Houbová polévka s kroupami a zeleninou
Tohle je přesně ta polévka, kterou můžete podávat úplně pohodově místo lehkého oběda nebo večeře. Ideální na dny, kdy hlad bude, ale vařit není čas nebo chuť. Polévka plná hub, sytících krupek a zeleniny postačí i hodně hladovému strávníkovi.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 640 kJ / 870 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 26,20 g |
Tuky | 27,76 g |
Vláknina | 20,04 g |
Cholesterol | 38 mg |
Sodík | 130 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 121,35 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 13. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houbová polévka s kroupami a zeleninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gzq3
Moje poznámka
Houbová polévka s kroupami a zeleninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gzq3
Nejnovější recepty
Nepečené tartaletky s ostružinovou marmeládou
Přidáno před 8 hodinami
Karamelové řezy s pudinkem a krémem z tvarohu
Přidáno před 8 hodinami
Plněné cuketové květy
Přidáno před 8 hodinami
Pizza košíčky
Přidáno před 14 hodinami
Švestková povidla s kořením
Přidáno 22. 8. 2025 21:02:48
Krémové rizoto s houbami a slaninou
Přidáno 22. 8. 2025 20:45:32
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechové kostky s karamelovým krémem
Danna před 3 hodinami
Salám v sýrovém těstíčku
Mummy46 před 4 hodinami
Tvarohové řezy - hrnečkové
Vytvarnik před 6 hodinami
Jablečné koláče
Merylas před 7 hodinami
Aljašská treska s koprovou omáčkou
ZboSy před 7 hodinami
Vaječný salát s řapíkatým celerem
ZboSy před 7 hodinami
Rychlovka z krabích tyčinek
Klar98 před 7 hodinami
Pomazánka z hokkaido dýně, s pažitkou a křenem
ZboSy před 7 hodinami
Pečená švestková povidla
Houska68 před 8 hodinami
Rajčatový salát s hermelínem a šunkou
Matlasak před 8 hodinami
Tématické fráze:
houbová polévka s kroupami,
houbová polévka,
houbová polévka recept,
kroupy recept,
recepty na polévky,
polévka%kroupy,
recept na polévku z krup
Suroviny:
kroupy,
houby sušené,
mrkev,
brambory,
pórek,
cibule,
česnek,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
vývar masový,
máslo,
koření nové koření,
bobkový list,
sůl,
pepř mletý,
majoránka
Komentáře (17)
Toš u nás na slovácku děláme velmi podobně, ale místo másla dáváme sádlo a máslo až téměř na konec, lehce povaříme, aby polévka dostala jemnost. Houby dávám namočit do horké vody (ta uvolní aroma z houby hned a dříve nasáknou a změknou. Česnek dáváme 5 minut před koncem, aby se tam jen lehce zavařil a nechal plnou svoji vůni a chuť.
Kroupi dávám též přes noc, pak jie zcedím a uvařím jen se solí na skus. Potom je tam dám ještě teplé a tím mi nezanechají vúni a moučnou chuť .
Papriku, zde není uvedeno jakou, ale já dávám lahůdkovou, ale až potom kdy dávám kroupy , aby se jen lehce spojila a nezanechala pronikavou chuť.
Všechno koření dávám do nerezového sítka (nové koření, černý pepř, bobkáč), nemusím je pak hledat, nebo někdo do něj kousnout.
Nevím, jaký vývar je zde myšleno, ale já, jako vývar používám lehký hovězí vývar, abych nepřerazil chuť a vůni hub.
Majoránku nedávám, je dost aromatická, ale zase záleží jen na zvyklosti v oblati.
Jinak opět jako polívku beru jako velmi dobrý návod na sváteční stůl.
,,TOŠ TAK,,