Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 240 kJ / 1 730 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 55,48 g |
| Tuky | 6,90 g |
| Vláknina | 19,86 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 8 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 351,68 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vyrobíme si preferment: smícháme 160 g vody, 150 g celozrnné mouky a 1-2 g droždí, zakryjeme proti osýchání a necháme v teple kvasit 10-12 hodin.
Krok 2: Zároveň (12 h před zaděláním těsta) smícháme zbytek celozrnné mouky (300 g) s 250 g vody, uložíme do lednice, kde proběhne autolýza (mouka bobtná, vytváří se lepková struktura).
Krok 3: K vykvašenému prefermentu přidáme předmočenou mouku, hladkou mouku, zbytek vody (40 g) s droždím (3-4 g), sůl a kmín a vymísíme těsto – robotem asi 6-8 minut. Stěrkou těsto vyškrábneme na pomoučený stůl a poprvé ho popřekládáme – vypadá jako kremžská hořčice a zpočátku má i stejnou konzistenci. Po překládání dáme těsto kynout do olejem vymazané misky.
Krok 4: Překládání zopakujeme ještě třikrát, vždy po 30 minutách, pokaždé v už jen v míse – na olejem potřené prsty se těsto téměř nelepí. Po třetím přeložení už bochníček vložíme na moukou a otrubami dobře vysypanou utěrku a i s ní pak do ošatky.
Krok 5: Necháme dobře rozpálit troubu i s litinovým hrncem na 250°C, bochník do hrnce pomocí utěrky opatrně skulíme, rychle zakryjeme poklicí a zavřeme troubu. Po 10 minutách pečení poklici sundáme a chleba dopečeme (asi 30 minut).
Zveřejněno 19. 6. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Grahamový chléb (s prefermentem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kxoX
Moje poznámka
Grahamový chléb (s prefermentem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kxoX
Nejnovější recepty
Nadýchané domácí langoše s jogurtem
Přidáno před 5 hodinami
Mleté kuličky se žampiony
Přidáno před 16 hodinami
Skořicová kolečka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 20 hodinami
Vepřová plec na paprice
Přidáno před 20 hodinami
Nivová pomazánka s ořechy a jablkem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový salát a kuřecí řízek
Bretik před 2 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
KUKI1 před 2 hodinami
Košíčky plněné ořechovou náplní
Jarka72 před 4 hodinami
Povidlovník z odpalovaného těsta
KrisZaezemi před 4 hodinami
Halibut v bylinkách
brtna před 4 hodinami
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Wikki před 6 hodinami
Kuře pečené v podmáslí
kimlo před 6 hodinami
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 15 hodinami
Domácí langoše
BTKILI před 20 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 20 hodinami
Tématické fráze:
chléb s prefermentem,
chléb s prefermentem v receptech,
chleba s prefermentem,
grahamový chléb,
grahamovy chleba z trouby,
špaldový chléb recept,
chléb s otrubami do trouby,
grahamový chleba do trouby,
chleb s pate fermentee z celozrné mouky,
pita chleb grahamovy
Suroviny:
voda,
kmín drcený,
sůl,
mouka celozrnná,
mouka hladká,
droždí
Komentáře (8)
Vody je v těstě tak hodně proto, že díky ní pak déle vydrží měkký.
Dlouhým namočením a pak prokvašením mouka změkne a výsledný chleba je pružný a měkký, i když je téměř celý celozrnný