Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 136 kJ / 3 618 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 475,90 g |
Tuky | 189,00 g |
Vláknina | 1,50 g |
Cholesterol | 1,06 g |
Sodík | 12,79 g |
Sůl | 22,30 g |
Sacharidy | 2,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z bůčku stáhneme kůži a vyjmeme kosti. Pečlivě očistíme všechno maso od blan. Kůži, kosti a ořez z masa dáme vařit do menšího množství čisté vody, nesolíme a vaříme do uvaření kůží úplně doměkka. Pak necháme vychladit a dáme do lednice.
Krok 2: Všechno maso nakrájíme na malinké kostičky 0,5 x 0,5 cm. Maso uchováváme v lednici, odebíráme postupně a po pokrájení každou dávku hned vracíme do ledničky do připravené nádoby, aby se maso nepřehřívalo.
Krok 3: Sůl a pragandu odvážíme. Všechno pokrájené maso z bůčku, karé a krkovice nasolíme a opepříme větší částí soli + rychlosoli a částí pepře, chvíli rukou zpracováváme a uložíme do ledničky. Totéž uděláme i s pokrájeným masem z kýty, okořeněné zbylou směsí solí a pepře, ale kýtu uchováváme v jiné uzavíratelné krabičce zvlášť. Obojí maso uchováváme v přiměřeně velkých uzavíratelných plastových krabičkách.
Krok 4: Lednici od začátku přepneme na větší chlazení. U masa z kýty je žádoucí tmavší červené zabarvení kvůli výrazné mozaice.
Druhý den vybereme z vývaru kůže, dáme je do sekáčku (čopru) a rozmělníme je, postupně přidáváme a necháme posekat všechno maso, kromě kýty. Zpracováváme v sekáčku postupně po částech a přiléváme vždy trochu hodně studeného vývaru. Krok 5: Maso nenecháme v sekáčku rozsekat úplně, některé sekáčky by to ani nezvládly. Vývar z kůží, kostičky masa i již zpracované posekané maso stále pečlivě po troškách vyndáváme a rychle vracíme do lednice, aby stále bylo dostatečně chlazené.
Když je zpracované všechno maso mimo kýty, přendáme vše do velké (a vychlazené) mísy, přidáme kýtu a ručně hněteme asi 5minut, dbáme, aby se kýta rovnoměrně rozmíchala. Krok 6: Pak naplníme šunkovar a vaříme ve velkém hrnci s vodou cca 2 a ¾ až 3 hodiny při 75º C. Jestliže chceme lančmít zapéct v troubě na rychlou spotřebu, dáme do přiměřeně velkého pekáčku, dobře vymaštěného olejem lančmítovou masu, dobře zakryjeme alobalem a pečeme na 150º C asi 1 a půl až 2 hodiny! Lančmít má na řezu drobnější pěknou mozaiku.
Druhý den vybereme z vývaru kůže, dáme je do sekáčku (čopru) a rozmělníme je, postupně přidáváme a necháme posekat všechno maso, kromě kýty. Zpracováváme v sekáčku postupně po částech a přiléváme vždy trochu hodně studeného vývaru. Krok 5: Maso nenecháme v sekáčku rozsekat úplně, některé sekáčky by to ani nezvládly. Vývar z kůží, kostičky masa i již zpracované posekané maso stále pečlivě po troškách vyndáváme a rychle vracíme do lednice, aby stále bylo dostatečně chlazené.
Když je zpracované všechno maso mimo kýty, přendáme vše do velké (a vychlazené) mísy, přidáme kýtu a ručně hněteme asi 5minut, dbáme, aby se kýta rovnoměrně rozmíchala. Krok 6: Pak naplníme šunkovar a vaříme ve velkém hrnci s vodou cca 2 a ¾ až 3 hodiny při 75º C. Jestliže chceme lančmít zapéct v troubě na rychlou spotřebu, dáme do přiměřeně velkého pekáčku, dobře vymaštěného olejem lančmítovou masu, dobře zakryjeme alobalem a pečeme na 150º C asi 1 a půl až 2 hodiny! Lančmít má na řezu drobnější pěknou mozaiku.
Zveřejněno 21. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřový lančmít krájený (nemletý)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q33y
Moje poznámka
Vepřový lančmít krájený (nemletý)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q33y
Nejnovější recepty
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 3 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 6 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 10 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 1 hodinou
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 1 hodinou
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 5 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 5 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 7 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 7 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 8 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 8 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 8 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Tématické fráze:
lancmit v troube,
lanschmit z mletého masa,
mleté maso v šunkovaru,
lančmít v šunkovaru,
luncheon meat ze šunkovaru,
vepřovy luncheon meat recepty,
lančmít,
jak zpracovat větší množství bucku,
krkovice v šunkovaru,
lančmít se spagetami
Suroviny:
bůček,
pečeně vepřová,
krkovice vepřová,
kýta vepřová,
sůl,
rychlosůl,
pepř,
vývar vepřový
Komentáře (7)