Velikonoční mazanec
Čerstvý a voňavý, na povrchu s kůrčičkou a uvnitř jemný jako samet. Takový je přesně tento sváteční mazanec. Z uvedených surovin připravíte dva krásné bochánky, takže jeden můžete třeba darovat blízkým na sváteční snídani.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 870 kJ / 2 837 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,58 g |
Tuky | 61,75 g |
Vláknina | 20,12 g |
Cholesterol | 213 mg |
Sodík | 584 mg |
Sůl | 1,39 g |
Sacharidy | 491,68 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na omládek spolu smícháme, dobře promícháme a necháme zakryté asi 60 minut kynout.
Krok 2: K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho dobře vykynout.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C.
Krok 4: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Položíme je na plech švem dospodu a svrchu je mírně roztlačíme – dalším kynutím se rovnoměrně vyklenou nahoru.
Krok 5: Opět necháme dobře nakynout, potřeme bílkem a upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C/10 minut, poté snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších asi 25 minut).
Zveřejněno 16. 4. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NozN
Moje poznámka
Velikonoční mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NozN
Nejnovější recepty
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno před 23 hodinami
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno 14. 10. 2025 11:57:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami
Sahula před 20 minutami
Vepřová játra na zeleném pepři
Sahula před 26 minutami
Rybičková pomazánka
Kajkajak před 28 minutami
Zelná pečeně
radekfiala před 1 hodinou
Pečené zelníky se slaninou
radekfiala před 1 hodinou
Kuřecí roláda s játry
Sahula před 1 hodinou
Žampiony plněné vepřovým mozečkem
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 1 hodinou
Kuřecí nudlová polévka
vakl1 před 2 hodinami
Bábovka z pudinku
Routeu před 3 hodinami
Krevetové rizoto
Lucie1001 před 3 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční mazanec top recepty,
velikonoční mazanec recept,
mazanec velikonoční,
pekarnomanie mazanec,
recept na velikonoční nadýchaný mazanec,
luxusně nadýchaný mazanec recept,
velikonoční mazanec
Suroviny:
voda,
med,
droždí čerstvé,
mouka hladká,
voda,
šťáva citronová,
žloutek,
cukr,
cukr vanilkový,
sůl,
tuk hera,
kůra citronová,
rozinky,
mouka hladká,
bílek
Komentáře (37)
Druhý den jako čerstvý, bezva.
S dovolením jsem přidala dvě fotky.
Bohužel bez mandlí a rozinek, to u nás nikdo nejí. Ale i tak jsou super!