Houbová polévka s kroupami a zeleninou
Tohle je přesně ta polévka, kterou můžete podávat úplně pohodově místo lehkého oběda nebo večeře. Ideální na dny, kdy hlad bude, ale vařit není čas nebo chuť. Polévka plná hub, sytících krupek a zeleniny postačí i hodně hladovému strávníkovi.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 640 kJ / 870 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 26,20 g |
| Tuky | 27,76 g |
| Vláknina | 20,04 g |
| Cholesterol | 38 mg |
| Sodík | 130 mg |
| Sůl | 0,20 g |
| Sacharidy | 121,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kroupy namočíme den předem do studené vody, houby stačí namočit hodinu.
Krok 2: Rozpustíme máslo a drobně nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem na něm necháme zpěnit. Přidáme jednu mrkev nastrouhanou najemno a koření. Po orestování vmícháme papriku.
Krok 3: Přidáme mouku, chvíli restujeme a zalijeme polovinou vývaru. Scezené a propláchnuté kroupy přidáme společně s houbami a vaříme asi 10-15 minut. Druhou mrkev nakrájenou na kostičky stejně jako brambory přihodíme do polévky.
Krok 4: Dolijeme vývarem a vše společně uvaříme doměkka. Pár minut před koncem přisypeme nakrájený pórek.
Krok 5: Nakonec polévku dochutíme pepřem, majoránkou podle chuti a můžeme podávat.
Zveřejněno 13. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houbová polévka s kroupami a zeleninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gzq3
Moje poznámka
Houbová polévka s kroupami a zeleninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gzq3
Nejnovější recepty
Ragú z červené čočky a zeleniny
Přidáno před 5 hodinami
Tlačenkový salát podle ČSN
Přidáno před 6 hodinami
Medové kornoutky s krémem
Přidáno před 9 hodinami
Kokosové sušenky
Přidáno před 11 hodinami
Drážďanská štóla
Přidáno před 13 hodinami
Vanilkové rohlíčky podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Listový salát s ořechy
Limek před 1 hodinou
Margot kuličky
Junys před 1 hodinou
Zapečené kuřecí řízky
Elivet před 2 hodinami
Oříškovočokoládová bábovka
[email protected] před 2 hodinami
Rychlá ořechová bábovka
Misatomanova před 2 hodinami
Jihočeská kulajda
RomanaMonika před 4 hodinami
Jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky
Mi_Ky před 4 hodinami
Sypaný jablečný koláč
magdalenka před 4 hodinami
Polévka z oranžové tykve
Kajkajak před 5 hodinami
Tématické fráze:
houbová polévka s kroupami,
houbová polévka,
houbová polévka recept,
kroupy recept,
recepty na polévky,
polévka%kroupy,
recept na polévku z krup
Suroviny:
kroupy,
houby sušené,
mrkev,
brambory,
pórek,
cibule,
česnek,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
vývar masový,
máslo,
koření nové koření,
bobkový list,
sůl,
pepř mletý,
majoránka
Komentáře (17)
Toš u nás na slovácku děláme velmi podobně, ale místo másla dáváme sádlo a máslo až téměř na konec, lehce povaříme, aby polévka dostala jemnost. Houby dávám namočit do horké vody (ta uvolní aroma z houby hned a dříve nasáknou a změknou. Česnek dáváme 5 minut před koncem, aby se tam jen lehce zavařil a nechal plnou svoji vůni a chuť.
Kroupi dávám též přes noc, pak jie zcedím a uvařím jen se solí na skus. Potom je tam dám ještě teplé a tím mi nezanechají vúni a moučnou chuť .
Papriku, zde není uvedeno jakou, ale já dávám lahůdkovou, ale až potom kdy dávám kroupy , aby se jen lehce spojila a nezanechala pronikavou chuť.
Všechno koření dávám do nerezového sítka (nové koření, černý pepř, bobkáč), nemusím je pak hledat, nebo někdo do něj kousnout.
Nevím, jaký vývar je zde myšleno, ale já, jako vývar používám lehký hovězí vývar, abych nepřerazil chuť a vůni hub.
Majoránku nedávám, je dost aromatická, ale zase záleží jen na zvyklosti v oblati.
Jinak opět jako polívku beru jako velmi dobrý návod na sváteční stůl.
,,TOŠ TAK,,