Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
K létu patří koláče, které doplníme zpravidla ovocem, co nasbíráme na zahrádce. Kynuté těsto rozprostřeme na plech, posypeme drobnými borůvkami, rybízem a máslovou drobenkou, která u takového koláče prostě nesmí chybět.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 392 kJ / 4 635 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 82,70 g |
| Tuky | 182,20 g |
| Vláknina | 25,30 g |
| Cholesterol | 892 mg |
| Sodík | 549 mg |
| Sůl | 1,32 g |
| Sacharidy | 653,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme z droždí, 1 lžíce mouky, 1 lžičky cukru a 50 ml vlahého mléka kvásek a necháme na teplém místě vzejít. Zatím odvážíme mouku a cukr do mísy na kynutí, vmícháme sůl a citronovou kůru.
Krok 2: Žloutky rozkvedláme v hrnečku s vlahým mlékem, spolu s rozpuštěným vlahým tukem a toto přilijeme k moučné směsi.
Krok 3: Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. Zakryté utěrkou nebo fólií necháme v míse kynout, než zvětší objem na dvojnásobek.
Krok 4: Ovoce zatím na sítu opláchneme a necháme okapat. V menší misce z uvedených surovin vytvoříme drobenku. Troubu zapneme na 180 °C a plech, který patří velikostí do trouby (třeba 34x34) vyložíme podložkou na pečení nebo vymažeme a vysypeme.
Krok 5: Vykynuté těsto přendáme na připravený plech a prsty rozprostřeme po celé ploše.
Krok 6: Na těsto nasypeme a urovnáme ovoce a posypeme drobenkou. Pečeme podle vlastní trouby 25-30 minut. Koláč necháme vychladnout a poté nakrájíme, můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.
Zveřejněno 27. 6. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ2m6
Moje poznámka
Kynutý koláč s borůvkami, rybízem a drobenkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ2m6
Nejnovější recepty
Mleté kuličky se žampiony
Přidáno před 11 hodinami
Skořicová kolečka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová plec na paprice
Přidáno před 15 hodinami
Nivová s ořechy a jablkem
Přidáno před 16 hodinami
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno 7. 12. 2025 08:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Wikki před 28 minutami
Kuře pečené v podmáslí
kimlo před 1 hodinou
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 10 hodinami
Domácí langoše
BTKILI před 14 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 14 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 15 hodinami
Ořechové pracny
Alamatej před 15 hodinami
Rychlá toskánská polévka
Kajkajak před 15 hodinami
Vepřové na paprice
Misicka77 před 15 hodinami
Krémová polévka z pečené dýně s kokosovým mlékem
JarkaST. před 16 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
sůl,
kůra citronová,
žloutek,
mléko,
máslo,
sádlo,
droždí,
cukr,
mléko,
mouka,
rybíz,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
cukr moučkový
Komentáře (9)
Ráda bych vyzkoušela, ale na dosah mám jen borůvky lesní a borůvky kanadské… Co teď?
Jinak přeji krásné odpoledne.
Mám velkou úrodu josty ,jestlipak by šla použít místo toho muchovníku ?
Děkuji a krásné odpoledne, Maruško