Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frankfurtská polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Frankfurtská polévka podle paní Rettigové je jiná, než ji známe dnes, neobsahuje totiž červenou papriku ani brambory. Její recept je téměř dvě století starý, ale přesto vynikající. Posuďte sami a srovnejte chutě obou.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rozmarynaH rozmarynaH

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 25 min

55 min (30 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 569 kJ /
614 kcal
Bílkoviny33,82 g
Tuky41,49 g
Vláknina9,78 g
Cholesterol 75 mg
Sodík 1,37 g
Sůl3,26 g
Sacharidy22,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce vložíme polévkovou lžíci sádla a začneme nádobu zahřívat. Do horkého tuku vhodíme kostičky nakrájené cibule a restujeme asi 5 minut, pak k cibulce přisypeme nastrouhané nudličky mrkve a celeru. Krok 2: Zeleninu osolíme 2 špetkami soli a za občasného promíchání restujeme 3 minuty. Na konci třetí minuty přidáme rozetřený česnek, opravdu krátce zasmažíme. Zeleninu zasypeme polohrubou moukou a za stálého míchání obsah hrnce restujeme 2-3 minuty. Krok 3: Orestovanou zeleninu zalijeme studeným hovězím vývarem. Metlou polévku prošleháme a necháme ji zakrytou provařit na mírném ohni tak, aby byla zelenina měkká. Mělo by stačit 25 minut. Kolečka párků (2-3 mm silná) bez přidání tuku osmažíme na pánvi. Pečivo osmažíme a nakrájíme na kostičky. Krok 4: Paní Dobromila doporučuje přidat koriandr ale komu nevoní, může do hotové polévky použít muškátový oříšek. Polévku osolíme, opepříme a ochutnáme, zda jsou chutě podle našich představ. Už nyní, bez párků, je lahodná. Krok 5: Do každého talíře vložíme opečená kolečka frankfurtských párků, kostičky osmaženého pečiva a na dozdobení nasekanou petrželku. Vše zalijeme hotovou polévkou. Krok 6: TIP - výborné je pečivo obalit v rozšlehaném vajíčku s nastrouhaným sýrem a následně osmažit na tuku. Pak teprve krájet na kostičky.

TIP: Abeceda polévek - recepty na každý den

Zveřejněno 26. 4. 2022

Poznámka autorky rozmarynaH

Na frankfurtskou polévku jsem se chystala dlouho, ale nejprve jsem se chtěla seznámit s její historií.

Obrázky na netu mě trochu vyděsily, protože frankfurtská polévka tam vypadala jako gulášová. Ale frankfurtská polévka podle receptu Magdaleny Dobromily je jiná.

O bramborách a paprice tam není ani zmínka. Ani slovutný kuchař pan Vilém Vrabec tyto dvě suroviny nepoužil. Až v 50. letech minulého století se začala přidávat do jíšky mletá paprika, a ještě mnohem později se začaly přidávat i brambory.

A proč frankfurtská? No, protože se do polévky přidávají zásadně frankfurtské párky, které mají mnohasetletou tradici a světlo světa spatřily ve Frankfurtu nad Mohanem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frankfurtská polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GyDQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Frankfurtská polévka podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GyDQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Hezky rozepsaný postup, nevěděla jsem, že původně do polévky nepatřily brambory ani červená paprika. 😊 Polévku podle vás určitě zkusím.

Monika146: Zdravím Vás, Moniko. Mám doma staré kuchařky (celý průřez minulým stoletím) a porovnávám, jak se pokrm měnil v průběhu času. Je to zajímavé. A Vám děkuji za komentář.👍

rozmarynaH: Odpovídám sama sobě:-D Ta libra je skutečně "vídeňská". Všem lingvistům se omlouvám;-)

Marie Svarcova: Díky za komentář, polévka je opravdu dobrá. A jestli tuhle verzi vyzkoušíte, napište mi, jak Vám chutnala. Určitě mě to potěší.

Anna Kocikova: Drahuško, díky za milý komentář. Zkoumat vývoj některých receptů mi baví. Když v receptu vidím např. údaj 560 g, s určitostí mohu říci, že byl, byť částečně" převzat z období "mocnářství", protože 560 g je jedna výdeňská libra, která se u nás už více než 100 let nepoužívá.
A vyzkoušej i ten opečený chleba obalený ve vajíčku a nastrouhaném sýru. Dodá to polévce "šmak".

:-)<3:yes::yes:pěkný recept i poznámka :yes::-K

Hezky rozepsaný recept včetně poznámky:-8:-K
Marcelko,děkuji i za tip,který se mi také líbí:yes:

Suroviny:
sádlo, cibule, mrkev, celer, česnek, mouka polohrubá, vývar hovězí, párky frankfurtské, pepř mletý, ořech muškátový, sůl, petrželka, krutony

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu