Postup přípravy
Krok 1: Hovězí steak omyjeme pod studenou vodou a případně odblaníme.
Krok 2: Z jedné strany potřeme olivovým olejem.
Krok 3: Pánvičku nasucho rozpálíme.
Krok 4: Steak vložíme potřenou stranou na pánvičku a opékáme cca 2 minuty.
Krok 5: Během opékání potřeme olejem i druhou stranu a steak obrátíme.
Krok 6: Opékáme i na druhé straně, průběžně obracíme po cca 1 minutě, aby byl steak propečený z obou stran.
Krok 7: Pokud chceme mít steak propečený medium, stačí pár minut. Já ho dělávám propečenější, celkově opékám cca 6-10 minut, podle tloušťky masa. Podle potřeby můžeme ztlumit stupně.
Krok 8: Ještě na pánvičce steak z jedné strany lehce osolíme a poprášíme chilli. Osolenou stranou položíme na talíř, osolíme z druhé strany a poprášíme chilli.
Krok 9: Steak je vynikající a šťavnatý.
Krok 10: Jako příloha se nejvíce hodí šťouchané brambory.
Zveřejněno 4. 9. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Steak podle Citlivé kuchyně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5z0K
Moje poznámka
Steak podle Citlivé kuchyně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5z0K
Nejnovější recepty
Líné koláče
Přidáno před 24 minutami
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno před 13 hodinami
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno před 14 hodinami
Zapečené plátky patizonu
Přidáno před 14 hodinami
Staročeské čápy s mákem, švestkami a zakysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Piškotové řezy s tvarohovým krémem a ostružinovým přelivem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Broskvová marmeláda z DP
vojfrancezska před 36 minutami
Cuketová buchta
vojfrancezska před 42 minutami
Kokosové Raffaello řezy
Andreamamene před 8 hodinami
"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků
petrjkt před 9 hodinami
Uzené vepřové koleno na rybízu a zázvoru v pomalém hrnci
zewlbeastboy před 10 hodinami
Krkovička z trouby
Viera19@seznam.cz před 11 hodinami
Džem z červeného rybízu
douver před 12 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z pánve
pesmax před 12 hodinami
Ostružinový džem
ivona.gresova@seznam.cz před 14 hodinami
Plněné papričky podle mé babičky
k.chytka@gmail.com před 15 hodinami
Tématické fráze:
jak se dělá steak,
jak dlouho se dělá steak,
jak se dělá hovězí steak,
stařené maso na steaky,
kde koupit stařené maso,
sirloin steak recept,
jak dlouho nechat steak odlezet,
jak se dělá stejk,
hovězí steak medium,
sirloin steak recepty,
stařené maso,
yutabe recepty steik,
jak dlouho se dělá hovězí steak,
tenderloin steak recept,
stařené maso recepty,
jak dlouho se dělá krvavý steak,
gumovy steak,
top recept steak,
jak dlouho steak,
pánvička na steaky
Suroviny:
steak hovězí,
olej olivový,
sůl,
chilli
Komentáře (15)
To otáčení po minutě je hloupost. Na mase se nestihne udělat krusta a je pak zbytečně gumové.
Steak není třeba nechat dlouho odlezet. Stačí 5min prikrite alobalem. To aby se srovnala vnitřní teplota s vyšší vnéjší a maso "došlo". Take se stavy ktere se při tepelné úpravě stáhnou do středu vrátí do okrajů a maso pak není vysušené, protože jak do nej riznem tak 80% vytece.
Ziju uz spoustu let v USA a steaky dělám docela často. Ale i kdyz jsem našla recept který většinou stvořil výborný steak, nikdy jsem neměla tak úžasný steak jako kdyz jsem postupovala podle receptu Jamie Olivera. Zkouknete si to na YouTube.
No, ono to s tím temperováním masa před smažením je asi taková nepsaná zvyklost, jako s přidáváním soli do sladkého pečiva...
Ale
Ale mám odzkoušeno, že s teplotou masa lze dělat kouzla
Např. u vídeňských roštěnek (což je relativně velmi tenká flákota) je na pánev dávám přímo z lednice.
Pro srandu králíkům jsem včéra udělal pokus: paralelně jsem na jedné pánvi usmažil (či upekl, protože v. roštěnkám se říká "pečené") dva řízky; jeden se před naklepáním povaloval asi hodinu v kuchyni, druhý jsem po vyndání z lednice nachystal a zase vrátil do lednice. Až přišel jejich čas, tak jsem je podrobil žárové tortuře společně na jedné pánvi - po třech minutách byly oba z obou stran krááásně dohněda, ale po rozkrojení byl jen jeden vo vnútri ještě růžovoučký a celkově měkčejší než ten druhý
Můžete hádat, který to byl
Ještě by mě zajímalo, proč se má maso na steak nechat odležet při pokojové teplotě? Kvůli tomu, že studené na pánvičce prská to asi nebude?
1. Odleženīm aspoň hodinu před přípravo se maso dostane na pokojovou teplotu.
2. Odležením po přípravě v alobalu se ještě zvýší vnitřní teplota asi o 3 - 5 °, a šťáva v mase se " vsákne" do masa, steak nevykrvácí.
Rád věřím které plemeno používáš, jen mi chybí upřesnění z které části. Ono to může mít vliv na přípravu a i když se dobrý steak dá připravit takřka ze všeho, ne ze všeho by tenhle recept fungoval. Něco o tom vím. http://www.grilovani-barbecue.com/viewforum.php?f=...
-steak nechat alespon hodinu odlezet pri pokojove teplote
-po opeceni zabalit na chvili do alobalu, aby se stava z masa rovnomerne rozlozila do celeho steaku