Kynuté koláčky s tvarohem a hruškami
Koláčky jako malované, rovnou s dvěma lahodnými náplněmi si připravíte podle našeho receptu. Dobře vykynuté těsto, rumem vonící rozinky a výborně vychucená náplň. To je deviza koláčků, po kterých se jen zapráší.
Suroviny pro 25 kusů
25kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 241 kJ / 4 121 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 116,77 g |
| Tuky | 164,43 g |
| Vláknina | 42,90 g |
| Cholesterol | 1,74 g |
| Sodík | 947 mg |
| Sůl | 2,11 g |
| Sacharidy | 522,03 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky spaříme vroucí vodou a namočíme je do rumu. Necháme marinovat, klidně i delší dobu.
Krok 2: Hrušky oloupeme a nastrouháme, podusíme s cukrem, skořicí a přidáme v trošce vody rozmíchaný pudink. Za stálého míchání ještě chvilku vaříme. Necháme vystydnout.
Krok 3: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tvaroh a ostatní suroviny dáme do mísy a vyšleháme.
Zlehka vmícháme sníh do tvarohové náplně. Krok 4: V misce smícháme 50 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout. Krok 5: Do větší mísy vsypeme mouku, promícháme se solí, přidáme majolku, máslo, vejce a žloutky rozmíchané v mléce, vanilkový cukr, citronovou kůru a kvásek. Propracujeme těsto a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Krok 6: Pak vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na asi 25 stejně velkých dílků, ze kterých uděláme kuličky a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Necháme ještě 10 minut kynout a pak prsty vytlačujeme do tvaru koláčku. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a plníme náplněmi. Krok 7: Koláčky ozdobíme rozinkami a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 °C dozlatova, asi 15 - 20 minut. Podle typu trouby, každá peče jinak, musíme pohlídat. Mezitím rozpustíme máslo a smícháme ho s rumem. Potřeme jím okraje koláčů hned jak je vytáhneme z trouby. Necháme vychladnout. Pokud zbyde máslo s rumem, můžeme pokapat i náplň koláčů.
Zlehka vmícháme sníh do tvarohové náplně. Krok 4: V misce smícháme 50 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut nakynout. Krok 5: Do větší mísy vsypeme mouku, promícháme se solí, přidáme majolku, máslo, vejce a žloutky rozmíchané v mléce, vanilkový cukr, citronovou kůru a kvásek. Propracujeme těsto a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem. Krok 6: Pak vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na asi 25 stejně velkých dílků, ze kterých uděláme kuličky a rozložíme je na plech s pečícím papírem. Necháme ještě 10 minut kynout a pak prsty vytlačujeme do tvaru koláčku. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a plníme náplněmi. Krok 7: Koláčky ozdobíme rozinkami a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 °C dozlatova, asi 15 - 20 minut. Podle typu trouby, každá peče jinak, musíme pohlídat. Mezitím rozpustíme máslo a smícháme ho s rumem. Potřeme jím okraje koláčů hned jak je vytáhneme z trouby. Necháme vychladnout. Pokud zbyde máslo s rumem, můžeme pokapat i náplň koláčů.
Zveřejněno 20. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynuté koláčky s tvarohem a hruškami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rD54
Moje poznámka
Kynuté koláčky s tvarohem a hruškami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rD54
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 5 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 5 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 6 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 10 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 1 hodinou
Vajíčka z trouby
Sahula před 2 hodinami
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 2 hodinami
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 3 hodinami
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 3 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 3 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 4 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 5 hodinami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 5 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 6 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
droždí čerstvé,
cukr,
mléko,
majolka,
máslo,
vejce,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
vejce,
máslo,
rum,
rozinky,
rum,
tvaroh,
cukr,
šťáva citronová,
vejce,
pudinkový prášek,
hruška,
cukr,
skořice mletá,
pudink vanilkový
Komentáře (9)