Pita - chléb blízkého východu - pečený doma
Pita chléb je tradiční součástí blízkovýchodní kuchyně – měkký, nadýchaný a ideální k namáčení do polévek, plnění masem nebo zeleninou. Překvapivě snadno si ho připravíte i doma, bez speciálních pomůcek. Upečte si pita chleby, které vás svou chutí přenesou do srdce orientální kuchyně.
Suroviny pro 6 kusů
6kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 520 kJ / 2 036 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 59,60 g |
Tuky | 31,04 g |
Vláknina | 16,12 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,21 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 371,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do misy prosejeme múku, premiešame so soľou.
Krok 2: Do misky dáme kryštáľový cukor, rozdrobené droždie (14 g = 1/3 kostky), trocha vlažnej vody a necháme vykysnúť.
Krok 3: Do múky pridáme olivový olej, vykysnutý kvások, zvyšnou vlažnou vodou zarobíme hladké, pružné a nelepivé cesto, ktoré necháme na teple kysnúť 2 hodiny.
Krok 4: Z vykysnutého cesta ugúľame 6-8 guliek, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhov o priemere 15-20 cm.
Krok 5: Tieto placky prenesieme na múkou poprášenú utierku, prikryjeme dalšou utierkou a necháme kysnúť zase 30 minút.
Krok 6: Zapneme troubu na 200 °C.
Krok 7: Vykysnuté placky dáme na plech s pečiacim papierom, potrieme studenou vodou a rýchlo vkladáme do vopred rozpálenej trúby, aby teplota neklesla, lebo placky by sa nenafúkli.
Krok 8: Pečieme na 200-220 stupňoch (horkovzduch) 6-10 minút.
Krok 9: Správne upečená pita má byť nafúknutá a na povrchu mierne zhnednutá.
Zveřejněno 21. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pita - chléb blízkého východu - pečený doma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LJXw
Moje poznámka
Pita - chléb blízkého východu - pečený doma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LJXw
Nejnovější recepty
Košíčky s třešněmi
Přidáno před 18 hodinami
Pohár s třešněmi à la tiramisu
Přidáno před 18 hodinami
Jahodovo-jogurtový pohár
Přidáno před 18 hodinami
Tarhoňa se zeleninovou omáčkou s tuňákem
Přidáno před 21 hodinami
Rychlý litý koláč s třešněmi a drobenkou
Přidáno před 23 hodinami
Fazole podle Gabči
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Třená bublanina s třešněmi
Moanka před 1 hodinou
Pravý vepřový guláš
Tomas1976 před 1 hodinou
Brusinky z rybízu
Vlasti80 před 2 hodinami
Marmeláda z červeného rybízu
Vlasti80 před 3 hodinami
Květák z horkovzdušné fritézy
Radka61 před 4 hodinami
Tvarohová bublanina
JanaK24 před 5 hodinami
Kedlubnový salát s mrkví
Mamma před 5 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Zsuzsu1 před 16 hodinami
Rýžová polévka pro začátečníky
Jan Nemec před 16 hodinami
Banánový chléb (Banana bread)
Lunaskira před 17 hodinami
Tématické fráze:
recept na pita chleba řecký,
egyptský chléb,
pita chléb,
řecký pita chleba,
pita chleba řecký,
řecký pita chléb,
pita chleb recept,
recept na řecký chléb,
pita chleba s česnekem,
egyptský chleba,
turecká pita,
recept na pita chléb řecký,
pečeme chleba doma,
pečený chleba,
jak upéct doma chleba,
chleb pita,
řecký chléb recept,
recept na řecký chleba,
pita chleba,
řecký chleba
Suroviny:
mouka hladká,
droždí čerstvé,
sůl,
cukr krystal,
voda,
olej olivový
Komentáře (17)
jako v kurniku, vazeni... jako v kurniku...