Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 281 kJ / 4 608 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,52 g |
Tuky | 2,44 g |
Vláknina | 26,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 17 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 121,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme, dáme do hrnce, přisypeme polovinu cukru a necháme cca 30 minut odpočívat (pustit šťávu).
Krok 2: Pak přilijeme vodu a vše vaříme na mírném ohni do úplného změknutí. Netrvá to dlouho, jen krátce, protože ovoce používáme hodně zralé a navíc ho budeme mixovat. No a kdo chce, může si dát práci nejen s odpeckováním, ale i s oloupáním slupek. Ovoce po uvaření rozmixujeme dohladka, přecedíme (propasírujeme) přes jemný cedník a dáme opět do hrnce, kam přidáme druhou polovinu cukru a scezenou šťávu z citrónů.
Krok 3: Dle vlastního uvážení můžeme místo citrónů použít kyselinu citronovou. Jestliže jsme se rozhodli pro broskvový sirup, doporučuji okyselit o něco více, jelikož broskve nejsou chuťově tak výrazné jako meruňky.
Krok 4: Po přidání cukru a citronové šťávy (kyseliny) zahříváme sirup na cca 80, maximálně 90 stupňů (aby nezačal sirup želírovat) a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit.
Krok 5: Pak horkým sirupem naplníme čisté a suché sklenice, vše uzavřeme čistými víčky a dáme sterilovat na 80 stupňů na 15 minut.
Krok 6: Hotové sirupy uložíme v temnu a suchu (sklep, komora), odebíráme dle potřeby, ředíme vodou či sodovkou, přidáváme do čaje místo cukru či medu nebo používáme například jako přeliv na zmrzliny, palačinky.
Zveřejněno 17. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Meruňkový / broskvový sirup
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K3NG
Moje poznámka
Meruňkový / broskvový sirup
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K3NG
Nejnovější recepty
Brambory v pažitkové omáčce se sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Velká holubka
Přidáno před 6 hodinami
Zapečená cuketa v alobalu
Přidáno před 6 hodinami
Pljeskavice s lečem
Přidáno před 6 hodinami
Italské tousty s křepelčími vajíčky
Přidáno před 6 hodinami
Toustové rolky s pampeliškovým salátem
Přidáno před 6 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pařížský salát
Teenka3105 před 2 hodinami
Blesková šlehačková bábovka
tomcikova před 4 hodinami
Rýžový nákyp
panilek před 5 hodinami
Kefírové řezy
Cecilka21 před 5 hodinami
Vepřová panenka s bylinkami a česnekem
danamamina před 5 hodinami
Krkovička s vůní i chutí léta
Jan Nemec před 7 hodinami
Tiramisu od Itala
VeronikaGer před 7 hodinami
Vepřová pečeně po frankfurtsku
degres58 před 7 hodinami
Podzimní bábovka s podmáslím a ovocem
vackov před 8 hodinami
Suroviny:
meruňky,
cukr krupice,
voda,
citron
Komentáře (3)