Valašská kyselica ze Vsetína
Hospodyňky ze Vsetína vědí, jak připravit opravdu skvostnou valašskou kyselicu. Vydatná polévka z kysaného zelí, brambor, uzeniny a smetany vás nepochybně zahřeje i zasytí, což oceníte zejména v zimě.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 922 kJ / 937 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 18,60 g |
| Tuky | 61,54 g |
| Vláknina | 26,66 g |
| Cholesterol | 200 mg |
| Sodík | 4,08 g |
| Sůl | 10,20 g |
| Sacharidy | 67,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ještě před vařením zelí prolijeme vodou, aby nebylo tolik kyselé.
Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásy nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Krok 3: Do vyššího hrnce dáme vařit kysané zelí spolu s nakrájenou cibulí a klobásami. Osolíme, opepříme (může být i celý pepř), přidáme nové koření a bobkový list, a vaříme asi 20 minut.
Krok 4: Do jiného hrnce dáme vařit oloupané brambory pokrájené na kostičky, které ochutíme solí a drceným kmínem.
Krok 5: Uvařené brambory slijeme, ale necháme v nich trochu vody. Když je zelí měkčí, brambory k němu přidáme.
Krok 6: Nakonec přilijeme smetanu, ve které rozmícháme mouku, abychom pokrm zahustili.
Krok 7: Vaříme ještě alespoň 15 minut, aby se mouka provařila. Poté dochutíme majoránkou.
Krok 8: Nakonec přidáme i prolisovaný česnek.
Zveřejněno 10. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
Moje poznámka
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
Nejnovější recepty
Domácí nudle s krůtím masem a paprikami
Přidáno před 3 hodinami
Rohlíky na vlašák
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové karbanátky s kari
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kung-pao
Přidáno před 19 hodinami
Tvarohový chlebíček se švestkami
Přidáno před 20 hodinami
Rizoto s vepřovým masem - rychlovka
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krůtí stehna na rajčatech podle Dity P.
Glapet před 3 minutami
Kynuté lívanečky
sedlaci před 9 minutami
Palačinky ze zakysané smetany
janka77 před 43 minutami
Květák z horkovzdušné fritézy
Denade před 1 hodinou
Sýrové placičky s pórkem a brokolicí
Maiya27 před 1 hodinou
Špagety s mletým vepřovým masem
jubull před 1 hodinou
Placičky z pekingského zelí
Wanilor před 1 hodinou
Hrníčkový perník
brtna před 2 hodinami
Obrácený jablečný koláč - Tarte Tatin
Zlatka75 před 2 hodinami
Tématické fráze:
valašská kyselica s uzeným masem,
dobrá domácí kyselice,
dobrá domácí kyselice,
valašská kyselica s uzeného masa,
kyselica s uzeným,
zelňačka s uzeným masem,
domácí kyselica,
valašská kyselica,
kyselice s klobásou,
kyselice,
kyselice recept,
kyselica s uzeným masem,
kyselice s uzenym masem,
dobrá domácí kyselica,
kyselice s uzeným,
valasska kyselica recept,
domaci kyselice,
valašská kyselice,
vynikající zelňačka s uzeným masem,
valašská kyselica s uzenym
Suroviny:
zelí kysané,
smetana ke šlehání,
klobása,
cibule,
brambory,
česnek,
koření nové koření,
bobkový list,
majoránka,
kmín drcený,
pepř mletý,
sůl,
mouka hladká
Komentáře (42)
iroot:
Kdysi jsem četl vyjádření nějakého akademika, že kysané zelí by se vůbec vařit nemělo...
Citaci se mi nedaří dohledat, ale znělo to asi takto:
"Vařit kysané zelí??? Jedině na hnůj
vařím pro více lidí a moc moc chutnala!
ja tam ješte přidala domácí paprikový špek a pikatní klobásu (něco na zpusob choriza-TAKOVÝ rádoby polský salám ) preferuji české farmářské výrobky dobré kvality,ale jak komu chutná!
dávám palec nahoru
příloha fakt čerstvý chléb a nahradilo to celé hlavní jídlo