Sušená rajčata v olejové lázni
Sušená rajčata se stávají oblíbenou součástí našich jídelníčků. Využijete je v teplé i studené kuchyni, ale pochutnat si na nich můžete i samostatně. Pokud takto zpracujete přebytky vyzrálých domácích rajčat, připravíte si lahůdku pro zimní sezónu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 846 kJ / 3 309 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 20,57 g |
| Tuky | 290,79 g |
| Vláknina | 38,54 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 153 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 133,78 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rajčata omyjeme a krájíme buď na přibližně 3mm plátky nebo rozkrojíme příčně. V tom případě ostrou lžičkou vydlabeme středovou dužinu, kterou můžeme použít například do leča.
Krok 2: Rozkrojená rajčata mírně osolíme a vložíme buď do trouby nebo do sušičky na ovoce a sušíme. Pokud sušíme v sušičce, plata je dobré po nějakém čase prohazovat.
Krok 3: Sušení v horkovzdušné troubě při teplotě 70 °C může trvat i 12 hodin. V případě sušení v troubě je lepší rajčátka rozložit na mřížku, zkrátíme tím proces sušení.
Krok 4: Usušená rajčata přendáme do misky, zakápneme lžičkou octa (možno použít i balzamikový), přidáme bylinky a důkladně promícháme.
Krok 5: Do kastrolu nalijeme olivový olej a zahříváme až k bodu varu.
Krok 6: Sklenici, do které dáme rajčata, vypláchneme horkou vodou.
Krok 7: Do horké sklenice naskládáme rajčata zhruba do 3/4 sklenice, ne výše, protože olejem rajčata nabydou na objemu.
Krok 8: Na napěchovaná rajčata lijeme pomalu a velmi opatrně olej. Všechna rajčata by měla být v oleji ponořená. Poté otřeme okraj sklenice dočista.
Krok 9: Sklenici pevně zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po 24 hodinách můžeme ochutnat.
Zveřejněno 8. 8. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sušená rajčata v olejové lázni
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M7zG
Moje poznámka
Sušená rajčata v olejové lázni
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M7zG
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 4 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 4 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 4 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 8 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 10 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 15 minutami
Vajíčka z trouby
Sahula před 1 hodinou
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 1 hodinou
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 1 hodinou
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 2 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 2 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 3 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 3 hodinami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 4 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 5 hodinami
Tématické fráze:
sušení rajčat,
sušená rajčata recept,
sušena rajčata,
sušení rajčat v sušičce,
sušená rajčata v oleji recept,
jak usušit rajčata,
recept na sušená rajčata v oleji,
sušení rajčat v troubě,
sušená rajčata v troubě,
jak sušit rajčata,
recept na sušená rajčata,
jak naložit sušená rajčata,
jak spravne susit rajcata,
jak dlouho sušit rajčata v sušičce,
sušená rajčata v oleji,
sušené rajčata recepty bez masa,
sušená rajčata v sušičce,
jak sušit rajčata v sušičce,
jak použít sušená rajčata,
recept sušená rajčata
Suroviny:
rajče,
olej olivový,
ocet,
sůl,
sušená bazalka,
koření oregáno sušené,
tymián sušený,
koření provensálské,
česnek sušený
Komentáře (103)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Děkuji
12 hodin není třeba, to jsou už přesušená příliš. Nezapomínejte při sušení troubu POOTEVŘÍT, stačí např. vložit nůž, jen na škvírku - aby vevnitř necirkulovala odpařovaná voda a nezpomalovala sušení.
Sušit je také dobré stejně veliké kousky, abychom nemuseli řešit různou dobu sušení (je dobré stejně zkontrolovat průběžně jak to jde, jestli nám např. trouba nehřeje víc vzadu než vepředu a případně plech otočit)
jinak sušená rajčátka to je super věc
díky Jahu
A jelikož už musela být 1. ochutnávka, tak nic nemění na tom, že je to delikateska
Suším v sušičce, trošku dražší, ale plata nemusím přehazovat.
Díky za recept, akce sušení stále pokračuje
Fotka nic moc, je to až ze sklepa - v celém domě jsem nenašla "dobré světlo"