

Pomazánka ze žluté cukety
Suroviny pro 2 osoby
- 1 střední žlutá cuketa (nebo 3 zelené cuketky)
- 3 lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku hodně nadrobno
- 2 drcené chilli papričky/chilli papričky v mlýnku
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu sýra podobného typu
- 1-2 lžíce zakysané smetany nebo hustého jogurtu (není nutné)
- sůl
- čerstvá bazalka
Postup přípravy receptu
Cuketu očistit, odsemínkovat, nahrubo nastrouhat, osolit, půl hodiny nechat na cedníku vypotit. Pak důkladně propláchnout vodou a pečlivě vodu vymačkat.
Na pánvi rozehřát olej, asi minutu na něm restovat česnek a chilli papričky, potom přidat vymačkanou cuketu a 3 minuty opékat.
Cuketu přemístit do misky, k ještě teplé vmíchat sýr, lístky bazalky, pokud je třeba, pak dosolit, pokud je chuť, tak zjemnit zakysankou.
Poznámka od kuchařky
Já jsem podávala z celozrnným čerstvým chlebem a plátky čerstvého sýra s chilli. A protože to božsky vonělo, vrhla jsem se na to ještě za tepla =D
Je to trochu ultra zdravá záležitost (vzhledem i chutí), já jsem nadšená, ale určitě by se tam dalo dát trochu majonézy, trochu taveného sýra nebo cokoli, co by tuto speciální lahůdku ještě trochu "zpomazánkovatělo" - pokud to tak někdo radši...
Inspirace: www.apetitonline.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pomazánka ze žluté cukety
-
byla to velka dobrota. Trochu jsem si recept upravila dle lednicky
jiny syr, bez bazalky a misto chilli papricek koreni-uzena paprika
-
Jdu na cuket se urodilo už se těším
-
Tohle fakt není cuketa. Pěstuju doma celý záhon žlutých cuket (nedopatřením se povedlo před slimáky zachránit všechny, takže jich mám, že nevím, co s nimi) a tohle cuketa není. Cuketa vypadá jinak. Zkusím, jestli to s cuketou bude dobré
-
to vypadá dobře
-
Nádhera!
-
spagetka: existuje cuketa s inou farbou šupky ako zelenou, teda so žltou, svetlou, žíhanou...ale všetky majú dužinu svetlú.
Jedine dyne môžu mať dužinu žltú, aj tekvice majú dužinu svetlú.
-
spagetka:Já tedy žluté cukety pěstuju doma a když ji rozkrojím, tak dužinu má světlou. Škoda, že jsou teď maličké, jinak bych vám to doložila fotkou. Ale recept je pěkný
-
Zajímavá a k tomu ještě zdravá pomazánka a moc hezké fotky
.
-
Kanyla: Máš pravdu, fakt existuje žlutá cuketa - neviděla jsem ji, ale na Google je dost příkladů http://cs.wikipedia.org/wiki/Cuketa
Zas jsem chytřejší díky internetu -
tejaja: Né, myslím, že určitě né, myslím, že je to celkem jistě cuketa, kupovala jsem ji na trhu u pana pěstitele, měl tam ceduli "cukety", všechny měly stejné tvary (typické cuketoidní - podlouhlé, štíhlé) a lišily se jen v barvě - některé byly zelené a některé žluté. Možná ta fotky je závadějící... Ale nedávno jsem dělala pesto ze žluté cukety a vypadala stejně... tak nevím
-
-
tejaja: souhlas
Jinak líbí se mi to -
Cuketa má dužinu bielu, nie žltú. Toto vyzerá na žltú dyňu, nie cuketu. Ale recept je dobrý
-
Mě se také recept líbí
+3
a uvedené suroviny jsou moc hezky nakombinované
-
mňam, dala bych si klidně hned
a fotka je moc pěkná