Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
K létu patří koláče, které doplníme zpravidla ovocem, co nasbíráme na zahrádce. Kynuté těsto rozprostřeme na plech, posypeme drobnými borůvkami, rybízem a máslovou drobenkou, která u takového koláče prostě nesmí chybět.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 392 kJ / 4 635 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,70 g |
Tuky | 182,20 g |
Vláknina | 25,30 g |
Cholesterol | 892 mg |
Sodík | 549 mg |
Sůl | 1,32 g |
Sacharidy | 653,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme z droždí, 1 lžíce mouky, 1 lžičky cukru a 50 ml vlahého mléka kvásek a necháme na teplém místě vzejít. Zatím odvážíme mouku a cukr do mísy na kynutí, vmícháme sůl a citronovou kůru.
Krok 2: Žloutky rozkvedláme v hrnečku s vlahým mlékem, spolu s rozpuštěným vlahým tukem a toto přilijeme k moučné směsi.
Krok 3: Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Zakryté utěrkou nebo fólií necháme v míse kynout, než zvětší objem na dvojnásobek.
Krok 4: Ovoce zatím na sítu opláchneme a necháme okapat. V menší misce z uvedených surovin vytvoříme drobenku. Troubu zapneme na 180 °C a plech, který patří velikostí do trouby (třeba 34x34) vyložíme podložkou na pečení nebo vymažeme a vysypeme.
Krok 5: Vykynuté těsto přendáme na připravený plech a prsty rozprostřeme po celé ploše.
Krok 6: Na těsto nasypeme a urovnáme ovoce a posypeme drobenkou. Pečeme podle vlastní trouby 25-30 minut. Koláč necháme vychladnout a poté nakrájíme, můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.
Zveřejněno 27. 6. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ2m6
Moje poznámka
Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ2m6
Nejnovější recepty
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 40 sekundami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 7 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 9 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová plec se špenátem
Přidáno před 22 hodinami
Makovec s hruškami
Přidáno 19. 10. 2025 10:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččiny blbouny
KristulaT před 4 minutami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 11 minutami
Španělské ptáčky
Jan@Novy před 36 minutami
Domácí šunka z králičího masa
Romanesku před 52 minutami
Kuře na paprice
Kajkajak před 1 hodinou
Tažený štrúdl
Majkaa před 1 hodinou
Pomazánka ala krab (krabí tyčinky)
Nippon před 1 hodinou
Rychlá houbovo-kmínová polévka s krupicovými nočky
essinKa před 2 hodinami
Pečená švestková povidla
Prakva před 2 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Zdenislavka před 4 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
sůl,
kůra citronová,
žloutek,
mléko,
máslo,
sádlo,
droždí,
cukr,
mléko,
mouka,
rybíz,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
cukr moučkový
Komentáře (9)
Ráda bych vyzkoušela, ale na dosah mám jen borůvky lesní a borůvky kanadské… Co teď?
Jinak přeji krásné odpoledne.
Mám velkou úrodu josty ,jestlipak by šla použít místo toho muchovníku ?
Děkuji a krásné odpoledne, Maruško