Vepřový lančmít krájený (nemletý)

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Mleté maso 5 názorů

Suroviny

200 g prorostlého bůčku
700 - 900 g karé
700 - 900 g krkovice
500 g kýty
soli a rychlosoli celkem 36 - 40 g
(18 - 22 g soli + 18 g rychlosoli)
- podle použitého množství masa
celkem 1 kl pepře
vychlazený silný vepřový vývar z kůží a kostí, z bůčku a z ořezu z masa
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z bůčku stáhneme kůži a vyjmeme kosti. Pečlivě očistíme všechno maso od blan. Kůži, kosti a ořez z masa dáme vařit do menšího množství čisté vody, nesolíme a vaříme do uvaření kůží úplně doměkka. Pak necháme vychladit a dáme do lednice.

  2. Všechno maso nakrájíme na malinké kostičky 0,5 x 0,5 cm. Maso uchováváme v lednici, odebíráme postupně a po pokrájení každou dávku hned vracíme do ledničky do připravené nádoby, aby se maso nepřehřívalo.

  3. Sůl a pragandu odvážíme. Všechno pokrájené maso z bůčku, karé a krkovice nasolíme a opepříme větší částí soli + rychlosoli a částí pepře, chvíli rukou zpracováváme a uložíme do ledničky. Totéž uděláme i s pokrájeným masem z kýty, okořeněné zbylou směsí solí a pepře, ale kýtu uchováváme v jiné uzavíratelné krabičce zvlášť. Obojí maso uchováváme v přiměřeně velkých uzavíratelných plastových krabičkách.

  4. Lednici od začátku přepneme na větší chlazení. U masa z kýty je žádoucí tmavší červené zabarvení kvůli výrazné mozaice.
    Druhý den vybereme z vývaru kůže, dáme je do sekáčku (čopru) a rozmělníme je, postupně přidáváme a necháme posekat všechno maso, kromě kýty. Zpracováváme v sekáčku postupně po částech a přiléváme vždy trochu hodně studeného vývaru.

  5. Maso nenecháme v sekáčku rozsekat úplně, některé sekáčky by to ani nezvládly. Vývar z kůží, kostičky masa i již zpracované posekané maso stále pečlivě po troškách vyndáváme a rychle vracíme do lednice, aby stále bylo dostatečně chlazené.
    Když je zpracované všechno maso mimo kýty, přendáme vše do velké (a vychlazené) mísy, přidáme kýtu a ručně hněteme asi 5minut, dbáme, aby se kýta rovnoměrně rozmíchala.

  6. Pak naplníme šunkovar a vaříme ve velkém hrnci s vodou cca 2 a ¾ až 3 hodiny při 75º C. Jestliže chceme lančmít zapéct v troubě na rychlou spotřebu, dáme do přiměřeně velkého pekáčku, dobře vymaštěného olejem lančmítovou masu, dobře zakryjeme alobalem a pečeme na 150º C asi 1 a půl až 2 hodiny! Lančmít má na řezu drobnější pěknou mozaiku.

Poznámka

Byla jsem zvědavá, jak bude lančmít chutnat okořeněný jen solí a pepřem. Můžu vás ujistit, že to chutná nad očekávání skvěle a že budu tento recept zase opakovat.

Recept vypadá složitě, ale je naopak dosti jednoduchý (až na tu trochu práce s krájením masa), jen je potřebí dodržovat chlazení surovin.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 269 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřový lančmít krájený (nemletý)

  • maris maris

    MamlajdaD: děkuju, já jim to vyřídím;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    maris: Trochu jsem hledala. Našla jsem šunkovar tvar mandolína na 1,5 kg a potom dlouho nic až šunkovar na 3 kg masa, ale mezitím nic, na cca 2 kg masa jsem šunkovar nenašla. Tak jedině že by si ti známí pořídili některý z nich. Ceně obou je nad tisíc korun. Zdravíčko!:-K

    Odpovědět

  • maris maris

    MamlajdaD: díky, to je škoda:-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    maris: Děkuji za komentář, ale asi tě zklamu. Mám kilový běžný šunkovar, značku už nevím, mám ho už moc let, ale před několika lety mne koupila vnučka jako dárek další šunkovar, taky na kilo masa. A do těch dvou šunkovarů se mi to podařilo nacpat. On je také nějaký ten ořez, a ten přijde do vývaru, tak to pak vyjde do těch dvou šunkovarů. Myslim, že existují sunkovary na 1,4 kg, ale o větších jsem neslyšela. Takže když chci rodinu podarovat, tak používám oba šunkovary. Moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • maris maris

    Můžu se zeptat, jaký máš šunkovar, jakou značku ? Do toho mého se vejde jen cca 1 kg masa. Ty máš asi nějaký větší;-) Já tak velký nepotřebuji, ale hodil by se mým známým.;-) Díky za tip:-)

    Odpovědět

Tématické fráze: lancmit v troube lanschmit z mletého masa mleté maso v šunkovaru lančmít v šunkovaru luncheon meat ze šunkovaru vepřovy luncheon meat recepty lančmít jak zpracovat větší množství bucku krkovice v šunkovaru lančmít se spagetami

Zapomněl/a jsem heslo