Máslová vánočka z pěti pramenů
Také si rádi pochutnáte na domácí vánočce, a to nejen o Vánocích? Při pečení provoní krásně domov, a což teprve její lahodná chuť, když ji nakrájíme ke snídani! Náš recept vás provede přípravou této tradiční pochoutky, pletené z pěti pramenů.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 802 kJ / 4 255 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 91,06 g |
| Tuky | 118,89 g |
| Vláknina | 24,52 g |
| Cholesterol | 374 mg |
| Sodík | 41 mg |
| Sůl | 0,05 g |
| Sacharidy | 692,87 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na drožďový kvásek (omládek) v míse dobře promícháme a zakryté necháme 45–60 minut kynout.
Krok 2: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 60–75 minut kynout.
Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly, protože bude stačit na dvě vánočky.
Krok 4: Každý díl rozdělíme na 5 kousků, které zakulatíme a necháme 10 minut odpočinout. Plech vyložíme pečicím papírem. Troubu včas předehřejeme na 200 °C.
Krok 5: Vyválíme 5 stejně dlouhých pramenů, které na jednom konci dobře spojíme.
Krok 6: Rozdělíme je na 2 + 3 prameny.
Krok 7: Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho na stranu, kde jsou prameny dva (viz fotopostup nebo video).
Krok 8: Tento krok opakujeme pořád dokola – vždycky vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva.
Krok 9: Až dopleteme do konce, konečky všech pramínků stiskneme dohromady a zahrneme pod vánočku.
Krok 10: Hotovou vánočku necháme na plechu nakynout, pomažeme vejcem a posypeme mandlemi. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snížíme na 170 °C a asi 30–35 minut pečeme.
Zveřejněno 28. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Máslová vánočka z pěti pramenů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mEwp
Moje poznámka
Máslová vánočka z pěti pramenů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mEwp
Nejnovější recepty
Tuňákový tatarák s avokádovým pyré podle Marka Raditsche
Přidáno před 4 hodinami
Slepované linecké cukroví podle cukráře Skály
Přidáno před 5 hodinami
Jablečné koláčky z listového těsta
Přidáno před 6 hodinami
Špaldové rohlíčky
Přidáno před 14 hodinami
Oříškové oválky
Přidáno před 17 hodinami
Americké lívance s javorovým sirupem
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka II
boomgo před 7 minutami
Kuře na kari s jablky
Kody74 před 26 minutami
Vepřová líčka na majoránce
poirotka před 30 minutami
Bramboračka
oldlhot před 1 hodinou
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Suumaa před 1 hodinou
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
Danousek před 1 hodinou
Pomazánka z vepřovky s vejcem
Vladex před 1 hodinou
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
jaroslavsotak1 před 1 hodinou
Vaječný likér 8x jinak
KristaO před 2 hodinami
Domácí utopenci
mmmMichal před 14 hodinami
Tématické fráze:
vánočka,
pletení vánočky ze šesti pramenů,
domácí pekárna recepty,
pletení vánočky ze šesti,
vánočka ze šesti,
pletení vánočky ze 6,
pletení vánočky,
pletení vánočky ze 4 pramenů,
vánočka ze 6,
vanočka pletení,
pletení vánočky z pěti,
recept vanocka,
vánočka recept,
vánočka z hladké mouky,
domácí vánočka,
pleteme vánočku,
pletení vánočky ze 6 pramenů,
jak uplést vánočku,
pletení vánočky z 6 pramenů,
vynikající vánočka
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
droždí čerstvé,
med,
mouka hladká,
voda,
máslo,
cukr krupice,
sůl,
vejce,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (224)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jinak vyloženě dokonalá
magdalenka: jsi zlatá
Všichni byli nadšení. Přidávám do toho rozinky nebo brusinky a dvě hrsti posekaných oříšků..
cathleen: objevila jsem teď Váš Velikonoční mazanec ,vyzkouším i ten , děkuji za úžasné recepty
A veliké díky i za foto s nádhernou vánočkou
Dovoluji si přidat fotku a děkuji za bezkonkurenční recept