Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 30 720 kJ / 7 342 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 47,47 g |
| Tuky | 46,03 g |
| Vláknina | 157,67 g |
| Cholesterol | 77 mg |
| Sodík | 810 mg |
| Sůl | 1,50 g |
| Sacharidy | 1 558,48 g |
Postup přípravy
Cukr svaříme s vodou a kořením. Po svaření koření odstraníme. Do svařeného roztoku vsypeme přebrané, oprané a okapané brusinky a necháme krátce vařit. Nakonec přidáme omytá, oloupaná a na větší kousky pokrájená jablka. Ještě chvíli povaříme. Kompotem naplníme čisté a vysušené zavařovací sklenice. Každou naplněnou zavařovací sklenici zalijeme trochou rumu. Zavařovací sklenice ihned povážeme celofánem nebo uzavřeme víčky Omnia a kompot uložíme v chladnu a temnu. Sterilizace odpadá, kompot není určen k dlouhému skladování. Krok 2: Kaštanový kompot:
Nejdřív ve vodě povaříme oloupané kaštany Cukr, víno citrónovou kůru či vanilku necháme spolu 5 minut povařit, pak přidáme předvařené kaštany a dovaříme do měkka tak, aby se nerozpadaly. Kompot může být podáván jak teplý, tak studený. Krok 3: Mrkvový kompot s jablky:
Očištěnou mrkev nakrouháme na hrubém struhadle. V kastrolku s vodou rozpustíme lžíci cukru, přidáme mrkev, osolíme větší špetkou soli a dusíme doměkka. Pak přidáme oloupaná a nastrouhaná jablka. Ještě malou chvíli společně podusíme a podle chuti přisladíme. Do zchladlého kompotu přidáme šťávu z pomeranče a podáváme. Krok 4: Okurkový kompot:
Okurku oloupeme, zbavíme semínek, nakrájíme na plátky. Ocet svaříme se skořicí a hřebíčky a podle chuti osladíme. Do zálivky vhodíme okurky a 10 minut povaříme. Pak okurky scedíme a zalejeme vychladlým, svařeným cukrem. Můžeme hned podávat. Krok 5: Rychlý jablečný kompot:
Nezkonzumovaná jablka po čase začnou být moučná a ne moc chutná. Oloupeme je, rozčtvrtíme a vykrájíme jádřince. Přelijeme vodou, osladíme, přidáme hřebíček, kousek skořice a na plátky pokrájený citrón. Přivedeme k varu a ihned dáme chladit. Pro lepší vůní přidáme sklenku rumu. Dobře vychlazený kompot příjemně osvěží. (Pro děti bez alkoholu!) Krok 6: Rychlý kompot z hrušek:
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky nebo osminky. Posypeme cukrem podle chuti, přidáme hřebíček, celou skořici, badyán, zalijeme vodou a povaříme. Hotový kompot necháme vychladit. Musíme jej brzy zkonzumovat. Krok 7: Švestkový kompot s karamelem:
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Na teflonové pánvi rozpustíme máslo, přidáme cukr, který necháme za stálého míchání zhnědnout. Můžeme případně přilít 2 lžíce vody. Přidáme ovoce a v připraveném karamelu podusíme 5 minut. Nakonec podlijeme pomerančovou šťávou. Citrón vymačkáme, šťávu také přidáme ke švestkám, dobře promícháme, krátce prohřejeme a dochutíme destilátem. Hustou zkaramelizovanou ovocnou směs rozdělíme na talíře a podle chuti jí můžeme posypat moučkovým cukrem. Pro děti oddělíme část bez přidání alkoholu.
Zveřejněno 25. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kompoty pro rychlou spotřebu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3mJ
Moje poznámka
Kompoty pro rychlou spotřebu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3mJ
Nejnovější recepty
Jemné marokánky
Přidáno před 1 hodinou
Mandlové laskonky
Přidáno před 2 hodinami
Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche
Přidáno před 7 hodinami
Slepované linecké cukroví podle cukráře Skály
Přidáno před 8 hodinami
Jablečné koláčky z listového těsta
Přidáno před 9 hodinami
Špaldové rohlíčky
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vydatná fazolková polévka
Fitulka před 14 minutami
Bůčkový nářez
Stanas před 32 minutami
Rychlé ořechové řezy s kávovou šlehačkou
Denade před 2 hodinami
Kuřecí supreme se žampionovou omáčkou podle Mirka Kaliny
frimlik před 2 hodinami
Polévka s červenou čočkou a mrkví
Pavel-Buco-Harwy před 2 hodinami
Kuřecí pikantní směs
Ajkad před 2 hodinami
Rychlé a chutné hrnkové sušenky
Irena1984 před 2 hodinami
Štrachanda z Plzeňska
Danulka52 před 2 hodinami
Bramborový kotlík s mletým masem a špenátem
Sapasapa před 3 hodinami
Kapusta zapečená s uzeným a bulgurem
Sapasapa před 3 hodinami
Tématické fráze:
mrkvový kompot,
mrkvový kompot s bílým vínem,
kompot z jablek a pomerančů,
mrkvový jablkový kompot,
jablečný kompot s bílým vínem,
mrkvový kompot s bílým vínem recepty,
mrkvový kompot s vínem,
mrkvový kompot s bílým vínem recept
Suroviny:
brusinky,
jablko,
cukr,
voda,
skořice celá,
badyán,
kaštan jedlý,
cukr,
víno bílé,
kůra citronová,
mrkev,
sůl,
cukr,
jablko,
šťáva pomerančová,
okurka salátová,
ocet jablečný,
skořice,
koření hřebíček,
cukr,
jablko,
cukr,
koření hřebíček,
citron,
hruška,
skořice,
koření hřebíček,
voda,
švestky,
cukr,
máslo,
šťáva pomerančová,
citron,
gin
Komentáře (5)