Špekové knedlíky od Florentýny, krkovička a špenát
Špekové knedlíky se vám budou líbit pro svou chuť a sympatickou velikost do dlaně. Navíc do nich spotřebuje postarší pečivo. Nesmí se vařit ve vodě, pouze v páře, ale pokud dodržíte postup, není na nich co zkazit.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 115 kJ / 1 462 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 35,82 g |
Tuky | 107,24 g |
Vláknina | 11,89 g |
Cholesterol | 351 mg |
Sodík | 4,19 g |
Sůl | 10,65 g |
Sacharidy | 83,09 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na knedlíky používáme předem usušené kostičky staršího pečiva, může být směs ze zbylých rohlíků, veky, nebo chleba (suším tak rohlíky, toustový a lámankový chléb).
Krok 2: Špek nakrájíme na drobnější kostičky a dáme na malou pánvičku na lžíci sádla mírně vysmažit cca 5 minut, jakmile začnou zlátnout odstavíme. Ještě teplý špek vlijeme do mísy na pečivo a dobře promícháme. Necháme vsáknout cca 5 minut.
Krok 3: Poté v uvedeném malém množství mléka rozkvedláme vejce a osolíme. K pečivu nejprve vmícháme mouku a poté vlijeme mléko s vejcem. Opět dobře promícháme a necháme vsáknout celých 20 minut.
Krok 4: Odpočinutou směs rozdělíme na čtvrtiny a z každé důkladným zmáčknutím vytvarujeme kulaté knedlíky. Pokud máme pařáček, lehce potřeme olejem a vaříme knedlíky v páře 20 minut. Používám Mikrogurmet určený k vaření v páře v MVT a vařím dle návodu na 800 W 18 minut ve vyšší nádobě, do spodní dáme 400 ml teplé vody. Po uvaření nemusíme knedlíky propichovat, jsou nadýchané, ale nesrazí se.
Krok 5: Zatím na pánvi na rozpuštěné trošce sádla zesklovatíme drobně nasekanou šalotku. Přidáme rozmrazený a okapaný špenát, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Pár minut podusíme a kdo chce přilije maličko smetany ke šlehání a necháme lehce zredukovat na potřebnou hustotu.
Krok 6: Maso můžeme použít zbylé pečené nebo okořeněné plátky krkovice opečené na pánvi. Špekové knedlíky jsou ale velmi dobré i bez masa, jen se špenátem nebo dušeným kysaným zelím.
Zveřejněno 29. 1. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špekové knedlíky od Florentýny, krkovička a špenát
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v286m
Moje poznámka
Špekové knedlíky od Florentýny, krkovička a špenát
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v286m
Nejnovější recepty
Pivní cibulačka
Přidáno před 14 hodinami
Smažené rybí filety s lehkým bramborovým salátem
Přidáno před 15 hodinami
Dvoubarevná vláčná bábovka
Přidáno před 19 hodinami
Králík s cibulovou omáčkou
Přidáno 7. 10. 2025 21:36:25
Mrkvová bábovka
Přidáno 7. 10. 2025 14:47:02
Bažantí stehna nadivoko
Přidáno 7. 10. 2025 11:29:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché vepřo-knedlo-zelo
VeronikaRob před 7 hodinami
Vláčný mrkvový dort
Ashelin před 9 hodinami
Kedlubnové zelí
Bernardy@telecom.cz před 10 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Komberec před 12 hodinami
Celerová pomazánka
Majkaa před 14 hodinami
Tažený štrúdl
MarekvariMiskovi před 14 hodinami
Dětská jablečná přesnídávka II
jana.kulkova před 15 hodinami
Suroviny:
pečivo,
sádlo,
špek,
vejce,
mléko,
mouka hrubá,
sůl,
olej,
krkovice vepřová,
sůl,
kmín celý,
pepř mletý,
česnek,
špenát listový mražený,
cibule šalotka,
sádlo,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
smetana
Komentáře (3)