Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 790 kJ / 1 623 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 43,20 g |
| Tuky | 35,47 g |
| Vláknina | 116,35 g |
| Cholesterol | 90 mg |
| Sodík | 290 mg |
| Sůl | 0,51 g |
| Sacharidy | 224,54 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme plech, na který rozprostřeme papír na pečení tak, aby papír chránil i stěny plechu. Asi jako když pečeme sladkou roládu. Troubu zapneme a termostat nastavíme na 200 °C.
Krok 2: Do mísy vložíme všechny nastrouhané syrové brambory. Tekutinu z brambor slijeme. K bramborám přidáme drobně nasekané podušené houby (jako obměnu lze i nasekané škvarky či nasekané sušené švestky), 70 g krupice, 2 žloutky, sůl, majoránku a mletý černý pepř. Přidáme i 250 ml kefíru. Měchačkou těsto na toč důkladně promícháme.
Krok 3: Ze dvou bílků vyšleháme pevný sníh. Já k bílkům přidávám vždy špetku soli. Sníh zapracujeme do těsta ručně. Těsto přelijeme pomocí stěrky na připravený plech s papírem na pečení. Stěrkou těsto (je poměrně řídké) rozprostřeme po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme po dobu 45 minut. Povrch placky krásně zezlátne.
Krok 4: Plech s upečeným těstem vyjmeme z trouby. Povrch těsta pokryjeme druhým archem papíru na pečení a na papír položíme dno druhého plechu. Oběma rukama držíme spojené plechy a převrátíme je o 180 °C.
Z otočeného těsta opatrně sejmeme papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí papíru ho srolujeme. Krok 5: Toč necháme v papíru téměř vychladnout a pak papír odstraníme. Toč nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme ho podávat, třeba s hrachovou či fazolovou polévkou. Výborný je i s dršťkovou polévkou.
Z otočeného těsta opatrně sejmeme papír, na kterém se těsto peklo. Pomocí papíru ho srolujeme. Krok 5: Toč necháme v papíru téměř vychladnout a pak papír odstraníme. Toč nakrájíme na jednotlivé porce a můžeme ho podávat, třeba s hrachovou či fazolovou polévkou. Výborný je i s dršťkovou polévkou.
Zveřejněno 12. 4. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domažlický toč s houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MOkQ
Moje poznámka
Domažlický toč s houbami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MOkQ
Nejnovější recepty
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 5 hodinami
Rychlovka ze staršího pečiva
Přidáno před 17 hodinami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 1 hodinou
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 1 hodinou
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 1 hodinou
Bramborové knedlíky IV
Beruna před 3 hodinami
Žemlovka s jablky a tvarohem
jitule123 před 3 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Supak28 před 3 hodinami
Valašská kyselice
Topmoni před 4 hodinami
Suroviny:
brambory,
houby sušené,
smetana zakysaná,
krupice,
bílek,
sůl,
majoránka,
pepř mletý,
Komentáře (5)