Volyňské cukroví
Toto, na přípravu nenáročné pečivo, můžete zhotovit v několika variantách. Jednak můžete na posyp krystalový nebo třtinový cukr promíchat s mletými nebo sekanými ořechy, nebo se skořicí. Můžete také sypat kořením nebo sýrem a vytvořit slanou verzi.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 824 kJ / 1 631 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 25,10 g |
Tuky | 102,25 g |
Vláknina | 6,00 g |
Cholesterol | 27 mg |
Sodík | 212 mg |
Sůl | 0,53 g |
Sacharidy | 149,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny smícháme a zpracujeme těsto, které necháme nejméně 2 hodiny odpočinout.
Krok 2: Vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary 2-3 mm silné.
Krok 3: Každý kousek pomažeme bílkem a namazanou stranou namočíme v krystalovém cukru.
Krok 4: Dáme na plech a pečeme při mírné teplotě dorůžova. Já ho peču na 160 stupňů v horkovzdušné troubě...
Zveřejněno 16. 12. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Volyňské cukroví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nzNp
Moje poznámka
Volyňské cukroví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nzNp
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 8 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 16 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašské frgály
bodie před 2 hodinami
Kapr na zelenině
Blofas před 4 hodinami
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 4 hodinami
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 5 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 5 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 6 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 6 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 7 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 7 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 7 hodinami
Tématické fráze:
smetanové cukroví,
cukroví ze zakysané smetany,
vánoční cukroví recepty,
cukroví ze smetany,
volinske cukrovi,
vanocni cukrovi volyne,
dia vánoční cukroví recepty,
volyňské koláče,
volynske vdolky,
vánoční cukroví ze zakysané smetany,
volynske vánoční cukroví,
pečení dortů volyně,
citrónové cukroví,
dia vánoční cukroví,
vánoční cukroví od volinských volyňských čechů,
volyňská kuchařka,
voliňské vdolky - recept,
vánoční cukroví volyňské,
volynske pecivo velikonoce,
volyňské koláčky
Suroviny:
mouka hladká,
tuk hera,
smetana zakysaná,
šťáva citronová,
cukr krystal
Komentáře (24)
Cukrové sušenky
Recept ještě nebyl hodnocen 4,7před pár roky jsem tento recept z pokladnice rodinných receptů dal k dispozici jedné známé, která jej zveřejnila v r. 2009 na "mimibazaru" i s vylepšením - použila skořicový cukr....
Mimo jiné v receptu na "mimibazaru" je chybně uvedeno rozválet na 2-3 cm silnou placku...
Správně je 2-3 mm ! Takže někdo opsal i s chybou... Ale hlavní je, že si umíte poradit a všem chutná
Jenom poznámka - toto cukroví nepochází z města Volyně, ale od volyňských Čechů (Moji rodiče se vrátili do Čech v roce 1947). V každé rodině je to tradiční cukroví nejen o vánocích, ale i o velikonocích a jiných svátečních příležitostech.
Jsem rád, že vám chutná.
Přeji všem pohodu u pečení a krásné vánoční svátky.
Pepa
Pepa58:
Přepsat se, to je raz dva
Dokonce i splést se o řád se může stát
No jo no, ale tady se zřejmě dějí věci mezi nebem a zemí...
Z tenkého těsta naběhne (jak je u podobného těsta obvyklé), z tlustého těsta (" ...pokud je vykrojené cukroví nižší než 2 cm,...) /17. 12. 2010 09:46:02/ tak se smrskne
Stát se to asi může že, ale jaksi mi nepřijde logické, když z tenkého těsta napeču např. 100ks, tak proč bych dělal z tlustého těsta a zákonitě jich napekl pouze 10ks
No a podle zákona o zachování hmoty: Kam se podělo 90 kousků, he?
Já jsem jenom považoval za nutné upřesnit, proč se toto cukroví nazývá "volyňské".
Je to naše domácí pojmenování a pokud se takto ujalo, je to jen dobře.
Hlavně že chutná a recept našich babiček potěší.
Přeju hezké předvánoční pečení bez připalování a zdrcnutých těst a hlavně pohodové vánoce!
Přidal jsem foto....
Pepa