Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 30 720 kJ / 7 342 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 47,47 g |
Tuky | 46,03 g |
Vláknina | 157,67 g |
Cholesterol | 77 mg |
Sodík | 810 mg |
Sůl | 1,50 g |
Sacharidy | 1 558,48 g |
Postup přípravy
Cukr svaříme s vodou a kořením. Po svaření koření odstraníme. Do svařeného roztoku vsypeme přebrané, oprané a okapané brusinky a necháme krátce vařit. Nakonec přidáme omytá, oloupaná a na větší kousky pokrájená jablka. Ještě chvíli povaříme. Kompotem naplníme čisté a vysušené zavařovací sklenice. Každou naplněnou zavařovací sklenici zalijeme trochou rumu. Zavařovací sklenice ihned povážeme celofánem nebo uzavřeme víčky Omnia a kompot uložíme v chladnu a temnu. Sterilizace odpadá, kompot není určen k dlouhému skladování. Krok 2: Kaštanový kompot:
Nejdřív ve vodě povaříme oloupané kaštany Cukr, víno citrónovou kůru či vanilku necháme spolu 5 minut povařit, pak přidáme předvařené kaštany a dovaříme do měkka tak, aby se nerozpadaly. Kompot může být podáván jak teplý, tak studený. Krok 3: Mrkvový kompot s jablky:
Očištěnou mrkev nakrouháme na hrubém struhadle. V kastrolku s vodou rozpustíme lžíci cukru, přidáme mrkev, osolíme větší špetkou soli a dusíme doměkka. Pak přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka. Ještě malou chvíli společně podusíme a podle chuti přisladíme. Do zchladlého kompotu přidáme šťávu z pomeranče a podáváme. Krok 4: Okurkový kompot:
Okurku oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme na plátky. Ocet svaříme se skořicí a hřebíčky a podle chuti osladíme. Do zálivky vhodíme okurky a 10 minut povaříme. Pak okurky scedíme a zalejeme vychladlým, svařeným cukrem. Můžeme hned podávat. Krok 5: Rychlý jablečný kompot:
Nezkonzumovaná jablka po čase začnou být moučná a ne moc chutná. Oloupeme je, rozčtvrtíme a vykrájíme jádřince. Přelijeme vodou, osladíme, přidáme hřebíček, kousek skořice a na plátky pokrájený citrón. Přivedeme k varu a ihned dáme chladit. Pro lepší vůní přidáme sklenku rumu. Dobře vychlazený kompot příjemně osvěží. (Pro děti bez alkoholu!) Krok 6: Rychlý kompot z hrušek:
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky nebo osminky. Posypeme cukrem podle chuti, přidáme hřebíček, celou skořici, badyán, zalijeme vodou a povaříme. Hotový kompot necháme vychladit. Musíme jej brzy zkonzumovat. Krok 7: Švestkový kompot s karamelem:
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Na teflonové pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, který necháme za stálého míchání zhnědnout. Můžeme případně přilít 2 lžíce vody. Přidáme ovoce a v připraveném karamelu podusíme 5 minut. Nakonec podlijeme pomerančovou šťávou. Citrón vymačkáme, šťávu také přidáme ke švestkám, dobře promícháme, krátce prohřejeme a dochutíme destilátem. Hustou zkaramelizovanou ovocnou směs rozdělíme na talíře a podle chuti jí můžeme posypat moučkovým cukrem. Pro děti oddělíme část bez přidání alkoholu.
Zveřejněno 25. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kompoty pro rychlou spotřebu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3mJ
Moje poznámka
Kompoty pro rychlou spotřebu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3mJ
Nejnovější recepty
Švestkové chutney
Přidáno před 2 hodinami
Plněné papriky podle Jana Punčocháře
Přidáno před 10 hodinami
Okurková limonáda
Přidáno před 11 hodinami
Treska v zeleninovém lůžku
Přidáno 25. 7. 2025 13:00:02
Višnová pikantní omáčka k masu
Přidáno 24. 7. 2025 18:15:02
Sendvič „Vegetariánská bomba“
Přidáno 24. 7. 2025 16:04:57
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Borůvkové řezy
Luciksch před 21 minutami
Vepřové pikantní nudličky na smetaně s pórkem
Formanova před 21 minutami
Domácí kmínový chleba
Jurasekjurasek před 1 hodinou
Panenka pečená v pepřové omáčce
Viky90 před 1 hodinou
Drobenkový koláč s tvarohem a ovocem
PetCah před 1 hodinou
Niva v bramboráku
kimlo před 4 hodinami
Plovdivské maso
poirotka před 4 hodinami
Nejlepší bublanina
skapaju před 5 hodinami
Pekingská polévka
Rasice před 5 hodinami
Zapečené brambory s masem a se smetanou
paprika1000 před 5 hodinami
Tématické fráze:
mrkvový kompot,
mrkvový kompot s bílým vínem,
kompot z jablek a pomerančů,
mrkvový jablkový kompot,
jablečný kompot s bílým vínem,
mrkvový kompot s bílým vínem recepty,
mrkvový kompot s vínem,
mrkvový kompot s bílým vínem recept
Suroviny:
brusinky,
jablko,
cukr,
voda,
skořice celá,
badyán,
kaštan jedlý,
cukr,
víno bílé,
kůra citronová,
mrkev,
sůl,
cukr,
jablko,
šťáva pomerančová,
okurka salátová,
ocet jablečný,
skořice,
koření hřebíček,
cukr,
jablko,
cukr,
koření hřebíček,
citron,
hruška,
skořice,
koření hřebíček,
voda,
švestky,
cukr,
máslo,
šťáva pomerančová,
citron,
gin
Komentáře (5)