Žemlovka s jablky a tvarohem
Známe ji sice ze závodních a školních jídelen, ale teprve doma připravená žemlovka je neskutečná dobrota! Voňavá jablky, skořicí a vanilkou poslouží jako hlavní sladké jídlo, nebo skvělý moučník.
Suroviny pro 4 porce
Množství do formy o velikosti 20x20 cm.
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 660 kJ / 2 070 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 77,60 g |
| Tuky | 75,86 g |
| Vláknina | 24,80 g |
| Cholesterol | 665 mg |
| Sodík | 1,77 g |
| Sůl | 4,16 g |
| Sacharidy | 256,77 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu na pečení vymažeme máslem nebo jiným tukem.
Krok 2: Rozinky přebereme, opláchneme pod tekoucí vodou a nasypeme do misky, kde je zalijeme horkou vodou.
Krok 3: Jablka omyjeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Pak je nastrouháme na hrubé nudličky. Rohlíky z předešlého dne nakrájíme na plátky.
Krok 4: V troše mléka vidličkou rozšleháme 1 vejce a přilijeme zbytek připraveného mléka. Do tohoto mléka pak postupně namáčíme 2/3 nakrájených plátků z rohlíků.
Krok 5: Rozinky necháme okapat na sítu.
Krok 6: Navlhčené plátky rohlíků rozložíme jeden vedle druhého do formy, pokryjeme dno i boky.
Krok 7: Tvarohovou směs připravíme rozmícháním druhého vejce s cukrem, přidáme tvaroh, kukuřičný škrob a po zamíchání přidáme polovinu okapaných rozinek.
Krok 8: Z jablek jen lehce vymačkáme šťávu a rozložíme je na plátky rohlíků.
Krok 9: Jablka urovnáme, posypeme je zbývajícími rozinkami, skořicí a vanilkovým cukrem. Vše ve formě zalijeme připravenou tvarohovou směsí a zakryjeme namočenými plátky rohlíků.
Krok 10: Povrch potřeme rozpuštěným máslem a žemlovku vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 45 minut, nebo dokud rohlíky na povrchu nezezlátnou.
Krok 11: Upečenou žemlovku rozdělíme na porce a na talíři je bohatě pocukrujeme.
Zveřejněno 4. 11. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žemlovka s jablky a tvarohem
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J1Ly
Moje poznámka
Žemlovka s jablky a tvarohem
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J1Ly
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 4 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 8 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 23 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové nudličky na černém pivu s žampiony
Martin91 před 2 minutami
Oříškovočokoládová bábovka
Vmira před 21 minutami
Vánočka moje oblíbená
Mirous před 30 minutami
Babiččina kapustnica
Kajkajak před 56 minutami
Šunkofleky
Kajkajak před 1 hodinou
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Petik05 před 1 hodinou
Šlehačkové cukroví
Irenaha před 1 hodinou
Brokolicové placičky se sýrem
lenka64892 před 2 hodinami
Kuřecí nudličky s ananasem
olapolap před 2 hodinami
Masové kuličky v rajské omáčce
mafinka888 před 2 hodinami
Tématické fráze:
žemlovka s jablkama a tvarohem,
zemlovka s jablky a tvarohem,
žemlovka s tvarohem nejlepší recept,
žemlovka s tvarohem,
žemlovka s tvarohem a jablky,
recept na zemlovku s tvarohem,
žemlovka s rohliku s jablky a tvarohem,
jablková žemlovka s tvarohem,
recept zemlovka s jablky a tvarohem,
zemlovka s tvarohem recept,
recept na žemlovku s jablky a tvarohem,
žemlovka s tvarohem jablky,
recepty žemlovka s tvarohem a jablky,
recepty žemlovka s tvarohem a jablky,
zemlovka s jablky,
recepty zemlovka s tvarohem,
zemlovka,
recept žemlovka s tvarohem,
žemlovka s jablkama,
žemlovka recept
Suroviny:
rozinky,
jablko,
rohlík,
mléko,
vejce,
tvaroh plnotučný,
cukr krupice,
škrob kukuřičný,
skořice mletá,
cukr vanilkový,
máslo,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře (29)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Nedávám rozinky, ale do tvarohu dávám třeba vanilkový protein nebo sladím čekankovým sirupem. Pokaždé prostě jinak...