Suroviny
Porce: 12 ks
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 826 kJ / 2 587 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,43 g |
Tuky | 56,46 g |
Vláknina | 19,00 g |
Cholesterol | 295 mg |
Sodík | 6,51 g |
Sůl | 16,21 g |
Sacharidy | 434,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: A už hopsá treperenda okolo a kváká: Dědo, dědo, teta Věra, ta co má Krištofína a Matějíčka, víš přece, jak za ní jezdíme. To víš, ty drndo, že vím, když to je mamky sestra a jsou to moje holky. Tak dědo, tak ta teta umí rohlíky. A ty je taky umíš? A tedˇ babo raď. Když řeknu že ne, abych měl klid, tak u toho dítěte ztratím respekt, a když řeknu, že ano, tak mne pečení nemine.
A jdeme do toho. Dědo, já budu pracovat s tebou, tak dej mouku do mísy (od robota) všechnu a taky sůl. Udělej dolík a přidej kvasnice, jé, dědo, já jsem je nechtíc rozdrobila. To nevadí, to se má. A teď tam nasypej cukr a nalij trochu teplé vody. A to sádlo taky. Necháme kvasnice vzejít a poté dolijeme zbytek vody. Dědo, už to můžu zapnout? Jasně, na dvojku. A já jsem tvoje pomocnice, brebentila, Vojta je línej, ten by to neuměl vidˇ? Třeba by to uměl, když byl malej, to jsem ještě nebyla naroděná. Ne, to jsi ještě nebyla, tak se mnou taky vařil. A co vařil? zněla otázka. No řízky. Řízky, ty umím, to je lehký, to jsem přece uměla už jako čtyřletá nebo tak. A jak řeč šla, tak robot splnil svou funkci a umíchal hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme do trouby, ohřáté na 45 stupňů. Asi za 45 až 55 minut je vykynuto. Krok 2: Dědo, už je to nafouklý, už to je. Vyndám těsto na pracovní desku, vezmu váhu a už je tu: Dědo, to umím, řekni číslo. Musí tam být osmička a nula říkám. Já jsem sice prvňák, praví rozumbrada, ale Vojta mě naučil i jiný čísla. To je dědo osmdesát, to já vím. A tak se váží a rozděluje. Děda mezitím koulí těsto, vše přikryje a nechá asi deset minut kynout. Rozválet do trojúhelníku a smotat rohlík. No, nějak nám to nejde a nejde. Tak děda moudře rozhodl: Budou housky. Tak jo, Verunka válí hady, děda motá a motá, až je hotovo. Dá na plech s pečícím papírem, kdo počká deset minut, neprohloupí . Potřít vejcem a šup do trouby. Já peču na 180°C deset minut, zkontroluji a když je třeba, tak dopeču. Hotové vyndáme z trouby a je-li to možné, necháme zchladnout, ale víte, jak to je, stejně jako s domácími buchtami. Už má v každé ruce jednu a ječí: Mamíííííí, housky, mamíííííí, housky. Dvanáct z krámu je dost na celý den, ale z trouby jsou za chvilku pryč. Krok 3: Příště jich budete dělat z jeden a půl dávky a asi bude zase málo.
A jdeme do toho. Dědo, já budu pracovat s tebou, tak dej mouku do mísy (od robota) všechnu a taky sůl. Udělej dolík a přidej kvasnice, jé, dědo, já jsem je nechtíc rozdrobila. To nevadí, to se má. A teď tam nasypej cukr a nalij trochu teplé vody. A to sádlo taky. Necháme kvasnice vzejít a poté dolijeme zbytek vody. Dědo, už to můžu zapnout? Jasně, na dvojku. A já jsem tvoje pomocnice, brebentila, Vojta je línej, ten by to neuměl vidˇ? Třeba by to uměl, když byl malej, to jsem ještě nebyla naroděná. Ne, to jsi ještě nebyla, tak se mnou taky vařil. A co vařil? zněla otázka. No řízky. Řízky, ty umím, to je lehký, to jsem přece uměla už jako čtyřletá nebo tak. A jak řeč šla, tak robot splnil svou funkci a umíchal hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme do trouby, ohřáté na 45 stupňů. Asi za 45 až 55 minut je vykynuto. Krok 2: Dědo, už je to nafouklý, už to je. Vyndám těsto na pracovní desku, vezmu váhu a už je tu: Dědo, to umím, řekni číslo. Musí tam být osmička a nula říkám. Já jsem sice prvňák, praví rozumbrada, ale Vojta mě naučil i jiný čísla. To je dědo osmdesát, to já vím. A tak se váží a rozděluje. Děda mezitím koulí těsto, vše přikryje a nechá asi deset minut kynout. Rozválet do trojúhelníku a smotat rohlík. No, nějak nám to nejde a nejde. Tak děda moudře rozhodl: Budou housky. Tak jo, Verunka válí hady, děda motá a motá, až je hotovo. Dá na plech s pečícím papírem, kdo počká deset minut, neprohloupí . Potřít vejcem a šup do trouby. Já peču na 180°C deset minut, zkontroluji a když je třeba, tak dopeču. Hotové vyndáme z trouby a je-li to možné, necháme zchladnout, ale víte, jak to je, stejně jako s domácími buchtami. Už má v každé ruce jednu a ječí: Mamíííííí, housky, mamíííííí, housky. Dvanáct z krámu je dost na celý den, ale z trouby jsou za chvilku pryč. Krok 3: Příště jich budete dělat z jeden a půl dávky a asi bude zase málo.
Zveřejněno 31. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rohlíky tety Věrky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O3oB
Moje poznámka
Rohlíky tety Věrky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O3oB
Nejnovější recepty
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno před 22 hodinami
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno 14. 10. 2025 11:57:44
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 48 sekundami
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 29 minutami
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 33 minutami
Kuřecí nudlová polévka
vakl1 před 1 hodinou
Bábovka z pudinku
Routeu před 2 hodinami
Krevetové rizoto
Lucie1001 před 2 hodinami
Rychlá hrachová polévka s krutony
Lara.S před 2 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Lara.S před 2 hodinami
Křehký jablečný závin
Lara.S před 2 hodinami
Chutné vafle
Lara.S před 2 hodinami
Suroviny:
sádlo,
voda,
droždí čerstvé,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr,
sůl,
vejce
Komentáře (4)