Rakouský makovec bez mouky
Pro milovníky máku a nadýchaných dezertů je tento recept ideální volbou. Rakouský makovec bez mouky je krásně vláčný a šťavnatý, a mohou si jej dopřát i ti, kteří nesmí lepek. Limetková poleva dodává makovci svěží chuť.
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o průměru 22-24 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 616 kJ / 3 493 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 71,05 g |
Tuky | 215,85 g |
Vláknina | 32,06 g |
Cholesterol | 1,35 g |
Sodík | 410 mg |
Sůl | 0,84 g |
Sacharidy | 300,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
Krok 3: Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny.
Krok 4: Do pěny postupně (po jednom) zašleháme žloutky.
Krok 5: Přidáme nastrouhanou kůru z 1 limetky, mletý mák a dobře promícháme.
Krok 6: Nakonec do těsta lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Krok 7: Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Ke konci pečení zapíchneme do makovce špejli, abychom se ujistili, že je dobře propečený. Špejle by po vytažení měla být suchá a čistá.
Krok 8: Upečený makovec necháme vychladnout a potřeme polevou. Tu připravíme smícháním šťávy z 1 limetky s prosátým moučkovým cukrem. Cukr přisypáváme postupně, dokud není poleva krásně lesklá a hustá tak, aby se dala rozlévat.
Krok 9: Polevu necháme zcela zaschnout (v lednici to jde nejlépe) a makovec nakrájíme na úhledné klínky.
Zveřejněno 27. 9. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rakouský makovec bez mouky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O6ZL
Moje poznámka
Rakouský makovec bez mouky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/O6ZL
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 11 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mrkvové minikoláčky s povidly
Mici76@seznam.cz před 1 hodinou
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 8 hodinami
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 10 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 10 hodinami
Snadný štrúdl
Ivace před 10 hodinami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 10 hodinami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 10 hodinami
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 11 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 11 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 12 hodinami
Tématické fráze:
bezlepkový makovec,
výborný vláčný makovec,
dietní makovec,
bezlepkový makovec recept,
makovnik bez mouky,
makovec raz dva,
makovec bezlepkový,
recept na bezlepkový makovec,
vláčný makovec,
makovec bez mouky a cukru,
šťavnatý makovec,
makovec recept,
makovec bez lepku,
makovnik,
rakouský makovník,
rakouský makovník,
pečení bez mouky,
zdravy makovec,
makovec bez muky,
makovec dietní
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
mák mletý,
vejce,
limetka,
cukr moučkový
Komentáře (35)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Moc děkuji za krásný recept… 😉
akurat uvazujem ubrat trochu cukru, bezne to robievam, takze risknem aj teraz