Osvědčený mazanec
Mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům. I když mnozí si toto pečivo tak oblíbili, že ho pečou i během roku. A není divu, těsto je krásně nadýchané plné rozinek. Pokud vám nechutnají rozinky namočené v rumu, zkuste je namáčet v citronové šťávě.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 593 kJ / 3 249 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,34 g |
Tuky | 153,33 g |
Vláknina | 13,40 g |
Cholesterol | 780 mg |
Sodík | 104 mg |
Sůl | 0,22 g |
Sacharidy | 402,21 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny sypké přísady smícháme. Přidáme mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a sádlo.
Zpracujeme těsto, nejlépe za použití hnětače. Krok 2: Necháme kynout. Když asi 2x zvětší objem, zpracujeme zpět na menší velikost. Necháme znovu kynout. V běžné pokojové teplotě to trvá asi hodinu. Necháváme kynout přikryté utěrkou. Krok 3: Těsto dáme na vál a zpracujeme ručně. Roztáhneme a zapracujeme kousky mandlí, rozinky, strouhaný muškátový oříšek a podle chuti třeba kandované ovoce. Pořádně prohněteme a rozdělíme na 2 menší díly. Vytvoříme dva kulaté bochníky. Krok 4: Předehřejeme troubu na 180 °C.
Plech vymažeme tukem. Krok 5: Na vymazaném plechu nebo papíru necháme kynout ještě 1/2 hodiny. Na mazancích uděláme křížek, můžeme použít nůžky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Krok 6: Potom mazance přikryjeme alobalem a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme dalších 30 minut. Krok 7: Mazance vytáhneme, sundáme alobal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Vrátíme do trouby a upečeme do zhnědnutí.
Zpracujeme těsto, nejlépe za použití hnětače. Krok 2: Necháme kynout. Když asi 2x zvětší objem, zpracujeme zpět na menší velikost. Necháme znovu kynout. V běžné pokojové teplotě to trvá asi hodinu. Necháváme kynout přikryté utěrkou. Krok 3: Těsto dáme na vál a zpracujeme ručně. Roztáhneme a zapracujeme kousky mandlí, rozinky, strouhaný muškátový oříšek a podle chuti třeba kandované ovoce. Pořádně prohněteme a rozdělíme na 2 menší díly. Vytvoříme dva kulaté bochníky. Krok 4: Předehřejeme troubu na 180 °C.
Plech vymažeme tukem. Krok 5: Na vymazaném plechu nebo papíru necháme kynout ještě 1/2 hodiny. Na mazancích uděláme křížek, můžeme použít nůžky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Krok 6: Potom mazance přikryjeme alobalem a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme dalších 30 minut. Krok 7: Mazance vytáhneme, sundáme alobal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Vrátíme do trouby a upečeme do zhnědnutí.
Zveřejněno 14. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Osvědčený mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrGj
Moje poznámka
Osvědčený mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrGj
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Švestkový koláč se skořicí
Přidáno před 5 hodinami
Švestkový koláč s drobenkou II
Přidáno před 5 hodinami
Pão de Queijo
Přidáno před 6 hodinami
Rohlíky I
Přidáno před 9 hodinami
Lilek s bazalkovým dipem
Přidáno před 9 hodinami
Veka z kefíru
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meloun s balkánským sýrem
Lahvacek před 3 hodinami
Vepřová po bulharsku
Kajkajak před 5 hodinami
Knedlík z domácí pekárny
vladhn před 5 hodinami
Drobenková buchta se švestkami
phanusov před 5 hodinami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
alcerm před 6 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
High-5 před 7 hodinami
Gnocchi se špenátem a lososem
LenkaVojtechova před 7 hodinami
Hrníčkový ovocný koláč
Lucie Hertlova před 7 hodinami
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Mika1307 před 7 hodinami
Vláčná mramorová bábovka
Amater.fillip před 7 hodinami
Tématické fráze:
mazanec recept,
velikonoční mazanec recept,
recept na mazance,
mazanec v hnětači,
recept na velikonoční mazanec,
hrnkový mazanec,
recept. a na mazanec,
recepty na velikonoční mazanec,
velikonocni mazanec se sadlem,
nejlepší recept na mazanec v hnětači
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mléko,
cukr,
žloutek,
sádlo,
máslo,
droždí sušené,
sůl,
rozinky v rumu,
mandle,
ořech muškátový,
vejce,
mandle,
tuk
Komentáře (3)