Grahamový kváskový chléb

Marie Klara Kuchařka: Marie Klara

Domácí pekárna 8 názorů

Suroviny

200 g žitného kvásku
200 ml vody
200 g pšeničné grahamové mouky
200 g hladké mouky
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
1 lžíce kmínu
3-6 g kvasnic (podle kvality kvásku)
1 lžička Solamylu
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a poté sypké ingredience. Kvasnice navrch do důlku v mouce tak, aby nebyly v kontaktu se solí.

  2. Po signálu přidáme vločky a semínka.

  3. Pečeme na celozrnný program.

Poznámka

Díky kombinaci kvásku a kvasnic a přítomnosti solamylu kyne dobře i bez cukru.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak raději 10 až 12 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Grahamový kváskový chléb

  • Marie Klara Marie Klara(autorka receptu)

    Reny, zavařovačka není nutná, stačí jakákoli větší skleněná či hliněná nádoba. Moji rodiče používají skleněný džbán na pivo, já keramický hrnec s nedoléhající pokličkou. Hotový kvásek dokrmuji jednou až dvakrát denně hrnkem žitné mouky a hrnkem teplé vody. Podle toho, kolik ho zrovna potřebuji.

    Odpovědět

  • Reny2 Reny2

    Diky za rady,to bych mela zvladnout... ;-)nejvetsi problem bude se zavarovackou....tady je tak akorat od okurek ta bezna velikost,ale nic vetsiho....no ale nejak si poradim....:-K

    Odpovědět

  • Marie Klara Marie Klara(autorka receptu)

    Reny, kvásek jsem si také vyrobila sama podle stránek www.kvaskovychleb.cz a od té doby, co jej mám, už bez něj vůbec nepeču. Chleby s kváskem jsou mnohem chlebovější a také zdravější.
    Všem děkuji za uznání. Pekárnu mám teprve od posledních Vánoc, stále se učím. Průběžně jsem začala používat kromě semínek, která miluje moje dcera, třeba vločky (hodí se na zahuštění řidšího těsta), otruby a syrovátku (pro zdraví) nebo naposledy solamyl - prý zlepšuje kynutí. :-)

    Odpovědět

  • maris maris

    reny - tady máš např.od cathleen - to je tady naše odbornice na pečení http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/ :-)

    Odpovědět

  • Reny2 Reny2

    Tohle vypada naramne,ale nettusim,kde na Islandu sezenu kvasek a zda tady vubec pouzivaji....:-( mistni chleby nekupuju,jsou divne...tak si pecu sama a moji kluci je maji radi...zvlaste ten starsi(8 a pul) je rohlikovej....:-)) jestli se da ten kvasek vyrobit,tak prosim o radu jak :-K

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Marie Kláro, pěknej chlebíček, který mě nutí k vyzkoušení. Máš 4.boda:yes:

    Odpovědět

  • pipre pipre

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Vidím nádherný chleba a hned si říkám, to bude Cathleen a nenííí!:-O Marie Klara krása a vítám tě u nás!!:yes::yes: Asi jsem tě ještě nezaregistrovala, tak se dívám, máš opravdu krásné chlebíky!!:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: grahamový chléb grahamový chleba grahamovy chleb recept recept na grahamový chleba grahamův chléb recept na grahamový chléb grahamový chleba recept recept grahamový chleba grahamový chléb z domácí pekárny recept grahamový chleb grahamová mouka recept na kváskový chléb z pekárny grahamový chléb z kvásku domácí pekárny grahamův chleba chléb z grahamové mouky chléb kváskový chleba-recept grahamovy chlieb kváskový chléb z domácí pekárny kváskový celozrnný chléb recept