Housky - zajíčci
Kynuté těsto může být zpracováno i zábavnou formou. Svým dětským koledníkům můžete na Velikonoce připravit občerstvení ve tvaru roztomilých zajíčků. Z kynutého těsta podle návodu vytvarujete dokonalé ušáky.
Suroviny pro 1 dávka
10 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 489 kJ / 2 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 71,50 g |
Tuky | 34,57 g |
Vláknina | 24,26 g |
Cholesterol | 15 mg |
Sodík | 5,28 g |
Sůl | 13,10 g |
Sacharidy | 405,58 g |
Postup přípravy
Krok 1: Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně. Jako první dáme vlažnou vodu, jogurt a olej. Pak prosáté mouky smíchané se solí, cukr a nahoru rozdrobíme droždí. Zvolíme program Těsto. Pokud se zdá těsto při hnětení lepivé, přidáme malinko mouky.
Krok 2: Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 10 dílů a každý kousek zpracujeme do bochánku. Necháme cca 5 minut lehce podkynout a vyválíme do oválné placičky.
Krok 3: Dáme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Z jedné strany nastřihneme, uši povytáhneme a přetočíme do stran. V místě přeložení - ohybu těsto před přetočením velmi lehce přetřeme štětcem vlažnou vodou. (Viz fotopostup). Plech překryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout.
Krok 4: Po vykynutí naznačíme zajíčkům oči a čumáček. Použijeme třeba vařechu, která má tenčí obrácený konec, ten překryjeme fólií, potřeme olejem a v těstě uděláme otvory. V nouzi lze použít i tužka, opět obrácený konec překryjeme fólií.
Krok 5: Zajíčky přestříkneme rozprašovačem vlažnou vodou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě cca 195 °C zhruba 20 minut. Tento čas je pouze orientační.
Krok 6: Po upečení odložíme na mřížku a necháme zchladnout.
Zveřejněno 28. 3. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Housky - zajíčci
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qKlD
Moje poznámka
Housky - zajíčci
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qKlD
Nejnovější recepty
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Líné koláče
Přidáno před 10 hodinami
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno 17. 8. 2025 15:31:28
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno 17. 8. 2025 15:22:10
Zapečené plátky patizonu
Přidáno 17. 8. 2025 15:15:19
Staročeské čápy s mákem, švestkami a zakysanou smetanou
Přidáno 17. 8. 2025 15:06:46
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jogurtová zmrzlina 2
vaclavagregrova před 2 minutami
Domácí kečup
MarketaBod před 12 minutami
Fazolová kyselá polévka
TondaJ před 38 minutami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
lucie.jechova před 2 hodinami
Jablková pomazánka
Merylas před 2 hodinami
Dvacetiminutový švestkový koláč
Romana20 před 2 hodinami
Kynutý koláč se švestkami a mákem podle Češky z Česka
veronika_straka před 2 hodinami
Uzená žebra - prostě jen uvařená
Kajkajak před 2 hodinami
Květáková polévka II
Kajkajak před 2 hodinami
Pravý vepřový guláš
schierl před 2 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
mouka celozrnna pšeničná,
mouka celozrnná žitná,
sůl,
jogurt,
olej,
voda,
cukr krupice,
droždí čerstvé
Komentáře (4)