Krájené hranaté "koláče" z plechu

Merylas Kuchařka: Merylas

12 porcí Moučníky , Kynuté 10 názorů

Suroviny

Těsto:
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
špetka soli
80 g moučkového cukru
citronová kůra z 1/2 bio citronu
210 ml mléka
70 g másla nebo jiného tuku
1 žloutek
16 - 18 g čerstvého droždí
Náplň:
250 g tvarohu v kostce
50 g krupicového cukru - dle potřeby
1 vanilkový cukr
citronová kůra z poloviny bio citronu
1 lžíce rumu
1 menší vejce
70 g povidel
trochu moučkového a vanilkového cukru na povrch
Recept si zatím oblíbilo 42 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem připravíme kynuté těsto. Já používám domácí pekárnu, kde jako první dávám vlažné mléko, rozpuštěný, ale vlahý tuk, žloutek a citronovou kůru. Pak obě mouky smíchané se solí, cukr a nahoru rozdrobené droždí. Program Těsto.

  2. V době, kdy kyne těsto, tak připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, rumem, citronovou kůrou dle chuti a vejcem.
    Povidla rozmícháme a pokud je třeba, upravíme hustotu. Buď zředíme troškou rumu nebo zahustíme strouhaným perníkem.

  3. Vykynuté těsto na vále rozválíme do obdélníkového tvaru použitého plechu, do kterého vložíme papír na pečení. Místo papíru na pečení můžeme plech vymazat tukem, nejraději nějakým v kostce. Těsto na plechu ještě případně upravíme jednoručním vyvalovacím válečkem. Pak plech s těstem přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Množství těsta je určeno na plech o rozměrech cca 37 x 28 cm.

  4. Do vykynutého těsta vytlačíme pomoučeným rovným dnem skleničky nebo pevnějším kelímkem o průměru 55 mm dvanáct prohlubní. Vždy silně zatlačíme až dospodu a snažíme se mít důlky rovnoměrně v řadě, kvůli pozdějšímu krájení. Důlky ihned naplníme tvarohem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem s rovnou špičkou. Doprostřed ještě přidáme trošku povidel.

  5. Po naplnění vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Orientačně 35 minut při 175°C.
    Po vychladnutí pocukrujeme a nakrájíme na porce.

Poznámka

Kdo nemá domácí pekárnu, tak přidávám odkaz na postup při přípravě kynutého těsta: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Místo tvarohu půjdou použít i jiné náplně.

Taktéž se může přidat i drobenka.

Těsto se může před pečením potřít vlahým rozpuštěným máslem nebo žloutkem, smíchaným s lžící mléka.

Tento nápad na "koláče" pečené na plechu jsem okoukala v časopise.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 855 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Krájené hranaté "koláče" z plechu

Tématické fráze: koláče na plech recepty koláče na plech kolace na plechu kynute hranate kolače tvaroh krtkuv plech to je napad.sk koláč na plech kynutý koláč na 1 plechu krajena drobenka kjynuté hranaté kynutý krájený koláč z plechu kynuté hranaté koláče z plechu

Zapomněl/a jsem heslo