Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
K létu patří koláče, které doplníme zpravidla ovocem, co nasbíráme na zahrádce. Kynuté těsto rozprostřeme na plech, posypeme drobnými borůvkami, rybízem a máslovou drobenkou, která u takového koláče prostě nesmí chybět.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 392 kJ / 4 635 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,70 g |
Tuky | 182,20 g |
Vláknina | 25,30 g |
Cholesterol | 892 mg |
Sodík | 549 mg |
Sůl | 1,32 g |
Sacharidy | 653,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme z droždí, 1 lžíce mouky, 1 lžičky cukru a 50 ml vlahého mléka kvásek a necháme na teplém místě vzejít. Zatím odvážíme mouku a cukr do mísy na kynutí, vmícháme sůl a citronovou kůru.
Krok 2: Žloutky rozkvedláme v hrnečku s vlahým mlékem, spolu s rozpuštěným vlahým tukem a toto přilijeme k moučné směsi.
Krok 3: Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Zakryté utěrkou nebo fólií necháme v míse kynout, než zvětší objem na dvojnásobek.
Krok 4: Ovoce zatím na sítu opláchneme a necháme okapat. V menší misce z uvedených surovin vytvoříme drobenku. Troubu zapneme na 180 °C a plech, který patří velikostí do trouby (třeba 34x34) vyložíme podložkou na pečení nebo vymažeme a vysypeme.
Krok 5: Vykynuté těsto přendáme na připravený plech a prsty rozprostřeme po celé ploše.
Krok 6: Na těsto nasypeme a urovnáme ovoce a posypeme drobenkou. Pečeme podle vlastní trouby 25-30 minut. Koláč necháme vychladnout a poté nakrájíme, můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.
Zveřejněno 27. 6. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ2m6
Moje poznámka
Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ2m6
Nejnovější recepty
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 2 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 4 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 7 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 19 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno 20. 10. 2025 14:05:01
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno 20. 10. 2025 13:24:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vločkový nákyp s jablky neboli jablkový vločkovec
Masulka1967 před 32 minutami
Kanellbular - skořicové šneky
FranTisket před 53 minutami
Přírodní kotlet s žampiony
DavidVolvo před 1 hodinou
Salámová rychlá pomazánka
DavidVolvo před 1 hodinou
Tvarohové muffiny s ovocem
Petra.21 před 2 hodinami
Buřtguláš samotáře Rermora
Dogys před 2 hodinami
Kuřecí čína
Cikitaka před 3 hodinami
Švestková buchta
ctomala před 3 hodinami
Švestková povidla
ctomala před 3 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
sůl,
kůra citronová,
žloutek,
mléko,
máslo,
sádlo,
droždí,
cukr,
mléko,
mouka,
rybíz,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
cukr moučkový
Komentáře (9)
Ráda bych vyzkoušela, ale na dosah mám jen borůvky lesní a borůvky kanadské… Co teď?
Jinak přeji krásné odpoledne.
Mám velkou úrodu josty ,jestlipak by šla použít místo toho muchovníku ?
Děkuji a krásné odpoledne, Maruško