Suroviny pro 3 kusy
3 koláče Ø 30 cm
3kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 28 325 kJ / 6 770 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 112,57 g |
| Tuky | 229,68 g |
| Vláknina | 51,43 g |
| Cholesterol | 1,25 g |
| Sodík | 451 mg |
| Sůl | 0,89 g |
| Sacharidy | 1 006,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Povidla:
Očištěná nastrouhaná nebo rozmixovaná jablka dáme do velkého hrnce, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí cca 30 minut. Horká naplníme do sklenic a zavíčkovaná obrátíme dnem vzhůru. Krok 2: Koláče:
Nejprve v malé mističce smícháním všech surovin připravíme kvásek a necháme vzejít. Krok 3: Do mísy prosejeme mouku, přidáme všechno sypké, ve vlahém mléce vidličkou rozkvedláme
žloutky a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné vlahé sádlo, rum, majonézu a kvásek. Krok 4: Vše promícháme a důkladně vypracujeme hebké nelepivé těsto, které se nechytá na stěny mísy ani na ruce. Těsto mírně poprášíme moukou, zakryjeme a na teplém místě necháme kynout,
až nejméně zdvojnásobí objem. Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly, ty se kterými nebudeme pracovat, necháme zakryté.
Jeden díl těsta přendáme na plech s podložkou (silikon, má natištěné kruhy, nebo tužkou na rub pečicího papíru obkreslíme velký talíř) a těsto rukou rozprostřeme podle vyznačeného kruhu.
Natřeme povidla cca 1 cm od okraje a posypeme drobenkou. Krok 6: Stejně tak uděláme i další koláče. Připravené necháme ještě cca 15 minut kynout. Okraje nemusíme ničím potírat. Zapneme troubu na 180-190 °C a do vyhřáté dáme péct cca
20-25 minut, pokud by rychle zlátly, zakryjeme povrch pečicím papírem a dopečeme. Krok 7: Po mírném zchladnutí potřeme okraje i celý koláč rozpuštěným máslem s trochou rumu. Po vychladnutí lehce poprášíme cukrem.
Očištěná nastrouhaná nebo rozmixovaná jablka dáme do velkého hrnce, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí cca 30 minut. Horká naplníme do sklenic a zavíčkovaná obrátíme dnem vzhůru. Krok 2: Koláče:
Nejprve v malé mističce smícháním všech surovin připravíme kvásek a necháme vzejít. Krok 3: Do mísy prosejeme mouku, přidáme všechno sypké, ve vlahém mléce vidličkou rozkvedláme
žloutky a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné vlahé sádlo, rum, majonézu a kvásek. Krok 4: Vše promícháme a důkladně vypracujeme hebké nelepivé těsto, které se nechytá na stěny mísy ani na ruce. Těsto mírně poprášíme moukou, zakryjeme a na teplém místě necháme kynout,
až nejméně zdvojnásobí objem. Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly, ty se kterými nebudeme pracovat, necháme zakryté.
Jeden díl těsta přendáme na plech s podložkou (silikon, má natištěné kruhy, nebo tužkou na rub pečicího papíru obkreslíme velký talíř) a těsto rukou rozprostřeme podle vyznačeného kruhu.
Natřeme povidla cca 1 cm od okraje a posypeme drobenkou. Krok 6: Stejně tak uděláme i další koláče. Připravené necháme ještě cca 15 minut kynout. Okraje nemusíme ničím potírat. Zapneme troubu na 180-190 °C a do vyhřáté dáme péct cca
20-25 minut, pokud by rychle zlátly, zakryjeme povrch pečicím papírem a dopečeme. Krok 7: Po mírném zchladnutí potřeme okraje i celý koláč rozpuštěným máslem s trochou rumu. Po vychladnutí lehce poprášíme cukrem.
Zveřejněno 3. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velké kynuté koláče s jablečnými povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpP8O
Moje poznámka
Velké kynuté koláče s jablečnými povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpP8O
Nejnovější recepty
Štrůdl z pomazánkového másla s jablky
Přidáno před 15 hodinami
Speciální bramborový sálát
Přidáno před 16 hodinami
Kulajda se žampiony a ztraceným vejcem
Přidáno před 17 hodinami
Cookies s bílou a mléčnou čokoládou
Přidáno před 18 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem, žampiony a špenátem
Přidáno před 19 hodinami
Pudinkové řezy se smetanovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z dýně hokaido
Monika146 před 21 minutami
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Jitkazmecka před 5 hodinami
Vepřové karé na špeku dušené v papiňáku
misula29 před 6 hodinami
Kuře pečené s brambory ve vývaru
Kajkajak před 10 hodinami
Rychlá celerová polévka
MoniTom před 11 hodinami
Polévka z uzeného masa
Kajkajak před 11 hodinami
Katův šleh a bramboráčky
scorpioon01 před 12 hodinami
Výborné lasagne
1.Ditouche před 12 hodinami
Rychlá thajská kari polévka s krevetami
blazeklubos57 před 13 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr moučkový,
sůl,
kůra citronová,
mléko,
žloutek,
rum,
sádlo,
majonéza,
droždí,
cukr,
mouka,
mléko,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
máslo,
rum,
povidla švestková,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
ocet jablečný,
voda,
skořice,
koření hřebíček,
badyán
Komentáře (11)
Jenže sádlo máme svoje, tak nevím, jaké je kupované. Domnívám se, že průmyslově se škvaří všechny druhy dohromady, ne jen hřbetní.