Hrnková bábovka
Rychlá jednoduchá hrníčková bábovka, kterou můžete upéct ke snídani pro rodinu i ke kávě pro návštěvu. Připravit ji zvládnete s minimem nádobí třeba i na chalupě. Díky dvoubarevnému těstu bude nejen výborně chutnat, ale i vypadat.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 682 kJ / 4 226 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,86 g |
Tuky | 148,87 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 533 mg |
Sodík | 429 mg |
Sůl | 1,63 g |
Sacharidy | 638,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Krok 2: Všechny suroviny mimo kakao smícháme dohromady.
Krok 3: Polovinu hotového těsta odebereme a obarvíme kakaem.
Krok 4: Střídavě vrstvíme do připravené formy světlé a tmavé těsto, nakonec bude vrstva světlého těsta.
Krok 5: Vložíme do trouby a pečeme na cca 165-170 °C zhruba 45-50 minut. Propečenost vyzkoušíme vpichem špejle, pokud zůstane suchá, máme upečeno.
Zveřejněno 22. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hrnková bábovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mqw9
Moje poznámka
Hrnková bábovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mqw9
Nejnovější recepty
Toasty s anglickou slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Točený dort plněný ovocem
Přidáno před 13 hodinami
Jednohubky s dírou
Přidáno před 14 hodinami
Cuketová směs na topinky
Přidáno před 17 hodinami
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno 18. 7. 2025 17:10:14
Rajčatový salát
Přidáno 18. 7. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelné placky se sýrem
Matea před 6 hodinami
Jednoduchá meruňková bublanina
Violator před 7 hodinami
Kefírová rychlovka s ovocem
Eva.H.D. před 8 hodinami
Nadýchaná bublanina s meruňkami
Dana89 před 9 hodinami
Veselé muffinky
Natkaaa před 10 hodinami
Mořský Rumcajs
zdenda53 před 11 hodinami
Jadel ve slanině
majka.k před 11 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MichalP před 12 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Lela5774 před 12 hodinami
Tématické fráze:
hrnková bábovka,
babovka hrnkova,
hrnková bábovka recept,
recept na babovku hrnkovou,
recept na hrnkovou bábovku,
rychlá hrnková bábovka,
hrnkova olejova babovka,
babovka hrnečková,
hrnkové bábovky nejlepší recepty,
recepty bábovka hrnková,
hrnkova babovka recepty,
olejova hrnková bábovka,
jednoduchá hrnková bábovka,
recept hrnková bábovka,
hrnková bábovka nejlepší,
recepty babovka olejova hrnkova,
hrnková bábovka bez oleje,
rychla babovka hrnkova,
hrníčková bábovka,
hrnkova babovka
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
cukr moučkový,
prášek do pečiva,
vejce,
olej,
rozinky,
kakao,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (83)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Někdo zamíchá vše dohromady, já si s tím pohraju a je to poznat.
A do bábovky občas dávám místo hrozinek kousky čokolády, ořechů nebo nakrájený banánek v čokoládě
Dneska jsme pekli, jenom jsme do ní dali kokos místo rozinek a je výborná! Vláčná, drží pohromadě, prostě perfekt! :)
Já vidim všude stejné nebo podobné recepty s olejem. Já kdysi dělal bábovku snad ze tří vajec, ty se vyšlehají celá s cukrem do pěny. (Ted bych dal ten třtinový) Pak do toho vrazit jednu šlehačku a pak mouku s práškem do pečiva. Jenže už jsem zapoměl kolik čeho. No asi to bylo hrnek cukru, dva hrnky mouky a jedna šlehačka. Mě se nějak ta bábovka s tim olejem prostě nelíbí. S tou šlehačkou se mi zdá kulturnější.
Troubu zbytečně neotvírej, těsto by mohlo klesnout. Po cca 45min. sama poznáš podle vůně z trouby, že už se něco děje
Po upečení vyndej z trouby, nechej cca 5-10min. ve formě (zakrývám suchou utěrkou) a potom můžeš vyklopit,hned pocukrovat a před krájením nechej zcela vychladnout.
To časem vychytáš - jak se říká - "žádný učený z nebe nespad", také jsem toho dost pokazila, než jsem si to vychytala
Lenka (neregistrovaný/á) Tak jsem Ti zvážila 250 ml polohrubé mouky, je to 170 g.
Byla to kdysi všem známá olejová bábovka.Stejné těsto dělám již spoustu let a používám s úspěchem nejen na bábovku, ale pokud vynechám kakao, naliji těsto na pekáč, pokladu ovocem a posypu žmolenkou, je z toho bublanina.
V poslední době peču ve formičkách na muffinky - dám lžíci těsta, pak nějakou nádivku (lžičku marmelády či povidel, kousky čokolády, lentilky, oříšky, lžičku sladkého tvarohu apod. podle chuti) a opět zaliji těstem. Z uvedeného množství by bylo asi 24 muffinek.
Pečené jsou daleko dříve než bábovka. Když začnu s přípravou hned, jakmile se návštěva ohlásí, můžu již podávat, když dorazí.