3

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    mika59: Jinej tvaroh trochu piva . Námět na další recept. Napřed musím vyrobit ten tvaroh a zase experimentovat.8-(

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    jan.alois: Přesně klíháč dělala moje maminka skvělý..To bylo jiné mléko, dnes toho nemůžu dosáhnout ani z čerstvého mléka z obchodu. To bylo z domácích zdrojů.

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    Eja57: uděláme hokus pokus a uvidíme a zveřejníme. :-D

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    mika59: Tak to znamená nepasterizovat ,Budu mít přímo z kravína z mlékomatu ,Já jednou zkoušel dělat kliháč a místo aby zasmrádl a mazal se tak zplesnivěl. Pak jsem se dozvěděl ,že to musí být také tvaroh z mléka neupraveného v mlékárně.:-Q

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    jan.alois: tak to jsem zvědavá... já si asi spíš myslím, že i převařené čerstvé mléko by klasicky zkysnout mělo...

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    jan.alois: Musí být nakyslé...Já měla koupené čerstvé mléko a už bylo zhoustlé ve flašce, ale nebylo kyselé. Zahřála jsem ho, oddělila se syrovátka a tvaroh, ale bez chuti..bylo to sladké. Za mých mladých let mléko nejprve zkyslo a až pak se dělal tvaroh. Nevím kde soudruzi udělali chybu, že se zdrclo sladké..:-O

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    casino: Nevím jestli tedy neuvádím někoho v omyl. Ale myslím ,že naše babička taky mléko převařovala a zkyslo. Nebo je to kravina ? :-) Tak do konce týdne dojedu k mlékomatu provedu proces a uvidíme jestli zkysne. :-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Zapomněl/a jsem heslo