Šťavnatý koláč s jablečným tvarohem

Suroviny

Těsto:
150 g nahrubo nastrouhaných jablek
4 vejce
150 g cukru krupice
1 dl oleje
citronová kůra dle chuti
skořice mletá dle chuti
200 g polohrubé mouky
necelý prášek do pečiva (lze použít i prášek do perníku)
Náplň:
250 g měkkého tvarohu
250 g jablek na kostičky pokrájených
cukr krupice dle chuti
1 lžíce vanilkového pudinku (sypký)

Postup přípravy receptu

  1. Nastrouhaná jablka v míse smícháme se žloutky a cukrem. Dochutíme skořicí nebo citronovou kůrou, případně obojím. Vmícháme olej, polohrubou mouku s kypřidlem a nakonec i tuhý sníh z bílků.

  2. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové či dortové formy (33 cm) nebo pekáčku a poklademe hromádkami jablečného tvarohu, umíchaným z oslazeného tvarohu s pudinkem, do kterého vmícháme drobně pokrájená jablka. Tvaroh sladíme dle sladkosti / kyselosti jablek a též ho můžeme dochutit citronovou kůrou nebo skořicí.

  3. Pečeme v předehřáté troubě (lze i v remosce), předehřáté na 170 stupňů, cca 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí. Pokud jsme milovníky žmolenky, posypeme koláč před pečením hrníčkem hotové drobenky.

  4. Koláč necháme po upečení zchladnout, pak nakrájíme a podáváme. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Není nutné žádné proležení. Koláč je vláčný, šťavnatý a velmi jedlý ihned po zchladnutí.

Komentáře k receptu Šťavnatý koláč s jablečným tvarohem