Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 916 kJ / 2 370 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 123,86 g |
Tuky | 67,37 g |
Vláknina | 24,53 g |
Cholesterol | 245 mg |
Sodík | 3,25 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 307,14 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 15. 9. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Älplermagronen
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5zxv
Moje poznámka
Älplermagronen
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5zxv
Nejnovější recepty
Povidlový moučník
Přidáno před 8 hodinami
Jehněčí na medu
Přidáno před 18 hodinami
Rybí filé na másle a česneku
Přidáno před 22 hodinami
Cuketová omáčka se smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Jihočeský houbovec
Přidáno před 23 hodinami
Hruškový koláč s tvarohem a drobenkou
Přidáno 22. 9. 2025 13:23:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosovo-kefírová buchta
kit731 před 55 minutami
Penne s kuřecím masem a listovým špenátem
ajavkuchyni před 1 hodinou
Bábovka s povidly
Kratule před 1 hodinou
Zelí ve sladkokyselém nálevu sterilované
DasaM před 3 hodinami
Bramborová kaše (klasika)
miloslav.kafka před 3 hodinami
Kuřecí játra na víně (super rychlá rychlovka)
Zazie před 4 hodinami
Rýžový nákyp se švestkami
Mira007 před 4 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
LucieBicanova před 4 hodinami
Bramborová polévka od babičky
Ivana41 před 4 hodinami
Uzená polévka
Luk.danek@seznam.cz před 5 hodinami
Tématické fráze:
svycarske testoviny se syrem a jablecnym pyre,
speciality z brambor recepty,
recept speciality z brambor,
alpské speciality recept,
alpská specialita zapékané brambory,
recept švýcarské těstoviny s bramborem a syrem,
švýcarské brambory s těstovinami,
švycarské jidlo těstoviny brambory syr,
švýcarské těstoviny s bramborem a sýrem,
tyrolxke brambory s testovinami,
švýcarské zapečené brambory s těstovinami,
gotthard cibuli
Suroviny:
brambory,
těstoviny,
cibule,
sýr tvrdý,
mléko,
smetana,
ořech muškátový,
máslo,
pepř,
sůl,
vývar zeleninový
Komentáře (7)
...jinak ve stručnosti k historii tohoto jídla:
Älplermagronen jsou nyní považovány za tradiční švýcarskou alpskou specialitu. Původ vzniku tohoto pokrmu pochází z doby, kdy se stavěl Gotthard tunel, na kterém, mimo jiné, pracovali také italové. Z domoviny si s sebou vozili jejich italské těstoviny a ty pak zkombinovali s dostupnými potravinami v tomto regionu-mléko, sýry, vejce, brambory, cibule.
Bylo to jídlo, které se dalo jednoduše připravit nad ohněm v kotli a těžce pracující dělníky dobře nasytilo.
Jinak tato švýcarská specialita se podává také s jablečným pyré nebo jablečným kompotem. Jablečné pyré se v Německu servíruje zase s bramborákem. Pro našince jistě velmi nezvyklé, ale doporučuji vyzkoušet.