Živáňská pečeně
Živáňská pečeně má původ ve slovenské kuchyni a má spoustu variant. Klasická příprava kombinuje vepřové, jehněčí a hovězí maso, které se pomalu rožní na jehle. Ne každý si však může tuto přípravu dovolit, proto si připravíme levnější, vepřovou verzi, v troubě.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 18 101 kJ / 4 326 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 145,16 g |
| Tuky | 312,14 g |
| Vláknina | 37,20 g |
| Cholesterol | 445 mg |
| Sodík | 5,95 g |
| Sůl | 14,50 g |
| Sacharidy | 217,85 g |
Postup přípravy
Slaninu nakrájíme na malé nudličky.
Klobásy podélně přepůlíme a nakrájíme na plátky.
Cibule nakrájíme na kolečka.
Papriku očistíme a taktéž nakrájíme. Krok 3: Pekáček potřeme olejem a naskládáme připravené brambory. Krok 4: Brambory v pekáčku posypeme nakrájenou slaninou a na ni urovnáme plátky masa. Krok 5: Na maso rozložíme nakrájené klobásy, papriku a nakonec obě cibule. Krok 6: Vše mírně podlijeme vodou, pekáček přiklopíme a nebo překryjeme alobalem. Krok 7: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě cca 185-190 °C do doby, dokud není maso měkké. V druhé polovině pečení ale pekáček odklopíme.
Zveřejněno 6. 4. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Živáňská pečeně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vYM0
Moje poznámka
Živáňská pečeně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vYM0
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 6 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 11 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 3 minutami
Křupavé vafle se zmrzlinou
janakrejzarova před 9 minutami
Sekaná pečeně
bobnak před 1 hodinou
Pařížské řezy jednoduché
Koffi před 2 hodinami
Zapečené těstoviny s mletým masem a žampiony
jindrastec před 2 hodinami
Přírodní řízek z krůtího masa
Rabio před 2 hodinami
Candát po vsetínsku
Mirrika před 2 hodinami
Vepřové nudličky na černém pivu s žampiony
Martin91 před 2 hodinami
Oříškovočokoládová bábovka
Vmira před 3 hodinami
Vánočka moje oblíbená
Mirous před 3 hodinami
Tématické fráze:
živáňská pečeně,
živáňská,
živanska vepřova pečeně,
živáňská pečeně recept,
živanská recept,
živáňská pečeně v alobalu,
živáňská v alobalu,
živáňská pečeně v troubě,
živanska na grilu,
živánská pečeně na plechu,
živáňská pečeně na grilu,
živáňská na plechu,
recept na živáňskou,
živáňská v alobalu na grilu,
vepřové maso živánská recept,
pravá živánská,
recept živánska,
živáňská pečeně na pekáči,
recept zivanska pecene,
živáňská pečeně z trouby
Suroviny:
kýta vepřová,
cibule,
klobása,
slanina uzená,
brambory,
paprika čerstvá červená,
sůl,
pepř mletý,
olej
Komentáře (18)