Velikonoční vaječná hrouda
Na Slovensku je tradicí takzvaná velikonoční hrudka, leckde nazývaná také syrec nebo syrek. Jde o takzvaný vaječný sýr, trochu podobný vaječné tlačence. Podává se jako jednohubky nebo s pečivem, skvělá je doplněná strouhaným křenem, pažitkou nebo drobně nakrájenou jarní cibulkou.
Suroviny pro 1 dávka
1 hrouda
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 149 kJ / 1 709 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,80 g |
Tuky | 112,60 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 2,73 g |
Sodík | 1,48 g |
Sůl | 3,10 g |
Sacharidy | 54,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko nalijeme do hrnce, přidáme vyklepnutá vajíčka a sůl. Všechno dobře rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem.
Krok 2: Dáme vařit, vaříme pomalu za stálého míchaní a stále mícháme, až se začne oddělovat voda a hmota hrudkovatět (je to podobné, jak kdybychom dělali tvaroh).
Krok 3: Uvařenou hmotu přecedíme přes síto, pak ji nandáme na gázu a pořádně vytlačíme vodu.
Krok 4: Hroudu zavěsíme a necháme přes noc odkapat.
Krok 5: Hotový výrobek dáme vychladit do lednice, pak krájíme na plátky jako sýr, podáváme s pečivem nebo zeleninou.
Zveřejněno 12. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční vaječná hrouda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BZXW
Moje poznámka
Velikonoční vaječná hrouda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BZXW
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 2 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 13 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 17 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 21 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chilli con zeleninka
jana-bartikova@seznam.cz před 31 minutami
Kuřecí kousky se žampiony v sýrové omáčce
Lucie 66 před 36 minutami
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 2 hodinami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 2 hodinami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 12 hodinami
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 12 hodinami
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 16 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 16 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 17 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 18 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční recepty,
velikonoční vaječný sýr,
syr hrouda,
velikonocni vakecna,
velikosti vajec m a c v receptech,
velikonocni hrouda s vajec a mleka,
hrouda s mleka,
hrouda z vajec a mléka,
vaječna velikonočni,
velikonocni syr
Suroviny:
mléko plnotučné,
vejce,
sůl,
bylinky
Komentáře (12)
Janičko, sice všechny Vaše recepty jsou echt žravé, chci vyzkoušet i tento.
Není ten sýr výrazně cítit po vejcích a nebyly by lepší jen bílky?Já můžu sýr v jakémkoli množství (aby mi to ti moji rozmazlenci jedli)