Pražské gule
Dva piškotové buflery slepené máslovým krémem, obalené v drcených arašídech a polité hořkou čokoládou - znáte tento zákusek? Pražské koule mohou vypadat složitě, ale podle našeho receptu je hravě zvládnete i doma.
Suroviny
Porce: cca 45 kusov
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 48 375 kJ / 11 562 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 155,28 g |
| Tuky | 637,96 g |
| Vláknina | 48,90 g |
| Cholesterol | 2,83 g |
| Sodík | 2,33 g |
| Sůl | 5,01 g |
| Sacharidy | 1 275,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Najprv upecieme buflerky: Oddelime zltky od bielkov. Do bielkov pridame 3/4 cukru a vyslahame tuhy sneh. Zltka a ostatok cukru vyslahame do peny. Naslahane zltka vlejeme k snehu a stierkou ich opatrne zapracujeme, staci ked 5x prehodime masu. K mase pridame nakyprenu muku zmiesanu s gustinom a tiez ju opatrne zapracujeme.
Krok 2: Ruru predohrejeme na cca 180°C. Na plechy polozime papier na pecenie.
Krok 3: Cestom naplnime cukrarensky sacok s hladkou trubickou a spricujeme buflery. Plech vlozime do vyhriatej rury a pecieme cca 15 minut. Upecene buflerky su pevne, nemaju byt pruzne ako piskotove cesto.
Krok 4: Urobime krem: Cukor a vodu dame varit kym sa neroztopi. Do cukrovej vody pridame ocot. Cukrovu vodu nechame bublat dovtedy, kym sa netaha po vlase. Po uvareni ho nechame vychladnut.
Krok 5: Makke maslo dame do misy a prilejeme k nemu uvareny sirup a kakao. Vsetko vyslahame do kremu.
Krok 6: Upecene buflerky rozdelime na dve polovice. Ak maju na sebe ten chvostik po spricovani, tak ho zrezte hlavne pri tych, ktore pojdu na spodok, na tych vrchnych to nebude vadit. Nastriekame na piskoty krem a spojime ich. Dame do chladu.
Krok 7: Uvarime dalsi sirup zo 400 g cukru a 100 ml vody.tento musi byt ovela hustejsi, ako bol ten co isiel do kremu, musi to byt naozaj lepkava, tahava hmota. Ako ked nahrejete med.
Krok 8: Arasidy nasekame v robote na jemnejsie kusky. Ak ich budete drvit valkom na cesto, tak to robte v davkach.
Krok 9: Naplnene gule vo vrchnej polovici, namacame najprv do husteho sirupu ten nemusi byt studeny, staci len trochu prechladnuty a potom ich obalujeme v posekanych arasidoch.
Krok 10: Vo vodnom kupeli roztopime cokoladu a tuk (ten tuk je naozaj len orientacne, vzdy zabudnem odvazit) ja to robim od oka. Ked mam cokoladu hustu, pridam este tuk, ked ju mam riedku dosypem bud kakao, alebo dam dalsiu cokoladu.
Krok 11: Gule arasidovou castou namacame v cokolade. Odlozime do chladu a po ztuhnuti ich vkladame do kosickov.
Zveřejněno 16. 4. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pražské gule
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVYV
Moje poznámka
Pražské gule
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVYV
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 3 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 18 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 21 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Salát Emerald
Přidáno 20. 12. 2025 10:41:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 59 minutami
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 1 hodinou
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 2 hodinami
Vánočka III
Marcela.Ma. před 4 hodinami
Kapří hranolky
loing před 13 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 13 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 13 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 13 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 14 hodinami
Tématické fráze:
buflery recept,
pražske gule,
recept na buflery,
recept na pražské koule,
buflerky,
recept na prazske gule,
pražské koule recept,
gule,
piskotove gule,
recept pražske gule,
recept na gulu,
gule recept,
pražské koláče,
recept na buflerky,
prazske koule,
pražské gule recept,
recept na kuřecí gule,
recept na gule,
recept buflery,
recept pražská koule
Suroviny:
vejce,
cukr,
mouka hladká,
moučka škrobová,
máslo,
cukr,
voda,
ocet,
kakao,
cukr,
voda,
arašídy,
čokoláda na vaření
Komentáře (10)