Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Věnečky z odpalovaného těsta patří mezi klasiku českých cukráren a vždy nás vrací zpět do dětství. Tyto věnečky jsou nadýchané a naplněné pudinkovým krémem. Na závěr je můžeme ozdobit tradiční bílou polevou, ale slušet jim bude i poprašek cukru.
Suroviny pro 22 kusů
22kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 701 kJ / 4 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 74,49 g |
Tuky | 326,98 g |
Vláknina | 6,80 g |
Cholesterol | 1,96 g |
Sodík | 1,01 g |
Sůl | 2,34 g |
Sacharidy | 244,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: V kastrolu uvedeme do varu vodu, sůl a máslo. Vsypeme najednou všechnu mouku a při mírnější teplotě mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule a na dně kastrolu se nezačne tvořit bílý povlak. Pak odebereme ze zdroje tepla.
Krok 2: Do vlažného těsta po jednom zapracujeme vejce. Další přidáme, až když se to předchozí dokonale vmísilo.
Krok 3: Plech na pečení vymažeme, vysypeme moukou a naznačíme kolečka dál od sebe, lepší jsou menší, hmota v troubě nabyde. Lze i pod papír na pečení vložit šablonu s předkreslenými kroužky.
Krok 4: Sáčkem s řezanou trubičkou tvoříme dvoupatrové kroužky.
Krok 5: Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme ještě 10-20 minut. Trouba se prvních nejméně 15 minut nesmí otevírat. Správně upečené pečivo je zlaté a po rozkrojení uvnitř suché. Prokrojíme je zubatým nožem.
Krok 6: Z mléka a pudinkových prášků uvaříme hustý pudink bez cukru, přikryjeme ho potravinářskou fólií a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 7: Změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny a po částech do něj zašleháme uvařený pudink, můžeme ochutit rumem.
Krok 8: Rozkrojené věnečky naplníme krémem, spojíme a pocukrujeme.
Zveřejněno 8. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w0Xg
Moje poznámka
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w0Xg
Nejnovější recepty
Nivová pomazánka s hruškou
Přidáno před 6 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Přidáno před 7 hodinami
Bramborové knedlíky plněné masem z uzených žeber
Přidáno před 7 hodinami
Vepřová plec s chorizem a fazolemi
Přidáno před 7 hodinami
Alsaský cibulový koláč podle Z. Pohlreicha
Přidáno před 13 hodinami
Hrstková polévka s majoránkou
Přidáno 23. 9. 2025 19:37:22
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí restovaná játra
Petaroxy před 2 hodinami
Dvacetiminutový švestkový koláč
Noumik před 2 hodinami
Česneková omáčka ke grilovanému masu
ok1cmj před 3 hodinami
Bramborový koláč s meruňkami
Alamatej před 4 hodinami
Luxusně nadýchané marmeládové rolky z kynutého těsta
Suzy8 před 4 hodinami
Putimská vepřová pečeně
TerezaP před 5 hodinami
Švestkové řezy s tvarohem
Nadatode před 5 hodinami
Jablečný crumble
ErikaU před 6 hodinami
Kuřecí střapačky v bramborákovém těstě
Sahula před 6 hodinami
Extra rychlé lívance
Helusadolezusacz před 8 hodinami
Tématické fráze:
věnečky z odpalovaného těsta,
odpalované těsto,
odpalované těsto na věnečky,
venecky,
odpalované věnečky,
věnečky z odpalovaného těsta, které se vždy povedou,
věnečky recept,
recept na věnečky z odpalovaneho těsta,
žloutkové věnečky z odpalovaného těsta,
kluci v akci žloutkové věnečky,
venecky z odpal.testa,
nejlepší odpalované věnečky,
recept na věnečky,
věnečky z odpalovaného,
domácí mini věnečky,
odpalované těsto věnečky,
vetrniky z odpalovaneho testa,
mini věnečky,
odpalované těsto recept,
pečení věnečků
Suroviny:
voda,
máslo,
sůl,
mouka polohrubá,
vejce,
mléko,
pudink vanilkový,
cukr moučkový,
máslo,
rum
Komentáře (317)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Věnečky placaté (troubu jsem neotevírala) a krém sražený ...vše jsem dělala dle videonavodu ... škoda tak jsem se těšila
Těsto bylo famózní, neměla jsem žádný problém. Věnečky jsem dělala střední, řekla bych. Ne úplně malinké, ale ani obrovské jako klasický větrník.
V troubě nádherně naběhly, byla jsem nadšená, pak pic a strašně spadly, nechápu proč. Troubu jsem neotvírala. Pekla jsem přesně podle teplot, co jsem našla rady i tady v komentářích cca 200st 15 minut a pak 180 st dalších 15 minut. Vytáhla jsem je a co jsem nepochopila, že jsem je překrojila a byly úplně syrové, přitom už dost hnědé. Takže jsem je překrojila všechny a pekla dohromady skoro hodinu. Neví někdo, proč?
Jinak pak se musí nechat poctivě zchladnout a teprve potom po jednom vejci zašlehávat.