Grahamový chléb (s prefermentem)

cathleen Kuchařka:

Slané pečivo 5 názorů

Suroviny

450 g vody
lžička drceného kmínu
2 rovné lžičky soli
450 g celozrnné mouky pšeničné (hruběji mleté)
50 g hladké mouky
4-5 g droždí (čerstvého, lisovaného)
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vyrobíme si preferment: smícháme 160 g vody, 150 g celozrnné mouky a 1-2 g droždí, zakryjeme proti osýchání a necháme v teple kvasit 10-12 hodin.

  2. Zároveň (12 h před zaděláním těsta) smícháme zbytek celozrnné mouky (300 g) s 250 g vody, uložíme do lednice, kde proběhne autolýza (mouka bobtná, vytváří se lepková struktura).

  3. K vykvašenému prefermentu přidáme předmočenou mouku, hladkou mouku, zbytek vody (40 g) s droždím (3-4 g), sůl a kmín a vymísíme těsto – robotem asi 6-8 minut. Stěrkou těsto vyškrábneme na pomoučený stůl a poprvé ho popřekládáme – vypadá jako kremžská hořčice a zpočátku má i stejnou konzistenci. Po překládání dáme těsto kynout do olejem vymazané misky.

  4. Překládání zopakujeme ještě třikrát, vždy po 30 minutách, pokaždé v už jen v míse – na olejem potřené prsty se těsto téměř nelepí. Po třetím přeložení už bochníček vložíme na moukou a otrubami dobře vysypanou utěrku a i s ní pak do ošatky.

  5. Necháme dobře rozpálit troubu i s litinovým hrncem na 250°C, bochník do hrnce pomocí utěrky opatrně skulíme, rychle zakryjeme poklicí a zavřeme troubu. Po 10 minutách pečení poklici sundáme a chleba dopečeme (asi 30 minut).

Poznámka

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Grahamový chléb (s prefermentem)

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    daniel1610: dobrý den :-) kdysi se pekl grahamový chleba, ve kterém bylo 90% celozrnné mouky. To jsem zachovala. Graham jsem nesehnala, použila jsem poměrně hrubě mletou celozrnnou pšeničnou mouku, tu, co je na fotce. Můžete klidně i jinou, jen ne jemně mletou. Třeba ten graham, pokud seženete.
    Dlouhým namočením a pak prokvašením mouka změkne a výsledný chleba je pružný a měkký, i když je téměř celý celozrnný;-)

    Odpovědět

  • daniel1610 daniel1610

    Dobrý den,chci se zeptat,jaká má být ta mouka.V názvu je psáno grahamový chléb a v surovinách je celozrnná pšeničná mouka.Láká mně si ho upéct,tak atˇ neudělám chybu.Děkuji .

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: aj mňa to baví (väčšinou), ale samé to nejde! :-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    mika59: díky <3 pečení mě opravdu baví, tak to jde skoro samo...:-8

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Skvělé recepty..:yes::yes: dokonalá pekařka..smekám..:yes::yes:;-)

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo